Fântâna lui Botorog – Cabana Curmătura – Piatra Mică și Crucea Eroilor – Prăpăstiile Zărneștilor - Fântâna lui Botorog

Trasee turistice zona Zărneşti


Despre

Traseu "bandă galbenă"/„punct albastru” | Durata aprox. 6h | Distanţă aprox. 18 km | Grad de dificultate: mediu / dificil | Practicabil: toate perioadele anului (porțiunea spre Piatra Mică poate fi periculoasă iarna) – distanță și timp prezentate pentru traseu dus-întors, circuit
 
Înainte de toate, ar trebui să știi că, fiind din afara localității, accesul în Parcul Național Piatra Craiului se face în baza unui bilet valabil 7 zile, pentru care vei plăti 10 lei sau poți opta și pentru varianta de abonament anual la 40 de lei. Dacă ai copii sub vârsta de 14 ani, aceștia au gratuitate totală. Biletele le poți cumpăra de la automatul montat lângă Poșta Română din centrul orașului, de la Administrația Parcului Național sau de la Cabana Plaiul Foii, iar dacă vrei să ai biletele înainte să ajungi în oraș, le poți achiziționa prin SMS sau online de pe site-ul Administrației.

Bun-venit în Parcul Național Piatra Craiului.

Dacă ți-ai propus să vii la Zărnești în următoarea perioadă (dacă nu, propune-ți!), ar trebui să urci și în Piatra Craiului. Îți oferim aici un bun motiv! 🤗Odată ajuns în zonă și cu gând să urci pe munte, ai, la alegere, 42 de trasee turistice marcate pentru drumeții. Unul dintre acestea este și cel care duce la Crucea Eroilor de pe Vf. Piatra Mică, situat la o altitudine de 1816 metri; traseu pe care te încurajăm să îl parcurgi doar dacă ai o condiție fizică bună și... un pic de curaj! 😊
 
Drumul va începe de la Fântâna lui Botorog (o altă atracție turistică a zonei, ca altele pe care le vei întâlni pe parcursul drumeției) unde te îndemnăm să îți umpli bidonul cu apă rece, numai bună de băut într-o astfel de călătorie. Îți recomandăm să îți iei și ceva mâncare la tine, pentru că muntele te va ține captiv în inima lui aproape toată ziua... asta dacă poți rezista mirosului de mâncare gătită și de plăcintă cu mere de la Cabana Curmătura, loc unde vei ajunge cam după 2 ore de bătut potecile și eventuale popasuri.

Fântâna lui Botorog.

Odată aflat la Fântâna lui Botorog trebuie să te decizi asupra drumului pe care-l deschizi. Vrei să te bucuri și de peisajele Prăpăstiilor Zărneștilor sau de frumusețea pădurii de lângă? Ca să-ți fie mai ușor, am ales noi pentru tine 😉; îți propunem să explorezi ambele zone, pe un traseu-circuit: urcare până la vârf pe la Cabana Curmătura, coborâre apoi până la Prăpăstii și parcurgerea lor până ajungi din nou la Fântână. Bineînțeles, dacă vrei, poți face circuitul și invers!  
Prima parte a traseului, până la Cabana Curmătura (marcaj cu bandă galbenă) poate fi solicitantă pe alocuri (mai ales până în Poiana Zănoaga), dar nu are totuși zone cu risc de accidentare... în afară de poiană, unde vara te mai poți întâlni cu câini mai zeloși care însoțesc turmele aflate în trecere; tratează-i cu calm și indiferență și vor pleca mai departe. 😉 
De la Fântâna lui Botorog până la poiană vei face aproximativ o oră, iar aici ai ocazia să faci un prim popas în care să bucuri de priveliștea oferită de Munții Bucegi și de creasta Pietrei Craiului. 😍
 
Poiana Zănoaga, cam la jumătatea dumului spre Cabană.

Din Poiana Zănoaga, traseul te va scoate la Cabana Curmătura după vreo 45 minute. Din acest punct urmează partea puțin mai grea (dar și cea mai frumoasă) a traseului (marcaj punct albastru).

În față, cabana, în dreapta, începutul urcușului spre Piatra Mică.

