Alege orașul

Teatrul Dramatic “Fani Tardini”

Teatrul Dramatic “Fani Tardini” din Galaţi este o instituţie publică de spectacole care funcționează sub patronatul Consiliului Local al Municipiului Galaţi,  finanţată din bugetul local în proporţie de 90% şi din venituri proprii în proporţie de 10%.

Istoric și personalități

Numele actual al teatrului se leagă de actrița Fani Tardini (interesant este că 7 din 10 gălățeni cred ca Fani Tardini a fost bărbat) care a avut o îndelungată activitate la Galați și care, în 1866, adresa o cerere municipalităţii gălătene prin care solicita o subvenţie necesară pentru construirea unui teatru.

Primul spectacol al teatrului a fost “Preludiul”, în 14 aprilie 1955, în sala Orchestrei Simfonice de Stat (devenită mai târziu Sala Teatrului Muzical “Nae Leonard”). Teatrul de Stat Galaţi este înființat prin Hotarârea Consiliului de Miniştri nr. 2003 din 16 septembrie 1955. Primul spectacol în actuala sală a teatrului a fost piesa “D’ale carnavalului”, pe 30 decembrie 1956. Din anul 1973, Teatrul de Stat primeşte denumirea de Teatrul Dramatic Galaţi. Din anul 2000, Teatrul Dramatic Galaţi devine Teatrul Dramatic “Fani Tardini” Galaţi.

De-a lungul timpului o serie importanta de regizori şi actori au trecut pe aici, marcând momentele deosebite în evoluţia acestei instituţii de cultură. Aici au cunoscut emoţiile debutului dar ai ai primilor paşi în carieră, Gina Patrichi, Ştefan Bănică, Ileana Cernat, Florina Cercel, Emil Hossu şi mulţi, mulţi alţii. Teatrul Dramatic şi colectivul său au atras nume importante ale regiei, dacă ar fi să-i amintim doar pe Valeriu Moisescu, Crin Teodorescu, Radu Penciulescu, Vlad Mugur, Dinu Cernescu, Adrian Lupu sau Victor Ioan Frunză.

Festivalul Național de Comedie

Teatrul Dramatic lansează în fiecare stagiune un număr de 5-6 premiere din care, cel puţin una, este semnată de un tânăr regizor aflat la începuturile carierei. O trupă omogenă, cuprinzând actori din generaţii diferite, dă viaţă premierelor din fiecare stagiune, susţinându-le cu forţa talentului, a experienţei şi a tinereţii ei. Un capitol important în evoluţia teatrului îl constituie şi participările la diferite festivaluri din ţară şi din străinatate.

Începând din 1972 şi până în 1989, direcţia teatrului a fost asigurată de domnul Mihai Mihail, şi tot din această perioadă, mai precis din 1976, datează organizarea celui dintâi Festival de Comedie sub denumirea COLOCVIUL DESPRE ARTA COMEDIEI. A fost primul teatru din ţară care a organizat un astfel de festival. Tradiţia a continuat şi după 1990, când domnul Adrian Lupu a preluat conducerea teatrului. De data aceasta festivalul, organizat pentru o perioadă de câţiva ani buni în două module (unul de primăvara şi unul de toamnă) a primit o nouă denumire – FESTINGAL (Festivalul Internaţional de Teatru Galaţi) – Comedia-n chip şi fel. Manifestarea a devenit una cu caracter internaţional, în principal datorită integrării sale în reţeaua de festivaluri a I.I.T.M. (Institutul Internaţional de Teatru Mediteraneean).

Începând din anul 2000 s-a reluat organizarea Festivalului Naţional de Comedie, de data aceasta sub conducerea domnului Mihai Mihail (director al teatrului) şi a doamnei Natalia Stancu (critic de teatru, directoarea festivalului). Este o manifestare anuală cu caracter competiţional. Sunt chemaţi să facă parte din juriu nume consacrate, de o valoare incontestabilă pentru teatrul românesc.

Din 2005, după trecerea în nefiinţă a marelui actor şi animator de teatru, Mihai Mihail, direcţia instituţiei şi implicit a festivalului, a fost preluată de Vlad Vasiliu. Următorul pas în sensul unei deschideri şi al unei eventuale transformări ale acestui important eveniment, a fost invitarea unor trupe din Republica Moldova, Franţa, Austria, etc., ideea fiind de a schimba în viitor calificativul de naţional cu cel de internaţional.

Atracţii , , , , ,

Din aceeasi categorie

Scrie Parerea Ta

Acorda un rating acestei locatii :

 

Trimite la un prieten

Captcha Verification
captcha image

Trimite cerere

Captcha Verification
captcha image

MYSTERIOUS GUESTS

Călătoresti mult prin Romania, nu îți petreci concediul sau weekend-ul acasă iar seara ieși de obicei în oras? Felicitări, esti o persoana activă și te poți implica în acest proiect. Contactează-ne la contact@undemergem.ro

Noutati