Judeţul HARGHITA

Când vei ajunge în județul Harghita vei descoperi un tărâm al legendelor. Diavoli, ghicitori, sfinți și prințese încă trăiesc prin pădurile, printre stâncile și în apele care străbat acest pământ și te întâmpină sau te bântuie la fiecare pas. Aproape fiecare localitate, cetate sau lac are o legendă, pe care localnicii o povestesc peste generații.
Județul Harghita este rezultatul activității vulcanilor de odinioară, care a lăsat bogății numeroase, multe transformate în exploatații, cum ar fi apele minerale sau zăcămintele de subsol. Vulcanii joacă și acum un rol semnificativ în viața județului, care și-a primit și numele după muntele vulcanic în jurul căruia s-a dezvoltat.
Apele minerale se regăsesc în orice parte a județului te-ai îndrepta, în peste 2.000 de izvoare. Câteva dintre acestea sunt îmbuteliate - Borsec, Tușnad sau Perla Harghitei; însă experiența inedită este să guști apa direct acolo, când izbucnește afară din pământ. Asta o poți face la Băile Homorod, Băile Chirui, Băile Szejke, Harghita Băi sau Borsec și în încă multe alte locuri mai puțin renumite.

Județul face parte din așa-numitul Ținut Secuiesc iar locuitorii acestor meleaguri sunt, de sute de ani, în mare majoritate secui; însoțiți de o istorie bogată. Arta și muzica populară sunt importante în viața lor de zi cu zi; serile tradiționale, evenimentele câmpenești și diversele festivaluri sunt ocazii numai bune de a onora sau de a face cunoștință cu filonul artistic folcloric. Vestimentația populară este la rândul ei motiv de mândrie locală și de admirație. Runele secuiești, cu rădăcini milenare, sunt prilej de controversă, de mister sau chiar de studiu. 
Muzeele județului, prezentând detaliat aspecte ale vieții secuilor, în unele cazuri și-au găsit loc în clădiri monumentale. Astfel Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc este găzduit de Cetatea Mikó iar Muzeul Haáz Rezső din Odorheiu Secuiesc s-a mutat recent în Vila Haberstumpf.
Harghitenii sunt în majoritate deschiși și, în ciuda eventualelor disensiuni (multe dintre ele alimentate artificial de presă și/sau în scopuri politice) recunosc faptul că lumea se schimbă și numai împreună și prin sprijin reciproc poate apărea progresul. Sunt ospitalieri și încearcă să ofere servicii de calitate, pentru ca vizitatorii să se simtă confortabil, indiferent de limba vorbită (am aflat cu ocazia vizitelor noastre de documentare că județul are mulți vizitatori internaționali) și să ia contact cu bunăvoința în care se spune că sunt crescuți secuii.

În județul Harghita, natura se manifestă în deplina ei frumusețe, expunând admiraţiei și oferind explorării un relief variat, cu munți și dealuri, râuri și lacuri, floră și faună bogate (renumit pentru numeroasa populație de urși, care după unii s-ar ridica până la 90% din totalul existent în Europa).
Dacă îți place să parcurgi trasee turistice prin munți, atunci aici este locul tău. Sunt multe trasee marcate în Munții Harghita, Hășmaș, Călimani sau în Munții Ciucului, precum și în oricare ceilalți munți ai județului. Dacă ești pasionat de trail running, ai posibilitatea să alergi către cele mai înalte vârfuri ale Munților Harghitei în cadrul maratonului denumit „Hargita Trail Running”, organizat anual în ultimul weekend al lunii august. Dacă ajungi în acești munți iarna, vei găsi centre de schi, oferind diverse variante iubitorilor sporturilor de iarnă; cele mai frumoase și populare sunt Harghita-Băi și Harghita Mădăraș.
Județul are două lacuri faimoase și deosebite. Lacul Sfânta Ana, format într-un crater vulcanic, unic în Europa. O altă frumusețe este Lacul Roșu, care s-a format după o alunecare de teren, blocând drumul unui râu; până astăzi se văd urmele pădurii care a fost inundată.
O experiență aparte poate fi vizitarea Cheilor Bicazului (aflate la graniţa cu judeţul vecin Neamţ), unde stâncile ca niște ziduri pare că ajung până la cer. O vizită similară se poate face la Cheile Vârghișului; aici aventura include o serie de podețe, care trec prin apă, sar peste stânci sau urcă spre peșterile calcaroase.
Natura a fost generoasă și când s-au format dealurile din Praid, unde s-au acumulat zăcăminte de sare, în cantitate suficient de mare pentru a fi exploatată. Așa a apărut Salina de la Praid, unde găsești o lume întreagă sub pământ. În imediata vecinătate al salinei s-a format canionul de sare, unde munții înșiși sunt alcătuiți din sare.
De-a lungul și de-a latul județului pământul este străbătut multe râuri. Cele mai mari și mai cunoscute sunt Oltul (atât de impresionant încât a devenit subiect de reportaj literar interbelic - „Cartea Oltului”, de Geo Bogza) și Mureșul, care pornesc din munții județului Harghita, ca mici izvoare, pentru a parcurge sute de kilometri până când contopesc, unul cu Dunărea, iar celălalt cu Tisa.

Gusturile ce-ți pot mângâia papilele în preumblările prin acest județ sunt bogate și grele, consistente și afumate, calde și dulci. Că e ciorbă de varză acră ori friptură țigănească, papricaș sau gulaș, oricare e doar o jumătate dintr-un întreg ce nu poate fi decât rotund completat cu o pălincă de fructe. Oamenii au înțeles că produsele de calitate, în special cele preparate în mici gospodării înseamnă valoare. Astfel au construit un „brand” în jurul ideii de produs secuiesc; găsești cozonac secuiesc, pălinca de prune e secuiască, au berea lor artizanală, dar și brânzeturi, gemuri, miere și siropuri de casă. Iar de toate acestea secuii au lipit prilejuri de sărbătoare și bucurie – Ceaun Festival (Borsec), Festivalul brânzei cu mămăligă, Festivalul cartofului (Miercurea Ciuc; județul Harghita are de altfel renume național în cultivarea cartofului), Zilele prunelor (Dealu) sau Festivalul verzei umplute (Praid).
Oriunde te-ai duce în județ, poți găsi variante de cazare și restaurante de calitate, gazdele oferind adeseori în meniu produse locale, prin intermediul cărora poți să încerci adevăratele gusturi al localităților.

Sperăm că ți-am stârnit curiozitatea și în curând vei fi tu cel care vizitează acești munți, gustă aceste ape minerale și caută legendele ascunse printre stânci. O să îţi fim ghid şi pe măsură ce ne documentăm, îţi vom recomanda aici locuri şi atracţii din Harghita Unde merită să Mergem!

Mulţumim Visit Harghita pentru sprijinul acordat!


Lucruri de făcut și Locuri de vizitat în Judeţul HARGHITA

Destinaţii

Ce să faci, ce să vezi

Unde Dormi

Unde Mănânci

Activităţi&Experienţe

Alte Regiuni

Judeţul BRAŞOV

Regiune

Judeţul SIBIU

Regiune

Judeţul COVASNA

Regiune

Judeţul MUREŞ

Regiune

Judeţul BIHOR

Regiune

Județul CLUJ

Regiune