Codlea (Zona Maial) – Poiana Mărul Dulce – Cetatea Neagră

Trasee turistice zona Codlea


Despre

Codlea (Zona Maial, 640 m alt.) – Poiana Mărul Dulce (640 m alt.) – Cetatea Neagră (990 m alt.)
Traseu "triunghi albastru" | Durata 1,5-2h | Lungime 5 km | Grad de dificultate: uşor | Accesibil tot timpul anului

Un traseu foarte uşor, o plimbare relaxantă prin pădure, care te va duce până la ceea ce a mai rămas (nu mare lucru) din Cetatea Neagră (Schwarzburg), prima construcţie atestată - „castro Feketehalom” anul 1265 - de pe teritoriul actual al Codlei. Ridicată (după unele surse) de Cavalerii Teutoni în timpul cât au stat prin Transilvania (1211-1225), avea un rol strategic foarte important, de supraveghere a „Drumului saşilor / Sachsenweg” care lega Sibiul de Ţara Bârsei. Amplasată exact la hotarul dintre Ţara Făgăraşului şi Ţara Bârsei, cetatea a îndeplinit şi rol de refugiu pentru saşii din localitatea de mai jos până la invazia tătarilor din 1345, când a fost distrusă din temelii.

Cetatea Neagră - reconstituire la scară expusă în Muzeul Codlei.

"Oficial", traseul începe din zona de picnic a oraşului - Maial. Poţi porni de aici (ai unde lăsa şi maşina) şi te vei întoarce un pic prin oraş până la punctul numit Mărul Dulce, sau poţi merge direct la Mărul Dulce, unde sunt şi câteva locuri de parcare. Noi aşa am făcut şi am câştigat câteva minute bune pe care le-am fi parcurs oricum pe o stradă de oraş.

Poiana Mărul Dulce.

De aici începe cu adevărat traseul ( urmăreşte tot timpul marcajul "triunghi albastru"), în mare parte pe un drum forestier ce străbate pădurea (cu porţiuni descoperite) până în Poiana lui Sulică (alt. 860m) din care cât timp o vei traversa te vei bucura de o privelişte foarte faină a Ţării Bârsei şi a muntelui Postăvaru.

Prin Poiana lui Sulică 😀

Apoi poteca intră înapoi în pădure şi după un scurt şi relativ intens urcuş, vei ajunge la ruinele cetăţii unde, cu ajutorul informaţiilor de pe panoul instalat, poţi să îţi imaginezi ce se afla cu aproape o mie de ani în urmă acolo. 

Ruinele unor ... ruine!

De la Cetate te poţi întoarce pe unde ai venit sau dacă vrei un pic de aventură (şi eşti bine echipat, măcar cu ghete de munte) poţi urca un pic pe traseul marcat „punct roşu” până la Stâncile Călăreţului, de unde vei vedea un indicator spre traseul „trunghi albastru” de întoarcere; sau dacă eşti cutezător şi ai mai mult timp la dispoziţie, poţi continua pe „punct roşu” până pe Vf. Măgura Codlei 1292m alt., pe un traseu de creastă foarte solicitant.

View de la Stâncile Călăreţului.

Dar dacă ai pornit aşa, mai pe „lejereală”, lasă pe altă dată „punctul roşu” 😉
Nu uita să iei cu tine apă şi ceva gustări, chiar dacă în sezon vei găsi pe traseu mure şi alune, cel puţin în prima parte a lui. Şi neapărat să fii echipat corespunzător pentru drumeţie, da?

Surprize dulci de pe traseu. 😋

Atenţie: traseele generate de aplicaţie pot să difere de cele reale din teren. Urmăriţi întotdeauna marcajul corespunzător de pe traseu, pe teren!

Puncte din rută