Dâmbul Morii-Cabana Piatra Mare-Vf. Piatra Mare (pe Drumul Familiar)

Trasee turistice zona Săcele


Despre

Traseu "bandă roşie" | Durata aprox. 4h | Distanţă aprox. 9 km | Grad de dificultate: mediu

Punctul de plecare pe traseu este Dâmbul Morii - unde poți ajunge fie cu mașina personală prin DN1 fie cu autobuzul (traseu 17B plecare din Gara Braşov). Recomandăm să se plece devreme, pentru că traseul este destul de lung. Noi, cu tot cu pauze, muuulte poze, ciorbă la cabană și adunat câteva flori medicinale, am "strâns" aproape 10 ore. Recomandăm să fii bine echipat, vremea pe munte este schimbătoare. Un alt bun motiv pentru care ar fi bine să pleci devreme este găsirea unui loc de parcare la Dâmbul Morii, care se poate dovedi dificilă în zilele frumoase (mai ales de weekend).
De pe drumul care duce spre Canionul 7 Scări, urmează direcția stânga pe traseul marcat "bandă roşie". Vei traversa pe o punte de lemn pârâul Şipoaia şi vei intra în pădure, urmând ascensiunea pe "Drumul Familiar" până la Cabana Piatra Mare (1630m).

Indicator stânga traseu "bandă roşie".

Poteca este sinuoasă, în serpentine, ceea ce face ca urcarea, deși lungă, să nu fie dificilă. Iar dacă totuși lipsește antrenamentul, sunt destule locuri de popas. Să ai apă suficientă în rucsac, pentru că nu există locuri de realimentare până la cabană. Pădurea e frumoasă și deasă iar varianta aceasta de traseu este cea mai potrivită pentru vară pentru că cea mai mare parte se desfășoară la umbra protectoare a copacilor. Recomandăm totuși și măsuri de protecție, căci acolo unde te prinde, soarele nu stă la negocieri (te vei lovi de asta în partea superioară a traseului).

Intrarea în pădure.

Din când în când se zăresc în depărtare, sus, printre vârfurile brazilor, niște piscuri. Da, acolo vei ajunge, oricât de incredibil ți s-ar părea acum, când le vezi de mai jos 🙂.
Traseul bandă roșie se mai intersectează în câteva puncte și cu alte variante dar este foarte bine marcat și ușor de urmărit.
Pe măsură ce urci, pădurea se rărește și se deschid privirilor panorame frumoase (cea mai spectaculoasă fiind cea spre Prăpastia Urșilor) - prilejuri numai bune de pauze pentru admirat, umplut sertarele creierului cu amintiri frumoase și făcut (iar) poze (deși tot retina se descurcă mai bine și nici cel mai performant aparat foto nu va putea capta starea de spirit pe care ți-o dau aceste locuri).
În Poiana Șura de Piatră, la 1635m altitudine găsim cabana Piatra Mare. Bucurie! 🙂 Primul obiectiv atins!

Cabana de la poalele Şurii de Piatră.

Aici există posibilitate de campare (cere detalii la cabanier) sau poți doar face un popas, încerca o ciorbă sau sandvișul pregătit de acasă (oferta culinară la cabană e limitată) și porni mai departe către pisc. Se mai văd încă ruinele uneia dintre fostele cabane (am ințeles că au fost trei și toate au ars). Acum cabana este o construcție destul de micuță și modestă, din lemn. Oricât de mult sau de puțin vei poposi la cabană, va trebui să te împrietenești cu măgărușii de acolo care s-au obișnuit atât de bine cu oamenii și cu diversele gustări pe care le pot obține de la ei, încât dacă nu ești atent îți pot șterpeli banana (sau orice altceva li se poate părea lor apetisant) direct din mână, sau din rucsac.
Surpriza locului a fost pentru noi descoperirea unei mici și timide flori-de-colț, pentru unii prima întâlnire cu această plantă specială protejată.

Floare de colţ la Cabana Piatra Mare 😍

Dacă ai nevoie de apă, la câteva zeci de metri de cabană este un izvor captat care îți va oferi o soluție proaspătă si răcoritoare.
De la cabană continui urmărind acelaşi marcaj până pe Vf. Piatra Mare. Partea aceasta a traseului este cea mai dificilă - abruptă, pietroasă, inclusiv un horn cu grohotiș (pantă 48%) dar și foarte ofertantă din punct de vedere al imaginilor, al formațiunilor geologice sau al florei (pentru pasionați și cunoscători).

Horn cu grohotiş, ultimul mare efort înainte de vârf.

Se ajunge în golul alpin, unde lucrurile stau cu totul altfel. Brazii au dispărut, înlocuiți de jnepeni, rododendroni (din păcate nu i-am mai prins înfloriți), pășuni. De aici mai e mai puțin de 1km până la obiectivul final - Vf. Piatra Mare - 1844m. Pont: în sezon vei găsi afine dacă te abați un pic de la potecă, în partea dreaptă a platoului de dinaintea vârfului 😋

Afine pe Piatra Mare.

La capătul celor aproximativ 4 ore de urcuş în total, cu 1200m diferenţă de nivel, vei fi răsplătit cu o privelişte superbă asupra întregii Ţări a Bârsei (cu Braşovul şi Săcele în prim-plan), Munţilor Postăvaru, Zăganu şi Ciucaş, platoului Bucegi, Pietrei Craiului și Munților Făgăraș.

View de pe Vf. Piatra Mare, 1844m

Masivul Piatra Mare este arie protejată și a fost declarat sit de importanță comunitară. La fel ca multe alte asemenea locuri, arealul este vulnerabil din cauza numărului mare de turiști, poluării, ATV-urilor etc. Recomandăm turismul responsabil.

Coborâre pe Drumul Familiar.

Atenţie: traseele generate de aplicaţie pot să difere de cele reale din teren. Urmăreşte întotdeauna marcajul corespunzător al traseului de pe teren!

Puncte din rută