Bălan-Piatra Singuratică

Trasee turistice Munţii Hăşmaş


Despre

Traseu "triunghi roşu" | Durata aprox. 2h+1/1,5h | Distanţă aprox. 11 km (dus-întors) | Grad de dificultate: mediu / dificil

Punctul de plecare este orașul Bălan (fost oraș minier, unde s-au exploatat zăcăminte de cupru și pirită).Traseul pronește din nordul orașului, de la 885 m și se duce prin valea pârâului Frumoasa (Szép în limba maghiară, care înseamnă frumoasă). Până la Piatra Singuratică vei avea de mers 5,5 km, pe care îi poți parcurge în aproximativ 2 ore.

Traseul semnalizat cu triunghi roșu pornește de la casa pădurarului. Mașina o poți lăsa lângă drumul neasfaltat, pe malul râului Olt. Treci râul peste un podeț și începi o urcare lentă pe drumul forestier, pe lângă niște case de vacanță, ascunse printre copaci iar după câteva minute muntele ţi se va dezvălui în toată splendoarea lui! Când l-am documentat noi, La un moment dat traseul a părăsit drumul și a luat-o spre stânga, pentru a ocoli o porțiune afectată de o furtună recentă. Am trecut printr-o poartă și am urmărit marcajele, care șerpuiesc printre copaci iar după 10 minute ocolul s-a terminat și am ajuns la o poiană, de unde urcarea a devenit mai accentuată. 
Pe dreapta se mai pot vedea urmele furtunii, mărturii ale puterilor de neoprit ale vântului. 
Înainte de a intra în pădure, la stânga ar trebui să găsești un izvor, cu apă rece ca gheața. Este și o bancă, unde te poți odihni în timp ce admiri valea, pentru că de aici începe o urcare solicitantă în pădure, prin grohotiș. Acolo unde drumul se întâlnește cu traseul pe bandă albastră (celălalt traseu care urcă spre Piatră din Bălan), dacă faci câțiva pași înapoi pe acest traseu, mai găsești încă un izvor, care curge din piatră. 

Revenind la marcajul triunghi roșu, după câteva minute, traseul se duce spre stânga și ajungi la partea de jos a unei foste pârtii de schi. Este ultima urcare înainte de a ajunge la cabana Piatra Singuratică, aflată la 1504 m. De aici Piatra apare ca o regină a muntelui. Pentru o priveliște asupra Depresiunii Ciucului, se poate escalada și hornul pietrei, aflat la 1608 m, pe o potecă dificilă, recomandată numai celor experimentați. Dacă vrei, poți urca prima porțiune prin grohotiș, dar cu mare grijă la pași.  În zona dificilă a fost montat pentru ajutor un cablu de oțel.

Cabana și Piatra Singuratică.

Cabana este punctul de pornire al mai multor trasee, astfel dacă mai ai timp și te mai țin picioarele, poți să faci o tură fie până la vârful Hăşmașu Mare, fie la Vârful Ecem. Dacă ai noroc poți să te întâlnești cu multe capre negre, care au fost aduse aici în anii 1970. Flora muntelui este la fel de bogată, îți oferă ocazia de a admira multe specii, mai ales dacă te și pricepi un pic. În lunile iulie-august poți zări și floarea de colț. 
După odihna bine-meritată la cabană, te poți întoarce pe potecile deja parcurse și în aproximativ 1-1,5 oră ajungi la parcare, plin de energia dăruită de munte.

Atenţie: traseele generate de aplicaţie pot să difere de cele reale din teren. Urmăriţi întotdeauna marcajul corespunzător de pe traseu, pe teren!

Puncte din rută