Salina Ocnele Mari

Salina Ocnele Mari

Salină / Ocnele Mari (VL)


Address

Str. Pinilor nr. 27 bis, Ocnele Mari, jud. Vâlcea, 240175, România

Despre

Noroc bun! Cu acest salut mineresc ești întâmpinat la intrarea în galeria de acces în Salina Ocnele Mari, singura mină de sare a Olteniei şi cea mai mare din România (!), situată la doar 10 km de Râmnicu Vâlcea. Deși este o mină tânără cu o vechime de aproximativ 30 ani, există în regiune însă o veche tradiție în exploatarea sării, istoricii vorbind despre o civilizație a sării în zonă, cu rădăcini în vremea dacilor şi a romanilor!

Noroc bun!

După o coborâre cu autobuzul de aproape 2 km, la 29 m adâncime față de intrarea în galerie, vei descoperi practic un „mini-orășel”.
Cu o suprafață generoasă și o temperatură constantă de 13-15° Celsius pe tot parcursul anului, salina îți oferă multiple posibilități de petrecere a timpului.

Activităţi multiple în salină.

Teren de tenis și de mini-fotbal, pistă de karturi cu pedale, mese de ping-pong și de biliard, locuri de joacă pentru copii, un mini-cinema și chiar și o expoziție de artă, pe toate le găsești aici. Mai mult decât atât, sunt funcționale un restaurant cu autoservire (deschis zilnic în sezon, în extrasezon doar în zilele de weekend) și o cramă. Tot aici vei găsi și o biserică, de fapt cea mai mare biserică subterană din țară unde, pe lângă clasicele obiecte religioase, vei putea vedea și o icoană sculptată în sare și o cruce de lemn îmbrăcată în sare.

Icoană sculptată în sare.
Însă ceea ce îi lipsea salinei atunci când am vizitat-o era un punct de informare. Noi am aflat de la preotul bisericii câteva lucruri interesante precum faptul că termenul „salar” provine din latinescul „sal” (sare), soldații romani fiind plătiți, printre altele, și în sare. Sau faptul că zăcământul are o concentrație medie de sare de aproximativ 97% și că sarea exploatată aici este folosită mai mult în scop industrial din cauza impurităților.
Pe lângă acestea îți mai spunem și că (dacă nu era deja știut) salina are importante calități terapeutice datorită aerosolilor de sare (există însă și câteva contraindicații, le poți găsi afișate sau poți întreba la casa de bilete). Și pentru că tot am vorbit atât de sare, nu ar strica o amintire din sare, nu-i așa? Poți lua astfel de suveniruri și din salină, dar noi îți sugerăm să o faci de la ieșire (lângă casa de bilete, în locul în care te lasă autobuzul) acolo de unde poți alege din produsele lucrate manual de către un meșter popular (tot de la el poți afla detalii și despre atelierele de vară pe care le organizează).

Mai trebuie să îți spunem că programul de vizitare al salinei este unul variabil, fiind mai scurt în timpul iernii când exploatarea sării este mai intensă și mai lung vara când activitatea este mai mult axată pe turism. Astfel, îți recomandăm înainte să îți planifici vizita să consulți programul accesând acest link - poți afla aici și alte informații actualizate în timp real, incusiv tarife. Iar dacă nu vrei/nu poți să vii cu mașina personală la salină, ai la dispoziție și mijloace de transport în comun operate privat care fac legătura cu Râmnicu Vâlcea (vezi aici).   

P.S.1 Dacă tot ajungi prin zonă mai poți vizita și ruinele cetății dacice Buridava (la aproximativ 3 km de salină, cu intrare din strada Valea Bradului, urmând indicatorul spre cetate din strada principală).
P.S.2 Și dacă vii în timpul verii noi zicem că merită să faci și o baie la ștrandurile cu apă sărată din zonă: Ștrandul Ocnița și Ștrandul Fără Fund, acesta din urmă fiind construit pe locul unei foste mine de sare din care apa izvorăște continuu, iar adâncimea sa este foarte mare - nu trebuie să îți faci griji, apa e așa sărată încât e imposibil să te scufunzi!

Ultima actualizare:

  • 29/11/2023 (recomandat la 20/05/22)

Facilităţi:

  • Cafenea&Gustări | Magazin suveniruri | Parcare contracost pentru autoturisme | Toaletă pentru vizitatori

Photo Gallery

Alte sugestii