Alege orașul

Mănăstirea Vladimirești

Dacă ești pe drumul național DN25 și treci prin comuna Tudor Vladimirescu, poți să faci un popas la Mănăstirea Vladimirești, una din cele mai mari mănăstiri din țară după numărul de personal (locul 3 după Agapia și Văratec), o adevărată oază de liniște și pace sufletească. Ca și comunitate însă, este cea mai mare din România, maicile care viețuiesc aici defășurând și o activitate intensă în atelierele de broderie, croitorie, tricotaje, covoare, pictură, sculptură de mobilier bisericesc, pe terenurile agricole cu vie, livadă…

Muzeul din incintă deține peste 100 de icoane vechi și alte obiecte ce fac parte din istoria mănăstirii, printre care și crucea de lemn … a cărei poveste o veți afla acolo!

Legenda

În anul 1938, Vasilica Barbu Gurău (cea care ulterior a devenit maica Veronic, stareța mănăstirii), aflându-se într-un lan de porumb, a văzut o lumină puternică ce cobora din cer în care se afla Mântuitorul, care i-a spus să întemeieze în acel loc o mănăstire de maici cu Hramul Adormirea Maicii Domnului.

Cu mult timp în urmă se pare că în locul actualei mănăstiri a existat o alta de călugări,care au fost uciși de turci. În timpul construcției mănăstirii au fost descoperite și reînhumate rămășițele acestor călugări, la Altarul de Vară. 

Construcția

mănăstirii a început imediat, prin realizarea bisericii mici, finanțate de arhimandritul Visarion Nicolau. În 1943 este terminată și biserica mare cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a cărei pictură a fost realizată în stil neo-bizantin de către pictorul Hermeneanu. Tot în acei ani au fost realizate și chiliile, avându-se drept model mănăstirea Prodorumu de la Muntele Athos.

Prima mănăstire desființată

de regimul comunist din România a fost aceasta În anul 1956, toate cele 318 de maici care trăiau în comunitatea de la Vladimirești în frunte cu Maica Veronica au fost arestate și condamnate la închisoare pentru ”port ilegal de uniformă”. Mănăstirea a fost transformată într-o școală pentru copii handicapați în care biserica mare a primit rolul de magazie.

După 1990, Maica Veronica și aproximativ 160 de maici supraviețuitoare au revenit aici și au reînființat Mănăstirea Vladimirești, reușind să reconstruiască micul colț de rai existent în perioada antecomunistă.

Atracţii , , , , , ,

Din aceeasi categorie

Scrie Parerea Ta

Acorda un rating acestei locatii :

 

Trimite la un prieten

Captcha Verification
captcha image

Trimite cerere

Captcha Verification
captcha image

MYSTERIOUS GUESTS

Călătoresti mult prin Romania, nu îți petreci concediul sau weekend-ul acasă iar seara ieși de obicei în oras? Felicitări, esti o persoana activă și te poți implica în acest proiect. Contactează-ne la contact@undemergem.ro

Noutati