Judeţul CARAŞ-SEVERIN
Situat în sud-vestul României, județul Caraș-Severin este unul dintre motivele pentru care bănățenii din Banatul Montan se pot socoti „fruncea”, acest județ putând fi considerat fără teama de a greși polul atracțiilor turistice din Banat, prin prisma numeroaselor superlative, turistice dar nu numai.
Cel mai lung sector de chei din România - Cheile Nerei având peste 22 de km de la Șopotu Nou până la Sasca Română, prima cale ferată montană de pe actualul teritoriu al țării - calea ferată Anina – Oravița, prima farmacie montanistică din România la Oravița, primul teatru de pe actualul teritoriu al României - Teatrul Mihai Eminescu din Oravița, prima gară cu lift - gara Oravița, cele mai vechi rămășițe umane din Europa în Peștera cu Oase de la Anina, primul lac de acumulare pe relief carstic – Lacul Buhui; toate acestea sunt situate pe raza județului Caraș-Severin.
Dacă această listă te-ar putea convinge să dai o fugă până în Caraș-Severin, odată ce vei descoperi mai multe despre potențialul turistic al județului, cu siguranță vei dori să petreci mult mai multe zile pe aceste meleaguri.
Datorită reliefului care cuprinde numeroase dealuri și zone montane, o mare parte a județului Caraș-Severin este cuprinsă în denumirea Banatul Montan. Muntele Semenic, Muntele Mic sau Munții Țarcu sunt regiuni montane care atrag numeroși pasionați de drumeții și iubitori ai sporturilor de iarnă. Munții Cernei și Munții Mehedinți, care „veghează” de-o parte și de alta Valea Cernei, oferă turiștilor posibilitatea de a se bucura de un climat blând cu influențe sub-mediteraneene care asigură temperaturi ridicate chiar și în lunile de iarnă și în același timp reprezintă sursa numeroaselor izvoare termale care au dus la „nașterea” stațiunii Băile Herculane. Tot în rândul atracțiilor turistice naturale regăsim și zona Izvoarele Nerei unde se află unele dintre cele mai vechi făgete din sud-estul Europei, această zonă fiind inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Caraș-Severin este recunoscut nu doar pentru peisajele montane deosebite, ci și pentru una dintre cele mai mari densități de cavități subterane din România. Nu trebuie să ratezi Peștera Comarnic, Peștera Buhui, Peștera Liliecilor din Cheile Carașului sau Peștera Popovăț, unele dintre cele mai interesante peșteri din Banat și chiar din România.
Relieful carstic din această parte a țării oferă și o multitudine de sectoare de chei, cu un aspect sălbatic deosebit, iar cele mai renumite și atractive sunt Cheile Carașului, Cheile Nerei și Cheile Minișului. În Cheile Minișului găsim și unul dintre simbolurile județului Caraș-Severin, Cascada Bigăr, formată de pârăul Bigăr, ce izvorăște dintr-un izbuc și își adună apele dintr-un platou carstic situat la câteva sute de metri diferență de nivel.
Atunci când îți dorești să te bucuri de aer cât mai curat, poți să alegi ca destinație una dintre numeroasele zone unde gradul de puritate a aerului este considerat printre cele mai ridicate din țară și chiar din Europa. Stațiunea Poiana Mărului de la poalele zonei montane Muntele Mic-Țarcu, stațiunea Băile Herculane și zona Marila de lângă Anina sunt recunoscute pentru aerul cu un grad foarte mare de puritate și încărcat cu ioni negativi. Toate aceste atracții naturale au făcut ca la nivelul județului să fie declarate multe rezervații și arii protejate: parcurile naționale Semenic-Cheile Carașului, Cheile Nerei-Beușnița și Domogled-Valea Cernei, dar și Parcul Natural Porțile de Fier. În Parcul Natural Porțile de Fier regăsim și Delta Nerei, o zonă umedă care este considerată cea mai tânără deltă din Europa, fiind asemănătoare prin prisma peisajului și a anumitor specii de păsări cu Delta Dunării. Deși cu o suprafață mult mai redusă comparativ cu Delta Dunării, Delta Nerei, care se formează la vărsarea râului Nera în Dunăre, reprezintă un habitat aparte pentru țara noastră și o atracție deosebită a județului Caraș-Severin.