Fii pregătit pentru o pantă destul de accentuată și cu ceva grohotiș, dar urcând calm și atent, în mai puțin de o oră vei fi în Valea Crăpăturii (vei înțelege din poza de mai jos cât de sugestivă este denumirea) - un loc de unde poți admira îndeaproape Vârful Piatra Mică și de unde începe cățărarea pe lanțuri. La fel, cu multă grijă, fără grabă și cu niște încurajări de la gașca ta sau de la aventurierul din tine 😉, o să treci și acest pas, pentru a ajunge, cam în 40 min, în vârful muntelui... unde te așteaptă și obiectivul-țintă al traseului: Crucea Eroilor!
Aflat în punctul culminant al călătoriei tale, ai tot dreptul să îți tragi sufletul înainte de ceea ce urmează la coborâre. Dar mai ales, nu uita să te bucuri de tot ce te înconjoară! De aici poți vedea clar tot Craiul, Bucegii, Piatra Mare, Postăvaru, dar și Ciucașul. Îți poți lua ca repere de observare și Poiana Mărului, Codlea și Zărneștiul, care de sus seamănă izbitor cu forma unui cal.
 
Vedere din Valea Crăpăturii.

N-o să fii singur pe traseu, o să întâlnești o mulțime de oameni care sunt în aceeași situație ca tine: pasionați de drumeție și dornici să urce la cruce (localnicii sunt mai familiarizați cu această denumire pentru monumentul de pe Piatra Mică). Traseul este deschis pe întreaga durată a anului și, am zice noi, la fel de ticsit de turiști și în sezonul cald, dar și în cel rece. Așa că dacă vreodată nu ai alte planuri de Revelion, fă un drum pe Piatra Mică la trecerea dintre ani și pe lângă frumusețea aparte a traseului pe timp de iarnă (și noaptea), vei avea ocazia să admiri și focurile de artificii de pe toată Țara Bârsei! Dar atenție, doar dacă ești experimentat în drumeții, te bucuri de o condiția fizică bună și ești echipat corespunzător, mai ales pe timpul iernii când pe această porțiune muntele poate deveni periculos.

Pe Piatra Mică a Craiului 😍

 
Îți reamintim, de la Cabana Curmătura traseul până la Crucea Eroilor de pe Piatra Mică este marcat cu punct albastru iar atâta timp cât urmezi acest marcaj pe toată durata drumeției n-o să ai posibilitatea de a te rătăci. Și dacă pe drum este recomandat să îți faci simțită prezența vorbind cu însoțitorul/ii tăi (ca măsură de precauție anti-urși), la cruce evită gălăgia excesivă; este mult mai plăcut să te bucuri de priveliște în liniște, acompaniat doar de sunetele pe care natura le oferă. 
 
Orașul Zărnești și Țara Bârsei văzute de la Cruce.

Odată întors la Cabana Curmătura, continuă coborârea până la prima bifurcație, de unde pe poteca din stânga urmărește marcajul punct galben iar după aprox. o oră vei ajunge la Prăpăstiile Zărneștilor. Pe care le vei parcurge până la Fântâna lui Botorog tot cam într-o oră, poate o oră și jumătate dacă vei vrea să admiri pe îndelete stâncile abrupte, perfecte pentru iubitorii de alpinism, bucurându-te de peisajul dominat de înălțimile calcarelor din îngustul canion; iar dacă privești cu atenție stâncăriile (eventual ajutat și de un binoclu bun) s-ar putea să ai norocul să vezi și niște capre negre! 😊

Toamnă în Prăpăstiile Zărneștilor.

Cum ajungi pe traseu: 
Probabil drumul spre Zărnești se va face cu mașina proprie, cu care te poți deplasa și până în zona Fântânii lui Botorog, dar ai în vedere că administrația locală a interzis staționarea pe acest drum din cauza aglomerației care se crea din cauza numărului mare de mașini parcate și care îngreunau accesul spre casă al localnicilor din satele vecine (Măgura, Peștera). Sunt totuși zone unde îți poți lăsa mașina fără a provoca probleme, fie unde lățimea drumului permite acest lucru fie în parcarea (uneori insuficientă pentru câte mașini ajung aici) aflată chiar la terminarea drumului asfaltat pe partea stângă, unde cândva era Cabana Gura Râului. Noi te-am sfătui să cauți un loc de parcare public în oraș și să pornești la pas spre traseu, chiar dacă asta înseamnă prelungirea duratei drumeției cu 20-30 de minute. 
 
Dacă nu ești posesor de mașină te poți folosi de transportul în comun pentru a ajunge în Zărnești, din Brașov sau Râșnov (pentru detalii caută articolul de destinație 🔍 Zărnești din ghidul nostru, sau click aici). Iar dacă punctul tău de plecare este din localitățile învecinate (Bran, Moieciu, Șimon, Poiana Mărului) există firme private de transport care prestează servicii și către zona Zărneștiului; sau poți face autostopul.
 
Atenţie: traseele generate de aplicaţie pot să difere de cele reale din teren. Urmăreşte întotdeauna marcajul corespunzător al traseului de pe teren!

🙏 Mulțumiri, Ionuț Șmicăl,pentru contribuția în documentarea și prezentarea acestei recomandări 🤗 

Puncte din rută