Odorheiu Secuiesc

Address

Odorheiu Secuiesc 535600, România

Pe malul Târnavei Mari, la 50 de km de Miercurea Ciuc, se află un oraș liniștit și curat; acesta poartă numele de Odorheiu Secuiesc încă din anii 1333 (amintit într-o zeciuială papală în forma arhaică maghiară „Uduorhel”). În aproape toate cărțile care prezintă orașul (de obicei astfel de lucrări au apărut numai în limba maghiară) sunt descrise primele date importante despre oraș. Astfel călătorim înapoi în timp până în neolitic și urcăm pe dealul Budvár, unde au fost găsite urmele acestor timpuri îndepărtate.  De-a lungul istoriei, acest deal s-a bucurat de atenție pentru că tot aici a fost construită o cetate, din care din păcate numai legendele au rămas. Poți să faci o drumeție până la vârful Budvár urmând marcajele traseului educațional Budvár-Csicser (amenajat de Societatea Carpatină Ardeleană). Traseul începe în partea de sus a străzii Pantei, de la panoul de informații care prezintă traseul (în limba maghiară). Dacă vrei să vezi mai mult decât vârful dealului, atunci poți să parcurgi tot traseul, fiind un circuit de 10 km. 
Mai multe secole localitatea a fost centrul Scaunului Odorhei (scaunele secuiești au fost unități administrativ-teritoriale, în cadrul Ținutului Secuiesc). În anul 1968 și-a pierdut statutul de reședință de județ, acesta fiind preluat de orașul Miercurea Ciuc.

Odorheiu Secuiesc în mare majoritate este locuit de secui, fapt pentru care oriunde te-ai duce, vei auzi limba maghiară. Dar aceasta să nu fie un motiv de descurajare, pentru că oamenii sunt comunicativi, deci n-o să te pierzi aici 🙂

Lăsând deoparte istoria și revenind în prezent, te invităm la o plimbare prin centrul orașului, care a păstrat imaginea din secolul al XIX-lea. Clădirile sunt construite în stilurile baroc și clasicism; sunt renovate și bine întreținute. La o aruncătură de băț, găsești biserici, școli, clădirea Primăriei, dar și trei parcuri mici cu multe statui. Foarte aproape de centru poți vizita și ruinele cetății Székelytámadt („Secuiul atacă”), cu patru bastioane. Cetatea este rezultatul unor timpuri înflăcărate, când o răscoală a secuilor a fost răzbunată de principele János Zsigmond prin construirea cetății (de aici vine denumirea). 
Cu o scurtă plimbare poți ajunge în Parcul Central, unde găsești și clădirea impozantă a Casei de Cultură. Sunt încă două clădiri, care nu pot lipsi din prezentarea orașului, respectiv Capela Inima lui Iisus (din secolul al XIII-lea) și Vila Haberstumpf, care a fost renovată recent și în care s-a mutat muzeul orașului.
Dacă ai bifat toate punctele pe lista de văzut, atunci hai cu noi la o cafea gustoasă la una dintre cafenele, în care parcă timpul s-ar fi oprit în secolul al XIX-lea (cândva orașul era renumit pentru cafenelele lui). Un gust aparte poate fi obținut combinând cafea cu ciocolată;  în acest oraș ai și astfel de posibilități (la cafeneaua manufacturii de ciocolată). Iar dacă ți s-a făcut foame, atunci te invităm într-un restaurant să guști preparate din produse locale, sau poate o pizza. Un prânz sau o cină are un gust mai bun după câteva ore la un salon wellness; în Odorheiu Secuiesc ai două la dispoziție. Dacă o partidă de bowling te-ar face fericit, atunci nu ezita; poți încerca și asta 😉

Gusturile autentice al orașului și ale satelor înconjurătoare le poți găsi, dacă ajungi aici în ultima sâmbătă a fiecărei luni, când se organizează târgul produselor tradiționale în centru, la Piața Márton Áron (Patkó - numele utilizat de localnici).

Când te-ai saturat de aerul orașului, atunci hai spre Băile Szejke, zona de recreere a orașului, unde poți să respiri aerul puțin sărat sau să guști apa minerală direct de la izvor (la muzeul Apelor Minerale). Iar dacă ajungi acolo, poți să faci o vizită interesantă printre clădirile monumentale minuscule al Transilvaniei, în Mini Transilvania Park.

Odorheiu Secuiesc este un oraş frumos, care păstrează încă ceva din farmecul vechilor oraşe din Ardeal... apropo, ştii de unde vine această altă denumire a Transilvaniei? Îţi dăm un pont: Erdély 😉
De văzut în zonă
Unde mănânci bine în zonă Activități & Experiențe în zonă

Alte sugestii

Valea Ghimeşului
Miercurea Ciuc
Băile Seiche / Szejke
Băile Homorod
Zetea