Dincolo de toate aceste atracții și obiective naturale, județul Caraș-Severin are și o mulțime de elemente cultural-istorice care pot convinge orice turist că merită să ajungă în această parte de țară. Istoria Banatului este una destul de zbuciumată și cu o mulțime de influențe venite din exterior, fapt ce se poate vedea și în cultura și tradițiile numeroaselor comunități din acest județ.
Dacă cele mai vechi urme ale așezărilor umane din Caraș-Severin datează din Paleoliticul mijlociu, cele mai cunoscute aspecte ale istoriei locuirii acestei regiuni datează din timpul celor două războaie daco-romane (101-102 și 105-106), iar urmele stăpânirii romane sunt regăsite în numeroase castre. Istoria consemnează Banatul ca fiind în calea luptelor dintre Imperiul Otoman și cel Habsburgic, astfel că s-a aflat sub ocupație otomană și sub ocupație austriacă. Odată cu ocupația austriacă și cu descoperirea importantelor resurse de cărbuni și de minereuri de fier a cunoscut o dezvoltare mult mai rapidă comparativ cu alte regiuni ale României, a industriei metalurgice și a centrelor miniere, fapt ce a făcut regiunea atractivă în secolele XIX-XX pentru foarte mulți oameni care trăiau în zone mai puțin dezvoltate, precum Moldova sau Oltenia.
Datorită poziției geografice și evenimentelor istorice, județul Caraș-Severin este astăzi un mozaic cultural. Pe lângă români din alte zone ale țării care au venit să lucreze în centrele industriale și miniere din Banat, aducând cu ei propriul stil de viață, în Caraș-Severin există și astăzi influența austriacă din perioada Imperiului Habsburgic, dar și influența sârbă datorată vecinătății cu Serbia și numărului mare de români care trăiesc în Banatul Sârbesc.
Caraș-Severin este unul dintre județele cu cea mai mare varietate de tradiții, obiceiuri și aspecte culturale de pe teritoriul României. Când ajungi să cunoști aceste locuri, întâlnești porturi și obiceiuri din foarte multe zone ale Europei, în melanj cu cele ale bănățenilor „originali”. Satele cehești din zona Dunării, centrul cultural al croaților din România din localitatea Carașova sau tradițiile fostului Imperiu Austro-Ungar din zona Gărâna ori de la Anina, sunt toate elemente care fac din județul Caraș-Severin o regiune foarte bogată din perspectiva multiculturalității.
Când ajungi în acest județ din sud-vestul României, nu trebuie să ratezi complexul mulinologic de la Eftimie Murgu sau morile de apă restaurate din satul Gârliște. Muzeul cu locomotive în aer liber de la Reșița este un simbol al trecutului industrial și metalurgic al acestui județ, la fel cum Muzeul Mineritului de la Anina te poartă înapoi în trecutul înfloritor al mineritului care a dus la dezvoltarea comunităților din Banatul Montan.
Oamenii din Caraș-Severin pot părea puțin prea mândri pentru cei care nu sunt obișnuiți ca cineva să se laude cu natura, cu istoria bogată trăită de strămoși sau cu orice altceva specific. Însă faptul că locuitorii din Caraș țin atât de mult la locurile unde s-au născut și unde au crescut face ca o mare parte dintre comunitățile de aici să fie foarte unite și în același timp, cumva paradoxal, foarte primitoare. Și până la urmă este firesc să găsim aici oameni făloși dacă ținem cont de faptul că acest colț de țară a fost printre cele mai dezvoltate din punct de vedere economic în istoria nu foarte îndepărtată, iar astăzi județul lor este unul dintre cele mai atractive din punct de vedere al obiectivelor turistice.
Ar fi multe de povestit despre ce poți să vezi și să experimentezi odată ce ajungi în județul Caraș-Severin și în Banatul Montan. Însă oricât de multe am spune aici și oricât de multe detalii am oferi, doar atunci când ajungi să te bucuri de natura sălbatică, de ospitalitatea bănățeană, de tradiții și de peisaje, vei simți, afla și înțelege ce reprezintă acest județ.
Îți mai recomandăm doar să îți rezervi mai multe zile, pentru a te bucura pe îndelete de tot ceea ce are de oferit această destinație.
🙏 contributor Unde Mergem®, Laurenţiu Artugyan
🙏 contributor Unde Mergem®, Laurenţiu Artugyan