Restaurant Eibenthal

Eibenthal (MH) / Restaurante


Program

Închis
Vezi programul

Address

Str. Principală nr. 110, Eibenthal, România

Telefon

Despre

Restaurantul Eibenthal, din Eibenthal 🙂 face parte dintr-un proiect amplu care are drept scop transformarea unui sat uitat într-o destinație turistică. Restaurantul există din 2018 dar activitățile turistice la Eibenthal au început din 2009, cu un bar într-un grajd vechi; și 40 de turiști în primul an, iar după 10 ani, 4000.
Când vorbește despre afacere, despre turism, despre dezvoltare, Tibi - unul dintre proprietarii locului - spune mereu „noi”; iar când spune asta se referă la tot satul. Din 180 de locuitori, 16 (activi și interesați) sunt implicați în proiectul turistic. Tibi vrea pentru satul lui și afacerea lor calitate, prețuri corecte, dezvoltare sănătoasă; scopul este “să trăim la Eibenthal”.

Amenajare pe două niveluri, cu mult lemn.

La fel ca oamenii satului, restaurantul este cehesc; sau ceho-bănățean 🙂 Căci până la urmă, oameni suntem cu toții și cu atât mai bine ne e după o supă caldă, în jurul unui ciolan cu cartofi copți și lângă o halbă cu bere.

"Nava-amiral" Eibenthal: ciolan cu os în bere 1,5kg cu cartofi copţi şi sosuri, 175 lei.

Noi recunoaștem, a fost locul din regiune care ne-a intrat cel mai bine la inimă (până la data documentării lui), mai ales că drumul până la inimă a început cu o mâncare bună, inedită, gătită și servită cu drag.

Simplu, curat, primitor.

Ciorbă de burtă cehească (20 lei porţia) – n-are nicio legătură cu ceea ce știm noi despre ciorba de burtă; poate doar burta. Aroma este total diferită, intensă, o adevărată experiență gustativă. Te saturi doar cu mirosul. A! Și se servește cu cașcaval!!!

Ciorbă cehească de burtă, pentru cunoscători!

Supa cu usturoi (23 lei/porţia) este un alt produs specific cehesc, despre care Tibi ne-a spus că este exact așa cum o făcea bunica lui când era el mic. E din acea categorie a mâncărurilor simple dar pline de savoare – o supă cu legume și mult usturoi, dreasă cu smântână și în care vei găsi și un ou (cum mai făceau și alte bunici 😊).

Dacă iubeşti usturoiul vei iubi şi supa asta! 😊

Ciolanul și coastele, bine împănate și amețitor aromatizate, fragede sunt porții de două persoane (cel puțin 😊) Dar nu-i bai, ce nu mai intră, poate fi luat la pachet. Vin cu cartofi copți/prăjiţi și sosuri specifice (de hrean, muștar, dulceață de ardei iute) cu refill nelimitat (și va fi cazul! 😀)

Chifle calde şi sosuri "home-made".

Mâncarea este atât de apreciată încât clienții fideli deja când vin să mănânce comandă și porții extra pentru acasă. 

3 oameni nu au putut să dea gata porţia de coaste 1kg, cartofi copţi şi sosuri, 175 lei. 😮

De același mare succes se bucură și Kofola, care nu este consumată doar în restaurant ci este luată și în bidoane la pachet. Kofola este un fel de Coca-Cola/Pepsi-Cola dar europeană; mai exact cehească. Și mult mai bună, zicem noi, nu doar pentru că suntem europeni, ci pentru că serios ni s-a părut mai bună. Ori nu are la fel de mult ori nu se simte la fel de tare zahărul și are în plus extracte din vreo șapte plante (mentă, anason, cardamom și încă vreo câteva) care îi dau un gust ușor condimentat și proaspăt. Este conservată doar prin vidare, în butoi și nu este la fel de acidă (acidulată) ca anterior-menționatele. Chestie și de gust... înțelegem că fanii împătimiți ai celor două nu au apreciat-o foarte mult. Se comercializează draft, la halbă 500ml, 8 lei (de altfel ni s-a povestit că în localurile din Cehia băutura – a se citi „berea” - la sticlă este foarte rară; foarte eficient, din multe puncte de vedere), rece și proaspătă și se bea cu mare poftă 🤩

Kofola şi bere nefiltrată... vedetele locului!😉

Și berea din restaurant este tot din Cehia. Și este de doar două feluri – semi-brună (nepasteurizată și nefiltrată, grea) și blondă (tot nepasteurizată însă filtrată, mai ușor de băut). Și vine și în două variante cantitative – mică (300ml, 7,5 lei) și mare (500ml, 12,5 lei).

