Pârtiile din Harghita-Mădăraş

Harghita-Mădăraş (HR) / Activităţi outdoor


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Pârtiile de schi Harghita-Mădăraş

Telefon

Despre

Dacă ești fan frig, zăpadă și sporturi asociate și nu-ți place aglomerația specifică stațiunilor faimoase de schi, poți lua în calcul stațiunea Harghita-Mădăraș. Iarna acolo capătă aspect de basm iar condițiile pentru schiat sunt excelente. Pentru a afla cum ajungi la ea, caută în aplicaţie şi citeşte articolul despre Harghita-Mădăraş  (sau click aici). Pentru a evita eventuale conflicte (şi amenzi), ţine cont de faptul că accesul auto aici se face doar între orele 09-14.

Ierni de poveste la Harghita-Mădăraş. 😍

La data documentării noastre erau funcționale șase pârtii (sau cinci pârtii și un ski-road, care face legătura între două pârtii), pe toate nivelurile de dificultate și toate deservite de instalații teleschi (în prima fotografie din galerie sunt prezentate toate):
O pârtie pentru începători, Súgó Baby (1), perfectă pentru primele lecții de alunecare (erau acolo nu doar babies ci și adulți în toată firea abia ținându-și echilibrul pe schiuri 😀); lungime 200 m; diferență de nivel 20 m. Baby-schi-ul care o deservește poate fi folosit și pentru segmentul albastru al pârtiei Súgó. De menţionat că pe această pârtie este disponibil şi un serviciu de schi pentru persoane cu dizabilităţi, un fel de scaun pe tălpici - poţi cere detalii la casieria de unde se cumpără cartele&abonamente. Tot aici, despărţită de pârtie de traseul teleschiului, se află şi o pârtie amenajată pentru săniuş, la fel de lungă ca şi cea pentru schi!

Pârtia Súgó Baby.

Pârtia Súgó (2), jumătate albastră și jumătate roșie (ușor spre vișiniu pe alocuri 😀); lungime 750 m; diferență de nivel 120 m. Dacă ești curajos şi trecut bine de nivelul intermediar, poți încerca segmentul roșu şi ajungi la teleschiul care o deserveşte ; dacă nu, poți rămâne pe zona albastră și poţi utiliza baby-teleschiul pentru urcare.

Porţiunea roşie-vişinie 😀 a pârtiei 2.

Pârtia roșie Kicsi Mihaly (3); lungime 300 m; diferență de nivel 80 m. Dacă ești la un nivel intermediar în ale schiatului, este o pârtie perfectă; comodă, potrivită și pentru viteză dar, datorită lățimii, bună și pentru exersarea virajelor la viteză mai mică. Din teleschiul care o deservește poți ieși în dreapta pentru a te da pe Kicsi Mihaly și în stânga dacă vrei să te dai pe segmentul albastru al pârtiei Csillagosveny (5).

Pârtia 3.
Pârtia Nagy Mihaly (4), dificilă (neagră la plecare și roșie la sosire); lungime 700 m; diferență de nivel 210 m. În vârf panta este abruptă, cu prima sută de metri chiar foarte abruptă și din ce-am văzut doar de la distanță 😁 are și ceva zone cu denivelări destul de serioase.

Pârtia 4, neagră + roşie.

Pârtia Csillagosveny (5), jumătate roșie (la plecare) și jumătate albastră. Lungime 600 m; diferență de nivel 80 m. Începe pe Vârful Mihai (la fel ca și Nagy Mihaly-4) și se termină pe platoul Harghita-Mădăraș. Combinată cu Súgó (2) și folosind teleschiul Nagy Mihaly (4) obții un parcurs de 1350 m, mulțumitor și ca lungime și ca alternanță a nivelurilor de dificultate. Dacă vrei să accesezi zona roșie a acestei pârtii va trebui să urci cu teleschiul Nagy Mihaly (la care poți ajunge doar coborând pe Súgó-2); dacă ești începător și segmentul albastru îți este suficient, vei folosi pentru urcare teleschiul Kicsi Mihaly (3), din care vei ieși în stânga.

