Bran - Platoul Inima Reginei - Şaua Măgurei

Trasee turistice zona Bran


Despre

Traseu "bandă roşie" | Durata aprox. 3h | Lungime aprox. 5km | Grad de dificultate: mediu | Accesibil tot timpul anului

Deși indicatorul de intrare pe traseu „spune” că vei face o oră până la Vf. Măgura iar pe majoritatea hărților și ghidurilor durata estimată este de 2 ore, noi îți sugerăm să iei în calcul minimum 3 ore, mai ales dacă nu ai condiție fizică peste medie și dacă vrei să profiți de cele câteva puncte de belvedere ca să faci poze și să admiri pe îndelete priveliștea asupra satelor și munților care ți se arată pivirii pe măsură ce urci. 😊

Pod peste pârâul Turcu către Platoul Inima Reginei Maria.

Din centrul Branului, mergi pe marginea dreaptă a DN (cu grijă la trafic... ce bine ar fi prins un trotuar) iar după ce treci de Castel, vei vedea podul pietonal care traversează pârâul Turcu spre Platoul Inima Reginei Maria. Aici poți începe traseul cu un foarte scurt popas 😊 de reculegere la Cripta Inimii Reginei Maria - o vei găsi în dreapta scenei de pe Platou.

Turiști la Cripta Inima Reginei Maria.

În spatele scenei vei vedea pe copaci marcajul "bandă roşie" al traseului pe Măgura Branului, care începe cu un urcuș destul de abrubt; nu te grăbi, dozează-ți bine efortul, da? 😉 Și în niciun caz nu veni încălțat cu șlapi sau adidași, recomandăm să fii echipat complet pentru dumeție, să ai apă și ceva provizii în rucsac; pe traseu, în afară de frăguțe (în sezon) nu vei găsi altceva.

Început în forță!

În prima porțiune a traseului te vei bucura de o vedere foarte faină asupra Castelului Bran, pe care îl vezi, mereu mai de sus pe măsură ce urci, întrezărindu-se printre copaci, spre dreapta. 😍

Castelul Bran, văzut de pe traseu.

Iar după aprox. 900 metri de urcuș susținut vei ajunge la un prim punct de belvedere, care îți oferă o panoramă superbă asupra Branului și Văii Șimonului, cu Bucegii în fundal. Bun motiv de popas! 😍

Panoramă Bran-Șimon

De aici, după ce ieși din pădure, urcușul se mai „înmoaie” un pic iar traseul te va duce, alternativ, prin poieni, pâlcuri de pădure, mestecănișuriș, conifere. Pe partea stângă, din când în când, pe măsură ce urci, ți se vor arăta privirii văile Branului și ale Șimonului.

În urcuș spre Măguricea Branului.

Sincer, noi nu ne așteptam ca natura să fie atât de sălbatică și atât de ofertantă pe un traseu care începe (aproape) din centrul uneia dintre cele mai aglomerate stațiuni din România. Aerul e plin de miresmele pădurilor și fânețelor iar ciripitul păsărelelor, întrerupt de câte un croncănit grav al corbilor sau șuier ascuțit de răpitoare, te va însoți pe tot traseul. Iar dacă e să ne luăm după multele flori văzute (în mai), credem că în iunie-iulie te poți ospăta bine cu frăguțe, dacă te uiți cu atenție în stânga și dreapta potecii! 😋

În stânga, mestecăniș, în dreapta, desiș de conifere 😍

Poteca urcă printr-o pădure de pini, care se amestecă după aceea cu brazi, trece prin niște luminișuri, iar apoi, după ce „desparte” un mestecăniș de o pădure de brad „presărată” cu niște pini superbi (unii de-a dreptul maiestuoși), te scoate într-o fâneață... unde te vei simți personaj de tablou 🤩 Peisajul este de-a dreptul captivant, noi ne-am simțit atât de bine aici încât am zăbovit mai mult de jumătate de oră „savurând” aerul înmiresmat și umplându-ne ochii cu panorama asupra văii Șimonului și celei a Moieciului, până hăt-departe spre Fundata; din acest punct va începe să se vadă și satul Peștera. Superb!

Fâneața cu sălaș părăsit și cu view de poveste 😍

De aici te așteaptă urcușul final... dar nu spre vârful Măgura ci spre fratele lui mai mic, Măguricea 😀 Vei urca având pădurea în dreapta (și view-ul pe stânga 🙂) vei mai trece pe lângă un loc de popas (unde niște binevoitori au instalat o masă și bănci din lemn, bune pentru o pauză de masă) de unde, pe lângă cele menționate mai sus, ți se vor adăuga la panoramă și munții Bucegi din „spatele” Branului și a Porții, apoi va începe să fie vizibilă și zona din dreapta, spre Zărnești, dealurile Holbavului și Măgura Codlei. 😍

Pe Vf. Măguricea.