Bere mare, bere mică. Proaspătă şi delicioasă!

Este produsă într-o fabrică artizanală, special pentru Eibenthal dar se intenționează deschiderea unei linii de producție proprii. Am primit de la Tibi și o interesantă lecție despre bere, după teoria cehă; dezvăluim doar că abordarea cehilor față de bere este foarte diferită de a noastră. Dacă mergi pe-acolo și e și Tibi prin zonă poate mai povestește 🙂 Un detaliu pe care îl putem aplica și la noi este că halba nu trebuie să fie prea mare, pentru că berea trebuie să fie băută proaspătă și rece – „roua” de pe halbă nu are voie să se usuce (pe exterior) pe masă, mai ales când berea este nefiltrată.

Ciolan afumat 1kg + garnitură, sosuri, 160 lei. 🤩

Vino cu poftă și cu timp. Căci mâncarea e delicioasă și e de savurat pe îndelete, nu pe fugă. Și mai ales în sezonul de vară, neapărat sună înainte (nu uita că vorbim totuși de un sat, nu de industrie fast-food) pentru că mâncarea bună se face cu migală. În plus, multe din lucrurile de însoţire, chifle, deserturi etc. sunt făcute proaspăt şi celor de aici le-ar prinde bine să ştie de dimineaţă cam cum să se pregătească; ideal, cu o zi înainte!

Desert cehesc, clătite dospite, 15 lei/porţia.

Dacă ești cazat în regiune merită să vii la Restaurantul Eibenthal chiar și numai pentru un mic dejun, ce costă doar 30 lei dar valorează mai mult 😊 Şi mai bine, ai putea să te cazezi la ei (vezi recomandările “Căsuţele Bunicilor” şi “La Berărie) - aşa îl vei avea inclus în preţ 😉
 
Platou de cărneturi la mic-dejun. 😋

În anumite perioade (weekenduri, plin sezon) s-ar putea să dureze mai mult până ţi se ia comanda pentru că personalul de deservire (format din membri ai familiei şi oameni din sat) nu este foarte numeros. Aşa cum îţi spuneam mai sus, vino relaxat aici sau nu veni deloc. Trăieşte clipa, savurează bunătăţile, vorbeşte cu cei de la masă, uită de telefon. Poftă bună!

Documentat la:

  • 25/10/2021

Pe scurt:

  • Restaurant cehesc cu porţii mari de mâncare delicioasă; nu rata băuturile vedetă: Kofola şi berea nefiltrată!

Categorie:

  • Restaurante

Recomandat pentru:

  • Bucătărie locală | Evenimente, Petreceri | Familii cu copii | Grupuri mari | Ingrediente locale

Tip de masă:

  • Mic-dejun
  • Prânz
  • Cină

Bucătărie:

  • Cehească
  • Românească

Ce poţi mânca aici:

  • Burger | Cartofi prăjiţi | Cârnaţi | Ciolan | Ciorbe | Clătite | Coaste | Găluşte | Îngheţată | Jumări | Murături | Omletă | Porc | Raţă | Salate | Sandvişuri | Sarmale | Supe | Vită

Facilităţi:

  • Parcare pentru clienţi | Plata cu card de credit | Rezervare mese | Servire la masă | Terasă exterioară

Photo Gallery

Alte sugestii

Casa Thomas

Bran (BV) / Restaurante

Restaurant Muntele Rece

Bran (BV) / Restaurante

Pizzeria Della Nonna

Braşov (BV) / Restaurante

Fenyo Restaurant

Miercurea Ciuc (HR) / Restaurante

Sugo

Harghita-Mădăraş (HR) / Restaurante