Alege orașul

Biserica Neagră

Biserica Neagră este obiectivul emblematic al oraşului Braşov, în jurul căruia s-a construit întreaga “poveste” turistică a unuia dintre cele mai frumoase oraşe din România. Fie vară sau iarnă, în preajma Bisericii Negre vei vedea tot timpul forfotind zeci, sute de turişti, români şi mai ales străini, care fotografiază, vizitează şi ascultă concerte impresionante la orgă în această atracţie principală a Braşovului.

Biserica Neagră Braşov

Istoria Bisericii Negre

În secolul XIV Braşovul se afla în plin apogeu cultural şi economic, fiind deja principalul oraş din această parte a Europei iar construcţia unei biserici care să reflecte acest statut a început în anul 1383. După mai multe întreruperi cauzate de asedii, cutremure şi simplificări ale planurilor iniţiale, construcţia a fost finalizată în anul 1477 iar biserica a primit hramul Sfânta Maria, aceasta fiind şi denumirea iniţială a Bisericii Negre. În 1499 este atestată montarea unei instalaţii noi de orgă iar în 1514 turnul a fost finalizat prin instalarea clopotelor şi a unui ceas.

În ziua de 21 aprilie 1689, pe Uliţa Funarilor (actuala Strada Castelului), a izbucnit un incendiu care, amplificat de un vânt puternic, a cuprins întregul Braşov şi a produs pagube materiale imense şi aproximativ 300 de victime omeneşti. Pe lângă multe alte clădiri importante ale oraşului, Biserica Sfânta Maria a suferit din cauza focului daune importante: acoperişul s-a prăbuşit, vitraliile s-au spart iar orga şi clopotele s-au topit, acestea din urmă distrugând în cădere şi ceasul din turn; altarul şi toate obiectele din el au ars, la fel ca şi valoroasele manuscrise din biblioteca lui Johannes Honterus. Întreg oraşul a fost aproape complet distrus şi mulţi ani Braşovul a rămas o ruină înnegrită de fum, Biserica Sfânta Maria şi Turnul Negru căpătând numele de “Negre”, din cauza culorii zidurilor lor.

După incendiu, La Biserica Neagră a fost demarată o serie de lucrări de reconstrucţie şi extindere, fiind adăugate galeriile pentru a face faţă numărului din ce în ce mai mare de enoriaşi. În anii 1836-1839 a fost instalată pe galeria vestică o nouă orgă, de dimensiuni impresionante, cu aproximativ 4000 de tuburi, care este folosită şi în zilele noastre, după restaurarea din anul 2001.

Biserica a fost catolică până în anul 1542 când, la iniţiativa umanistului Johannes Honterus, a devenit luterană, odată cu introducerea slujbelor de rit evanghelic-luteran, în limba germană.

Atracţii

Biserica Neagră este cea mai mare construcţie sacrală din România şi cea mai mare biserică medievală dintre Viena (domul Sfântul Ştefan) şi Istanbul (Hagia Sofia). Are o capacitate de 5000 de persoane, 90 metri lungime şi 37 metri înălţime, cu un turn de 65 metri.

Orga Buchholz este cea mai mare orgă mecanică funcţională din România şi din Sud-Estul Europei. Are 3993 tuburi, care s-au păstrat în starea iniţială, acordajele fiind identice cu cele originale.

Cele 110 covoare din sec. XV-XVI expuse în Biserica Neagră se constituie în a doua cea mai mare colecţie de covoare orientale din Europa, după cea din palatul Topkapî din Istanbul.

Cel mai mare clopot mobil din România, de peste 6 tone, se află în turnul Bisericii Negre.

Turn Biserica Neagră

În interiorul Bisericii Negre, mai pot fi văzute Altarul principal (1866), Cristelniţa din bronz (1472) – unul din puţinele obiecte rămase dinaintea incendiului, Amvonul (1696), Altarul din Feldioara (sec. XV), Portalul Gotic (1477) – un alt element original al bisericii, pictura murală a Sf. Maria (1476), precum şi multe alte obiecte din aur, capele şi pietre funerare ale personalităţilor braşovene. În partea din spate a bisericii se află două expoziţii permanente, care prezintă istoria Bisericii Negre şi viaţa lui Johannes Honterus, învățat sas şi reformator religios, fondatorul gimnaziului săsesc din Brașov (actualul liceu Johannes Honterus) aflat iniţial în curtea Bisericii Negre.

În exterior se află statuia din 1898 a lui Johannes Honterus (1498-1549).

Biserica Neagră Braşov - statuie

În vara anului 2013, în curtea Bisericii Negre au fost descoperite peste 1400 de morminte din Evul Mediu şi epoca modernă, din care au fost ridicate numeroase obiecte ce vor expuse, după restaurare, în Muzeul de Istorie Braşov.

Detaliu Biserica Neagră Braşov

Impresionante – nu trebuie ratate concertele la orgă din Biserica Neagră: în lunile Iunie şi Septembrie , în fiecare zi de marţi începând cu ora 18 iar în lunile Iulie şi August, la aceeaşi oră, în zilele de marţi, joi şi sâmbătă.

 

Atracţii ,

Din aceeasi categorie

Scrie Parerea Ta

Acorda un rating acestei locatii :

 

Trimite la un prieten

Captcha Verification
captcha image

Trimite cerere

Captcha Verification
captcha image

MYSTERIOUS GUESTS

Călătoresti mult prin Romania, nu îți petreci concediul sau weekend-ul acasă iar seara ieși de obicei în oras? Felicitări, esti o persoana activă și te poți implica în acest proiect. Contactează-ne la contact@undemergem.ro

Noutati