Iar când începe să se vadă, în timp ce urci/cobori, în fața ta pe la ora 10-11 (ca direcție) și Piatra Craiului, înseamnă că te apropii de Șaua Măgurei, care începe imediat după Vârful Măgura. Pe care nu îl poți „atinge” decât dacă te aventurezi în afara potecii și străbați un desiș de pădure. Noi ne-am mulțumit să facem o poză în punctul de pe potecă cel mai apropiat de el 🙂

Undeva, acolo, este Vf. Măgura.

Noi nu ne-am obosit să mergem până la vârf pentru că. deși are 1375m, nu oferă nicio panoramă; la fel ca și „vărul” lui din față, Vârful Măgura Codlei, este „acoperit” de pădure și nu poți vedea nimic, în afara copacilor și a cerului.
Dar continuând, peste 6-7 minute poteca te va scoate la cel mai frumos punct de belvedere de pe traseu 😍 care îți va dezvălui o panoramă de 270 grade, cu, de la stânga la dreapta: Munții Piatra Craiului, orașul Zărnești (la marginea căruia iese foarte frumos în evidență Hora cu Brazi) cu dealurile Poienii Mărului, dealurile Holbavului cu Măgura Codlei în fundal.

Zărneștiul văzut de pe Măgura Branului.

Și pentru că făcusem exact 3 ore și un sfert până aici, am zis că e un loc numai bun pentru a scoate proviziile din rucsaci și a ne încărca „bateriile”... dar și hard-disc-ul interior cu ceea ce ne oferea natura cu atâta dărnicie: priveliști de vis și aer tare cu arome de... ienupăr (care era peste tot în jurul nostru).

Ienupăr și Piatra... Craiului 😍

Și dacă faci popas, ai timp să te hotărăști ce faci mai departe: fie te întorci în Bran pe unde ai venit, fie continui pe Șaua Măgurei, care de-abia pe aici începe 🙂. Noi, pentru că intenționat venisem fără mașini (povestim la sfârșit cum am făcut 😉), am documentat în continuare traseul, ca să știi ce te așteaptă pe mai departe!

În coborâre spre Șaua Măgurei.

După punctul de belvedere, după o coborâre destul de abrubtă prin stâncăret și brădiș, când vei ajunge la Șaua Măgurei, cu un pic de imaginație poți înțelege de ce se numește așa 😀: închipuie-ți că ești un uriaș călare pe un munte care se cheamă Măgura; din șaua lui, în timp ce-l „cârmești” spre Piatra Craiului, vei vedea în stânga satele Măgura și Peștera; în dreapta depresiunea Țării Bârsei, încadrată de munții Perșani și Postăvaru. 😍

Vedere spre Țara Bârsei.

În Şaua Măgurei traseul se intersectează cu un altul (nu foarte bine) marcat "triunghi albastru" ce duce până în satul Măgura.

Spre satul Măgura, din Șaua Măgurei.

În funcţie de dispoziţie şi gradul de oboseală acumulat, aici este un punct în care te poți decide ce faci pe mai departe: ori cobori până într-unul dintre cele mai pitoreşti sate din România, de unde mai departe te lași în jos spre Moieciu... de Jos 😊 și apoi în Bran (durată estimată 2,5 ore); fie te te poţi întoarce la Bran pe traseul "bandă roşie" pe care ai venit (aprox. 1,5h); fie continui spre Fântâna lui Botorog (aprox. 2 ore), de unde în cam o oră de mers pe jos ajungi în Gara Zărnești; de aici poți lua trenul în direcția Brașov sau o ocazie spre Bran.

Satele Măgura și Peștera, văzute din Șaua Măgurei.

Dacă te hotărăști pentru ultima variantă, după un ultim urcuș spre vârful Galbenele (sau Gălbinarea, sau Galbenu - câți oameni vei întreba, atâtea variante vei auzi 😀), poteca te va coborî, pe unele porțiuni chiar abrubte, până la drumul pietruit care te va duce la Fântână (unde poți face un refresh) și apoi la intrarea în Zărnești.

Vârful Galbenele, 1350m

Dacă ești cazat în Bran sau dacă ai mașina în Bran, recomandarea noastră e să mergi până în Șa după care să te întorci, fie pe unde ai venit fie via satele Măgura și Moieciu de Jos (dacă te țin „balamalele” și ai destul timp la dispoziție).
Dar este un traseu pe care îl poți face foarte bine și cu plecare din Brașov, de unde poți ajunge la Bran cu unul dintre autobuzele care pleacă din Autogara Nr. 2 Braşov (Str. Avram Iancu nr. 114); sunt curse regulate între Braşov şi Bran, cu plecări din oră în oră la fix (07-21). Durata cursei: aprox. 45 minute; preţul unui bilet este 13 lei/pers. Info: 0268426332; autobuzul are stații și în Cristian și Râșnov, deci poți pleca și de acolo.

Autogara 2 „Codreanu” din Brașov.

Atenţie: traseele generate de aplicaţie pot să difere de cele reale din teren. Urmăriţi întotdeauna marcajul corespunzător al traseului de pe teren!

Puncte din rută