Judeţul MUREŞ


Relief muntos de origine vulcanică, bogat în ape minerale acidulate. Sare. Lacuri. „Patria” gazelor naturale din România. Renumite podgorii. Un melanj de zone etno-folclorice și istorice. Pe repede înainte cam așa ar suna prezentarea, dar asta nu-i cale de a cunoaște județul Mureș. 
Trebuie să-l umbli, să-l găsești pe străduțe vechi și sate răsfirate, să-l vezi din castel în castel și din cetate în cetate, că toate-s de poveste, inclusiv numele, care-i vine de la râul ce-l străbate de la NE la SV.

... zici Mureş, zici: Transilvania. ...spui peisaje „sălbatice”, rezervații naturale și patrimoniu cultural. ... zici Sighişoara - singurul oraș-cetate medieval locuit din Europa; Sovata - cu al său lac Ursu trecut deja în Cartea Recordurilor (cel mai mare lac helioterm din lume); zici palate și conace de o inimaginabilă frumusețe; unele vizitabile, altele locuibile, altele doar ruine – toate însă de văzut măcar o dată-n viață; zici defileul Toplița - Deda; ori Saschiz – minunatul tărâm ce în trecut rivaliza cu Sighișoara.
Practic ai o salbă de memorabile atracții, locuri de fotografiat, experiențe de trăit, amintiri de povestit.
 
După preferințe și posibilități ai de unde alege; și dacă tot veni vorba de preferințe, în zonă nu ai cum să nu găsești ceva pe placul gustului, căci sfera gastronomică e una variată. Mâncarea plină de savoare și personalitate, cu influențe diverse, te invită să o deguști. Iar dacă nu-i vreme de o masă plină... măcar de o gustare e musai să-ți faci timp - langoşul e delicios!
 
De trasee, cicloturistice ori montane, nu duce lipsă și nici de vestigii arheologice, iar la final ca o încoronare, poți privi totul de sus, tocmai de pe Scaunul Domnului (Vf.1381 m) din Munții Căliman.
O fibulă-n piept de țară- asta-i Mureșul în mijloc de podiș al Transilvaniei.
Un tărâm plin de mituri, ba despre oameni, ba despre locuri. Cu multe povești, deși zise uneori fele apa/fele viz, mereu înțelese de cei cu suflete deschise. 
* n.r. "fele apa, fele viz" - expresie locală - foarte des întâlnită în Ardeal. Înseamnă jumătate apă, jumătate... apă (în maghiară). Unii locuitori ai zonei vorbesc jumătate-n românește, jumătate-n maghiară; fără a se exprima fluent, se înțeleg totuşi în acest amalgam de graiuri.


Lucruri de făcut și Locuri de vizitat în Judeţul MUREŞ

Destinaţii

Ce să faci, ce să vezi

Unde Mănânci

Activităţi&Experienţe

Alte Regiuni

Judeţul COVASNA

Regiune

Judeţul BRAŞOV

Regiune

Judeţul SIBIU

Regiune

Judeţul HARGHITA

Regiune