Traseu Ciucarul Mare - Cazanele Mari

Trasee turistice zona Dubova


Despre

Traseu "triunghi galben" | Durata: 2-2,5h | Lungime: 5 km | Grad de dificultate: mediu | Diferenţă de nivel: 316 m | Accesibil tot timpul anului

Omologat din 2011 de către Ministerul Turismului, traseul Ciucarul Mare (sau traseul ecoturistic Cazanele Mari, cum mai apare prin alte surse oficiale de informare) este unul pe care TREBUIE să-l faci când ajungi pe Clisura Dunării. Este bine marcat, are indicatoare și panouri informative și este foarte abordabil, chiar dacă nu ești un expert al drumețiilor montane și într-o formă fizică olimpică.

Zona de intrare pe traseu.

Accesul pe traseu este facil, direct din DN 57, din satul Dubova, la aproximativ 100 m de sediul Primăriei Dubova (aici poţi lăsa şi maşina într-o parcare gratuită), pe stânga pe sensul spre localitatea Sviniţa. Lungimea traseului este de aproximativ 5 km, diferența de nivel este de 316 m, iar timpul mediu de parcurgere specificat în informațiile oficiale este de circa două ore, însă asta depinde foarte mult și de cât timp îți răpește peisajul minunat pe care îl vei avea de admirat de sus, câte poze faci etc...

După câţiva metri "cuminţi"...

Traseul este înregistrat ca fiind unul de dificultate medie și este marcat cu triunghi galben. Pare să înceapă neprietenos, cu urcușuri destul de abrupte, ce te solicită de la primii pași. Însă din fericire nu țin foarte mult și nu-ți interzice nimeni să faci pauză dacă nu mai poți; după ce te obișnuiești cu ritmul, lucrurile nu vor mai părea chiar așa „periculoase”. În plus, vei fi răsplătit cu imagini frumoase, așa cum doar natura știe să alcătuiască – vârful Veliki Strbac întrezărit printre vârfurile copacilor, lapiezuri ce dau pădurii un aer mistic, siluete albe de copaci urcând răsucit spre cer.

..începe un urcuş solicitant!

Urcușul odată terminat (aproximativ 20 de minute), platoul devine locul unei plimbări ușoare prin natură. Care însă este departe de a fi banală. Pentru că aici găsești locuri în rândul întâi la unul din cele mai frumoase spectacole ale naturii: Cazanele Dunării – practic o strâmtoare pe cursul Dunării care în cel mai îngust loc are o distanță între stânci de numai 230 metri și o adâncime de 110-130 metri (cel mai adânc punct al Dunării).

"Fratele siamez" al Ciucarului Mare. 😍

Mărginită de Carpați în România și Balcani pe malul sârbesc, zona își trage denumirea de la aspectul pe care îl căpăta apa când, fiind foarte scăzută, curenții puternici o făceau să „fiarbă” între stânci, ca într-un cazan încins (imaginația populară). Azi nu se mai vede așa, urmare a creșterii nivelului apei odată şi ridicarea barajului Porțile de Fier, însă defileul este în continuare unul dintre cele mai frumoase locuri de pe cursul Dunării.

Prin pădurea cu lapiezuri.

Pe marginea platoului Ciucarului Mare sunt mai multe puncte de belvedere, cu priveliști una mai „bellă” decât alta; fie că privești în amonte, direct în jos ori în aval, spre stânci sau spre golfuri, îți va fi foarte greu s-o alegi pe cea mai frumoasă.

View de pe poteca de creastă. 😍

Traseul e sub forma unei bucle, și îl poți aborda pe oricare din variante. Dacă ții drumul înainte, din punctul de bifurcație (marcat pe harta noastră din aplicaţie) vei admira Cazanele natural, în sensul de curgere a Dunării – Cazanele Mari, golful Dubova, Cazanele Mici; dacă la bifurcație mergi spre stânga, vei fi pe drumul despre care legendele spun că e acela pe care se plimba cu trăsura împărăteasa Sisi a Austriei când venea în zonă, iar punctele de belvedere vor începe cu cel de deasupra golfului Dubovei. Indiferent de variantă, experiența va fi una memorabilă.

Pe "drumul trăsurilor".

Chiar dacă gradul de dificultate a traseului nu e ridicat, echipamentul adecvat drumețiilor e recomandat. Și pentru zonele de urcuș și pentru zona de margine, unde stâncile sunt mai goale și pe alocuri ascuțite (oricât de atrăgătoare ar fi priveliștea, stai la o distanță sigură!) - ia încălțăminte de munte (noi am purtat ghetele MFX2 - ideale pentru condiţiile de aici). E bine de ştiut că vara viperele reprezintă un posibil pericol, Ciucarul Mare făcând parte din habitatul lor – aşa că pantaloni lungi largi și/sau protecție pentru glezne ar fi de asemenea o opţiune bună.

Recomandăm MFS (multifunctional shoes). 😉

Apă să ai suficientă, fiindcă nu există surse pe traseu, și poate și o gustare ar prinde bine.
Mergi cu bine!

Golful Dubovei, Ciucarul Mic şi Cazanele Mici, văzute de pe Ciucarul Mare. 😍


Puncte din rută