Porţiunea albastră a pârtiei 5.

Pârtia Hadak Útja (6) este de fapt un schi-drum ce leagă pârtiile Kicsi Mihaly (3) și Nagy Mihaly (4). Lungă de 400 m, această pârtie de legătură contribuie și ea la transformarea experienței pe micul domeniu de schi în una comparabilă cu cea de pe o pârtie complexă.

Ski-road, pârtia 6.

Poate părea bulversant, cu jumătăți de pârtii cu grade amestecate de dificultate dar odată ajuns la fața locului, lucrurile vor fi mult mai clare – instalațiile de transport pe cablu și ski-road-ul sunt în așa fel amenajate încât poți cu ușurință selecta sectorul potrivit cu nivelul de experiență pe schiuri; dacă ești experimentat și nici măcar negrul nu e o culoare care să te sperie, poți cu ușurință face un cocktail delicios, din mai multe pârtii. 

Pârtiile Súgó Baby (1) și Kicsi Mihaly (3) au și instalații de nocturnă, care funcționează între orele 18-21, zilnic în sezonul de vârf (26 decembrie-10 ianuarie) iar după aceea doar vinerea și sâmbăta. În rest, programul instalațiilor de transport pe pârtii este zilnic între orele 10-16. Casieria este deschisă între orele 9-16:30.

Prețurile la abonamente sunt foarte accesibile, comparativ cu domenii de schi mai populare; iar variantele de abonamente sunt nu mai puțin de 11, deci ai de unde alege, după buget sau după forma fizică 🙂. Abonamentele pleacă de la două ore și pot ajunge să acopere tot sezonul iar prețurile sunt pe categorii de vărste – adulți, copii și pensionari (copiii și pensionarii sunt la același nivel de tarifare). Astfel, un abonament de două ore (în programul de zi) costă 55 lei pentru un adult și 40 lei pentru un un pensionar sau copil cu vârsta între 6-14 ani (cei sub 6 ani au acces gratuit!) iar pentru întregul sezon prețul ajunge la 900 lei, respectiv 650 lei. Mai sunt variante și de patru ore, una până la șase zile și două sau trei ore pe nocturnă. Ski-pass-urile pot fi plătite şi cu card dar garanția cartelei (15 lei) poate fi plătită doar cu numerar.
Există, bineînțeles, și centre pentru închiriere de echipament iar invățăceii de toate vârstele găsesc și instructori.

Este, deci, Harghita-Mădăraș o alternativă la faimoasele dar din ce în ce mai aglomeratele stațiuni de schi? Cu brio, zicem noi! În plus, am mai remarcat un lucru cât se poate de pozitiv – și oamenii sunt altfel aici; mult mai relaxați, mai politicoși și mai binevoitori (atât turiștii cât și prestatorii de servicii). Pârtiile sunt bine întreținute iar datorită poziționării geografice sezonul este lung și zăpada este multă și bună. Iar dacă ţi-a plăcut pe pârtiile de la Mădăraş, apasă pe butonul Urmăreşte şi vei fi ţinut la curent cu evenimentele şi ofertele de nerefuzat ce vor apărea aici! 

Documentat la:

  • 16/03/21, ultima actualizare: 13/01/2022

Pe scurt:

  • Un domeniu de schi interesant, cu oameni ok şi zăpadă persistentă.

Tip:

  • Activităţi sportive & recreative
  • Închiriere echipamente
  • Sporturi de iarnă
  • Teleferice, telegondole, telescaune, teleski

Facilităţi:

  • Cafenea&Gustări | Facilităţi persoane cu dizabilităţi | Parcare | Toaletă

Photo Gallery

Video

Alte sugestii

Valea morilor de apă Sicheviţa

Sicheviţa (CS) / Activităţi outdoor

XTreme Park Adventures

Berzasca (CS) / Activităţi outdoor

Sanctuarul de Urși Libearty

Zărneşti (BV) / Activităţi outdoor

Pârtia Zănoaga-Bran

Bran (BV) / Activităţi outdoor

SkiGyimes - Pârtia Schi Ghimeş

Lunca de Sus (HR) / Activităţi outdoor