Pârtia Schi Sovata

Pârtia Schi Sovata

Sovata (MS) / Activităţi outdoor


Despre

La Sovata se află singura pârtie de schi din judeţul Mureş. Aflat la o altitudine de aprox. 1200m, micul domeniu schiabil este administrat privat de familia care deţine şi Cabana Repaş de pe platoul superior. În sezonul de iarnă, când este zăpadă, pârtia Sovata este principalul element de atracţie pentru turiştii din zonă care îşi doresc distracţie în aer liber: fie la săniuş şi snowtubing, fie pentru începători (mai ales copii) care vor să ia primele lecţii de schi/snowboard sau vor să „exerseze” pe pârtia albastră, fie pentru cei de nivel mediu-avansat care se pot bucura de coborâri palpitante pe pârtia roşie. Însă cei de nivel mediu care încă nu îndrăznesc să coboare pe pârtia roşie s-ar putea să se cam plictisească pe cea albastră 🙂

La baza pârtiei.

Din centrul staţiunii Sovata până la baza pârtiei vei avea de mers aprox. 8 km pe un drum pietruit pe care ar fi bine să circuli cu atenţie, mai ales dacă e acoperit cu zăpadă sau pe anumite porţiuni, cu gheaţă. O să îţi dai seama că ai ajuns aproape de zona de îmbarcare în telescaun atunci când vei vedea maşini parcate pe marginea drumului - dacă vrei să găseşti loc în parcarea de la bază sfatul nostru e să ajungi cu măcar 15-20 de minute înainte de ora deschiderii (10:00).
Altfel, să fii pregătit să laşi maşina pe marginea drumului chiar şi la 100-200 de metri înainte de podul pe care se intră spre pârtie, de unde vei mai avea de urcat pe jos încă vreo 50 metri până la baza pârtiei - numa' bun să-ţi faci încălzirea! 😊 Partea bună e că indiferent unde parchezi, nu se percepe taxă de parcare 🙂

Parcarea de după pod.

Accesul în partea superioară se face cu un telescaun mono-post, deservit de personal destul de ok, doar să fii atent la explicaţiile şi sugestiile lor, atât la îmbarcare cât şi la debarcare. O urcare costă 12 lei/adult, respectiv 9 lei/copil; sunt disponibile şi abonamente de o zi pentru telescaun: 120 lei/adult, 90 lei/copil. Dacă nu schiezi şi eşti venit doar pentru o plimbare sus pe munte va trebui să plăteşti 25 lei pentru urcare+coborâre. Telescaunul funcţionează doar în sezonul de iarnă, atunci când sunt deschise şi pârtiile.

"Decolarea" spre înălţimi 🙂

Când ai ajuns sus, odată ieşit din telescaun, dacă mergi tot înainte vei ajunge la pârtia mică, pentru începători (albastră), în stânga căreia vei vedea şi pistele amenajate pentru săniuş şi tubing. 
Iar dacă faci dreapta la ieşirea din telescaun vei începe coborârea pe pârtia mare, „roşie”, cu grad de dificultate mediu spre avansat. Cu o diferenţă de nivel de aprox. 300m, pe cei 1200m ai ei are o înclinare medie de 28%, ceea ce o face abordabilă (şi distractivă 😀) doar pentru cei care stăpânesc bine spre foarte bine tehnica alunecării pe zăpadă, indiferent dacă e vorba de schiuri sau snowboard-uri! Cât timp urci cu telescaunul îţi poţi face o idee despre părţile dificile (prima şi ultima parte) dar restul pârtiei nu prea este vizibil din telescaun...

Îţi poţi face o idee despre cât de abordabilă este ultima parte a pistei roşii.

Revenind la pârtia de sus, unde îţi recomandăm să stai dacă nu eşti de nivel cel puţin mediu: este foarte uşoară iar cei aprox. 350m sunt deserviţi de un teleschi (cu personal de deservire) unde vei plăti 5 lei pentru o urcare sau 70 lei pentru un abonament de o zi. Pentru cartele se plăteşte o garanţie (returnabilă) de 10 lei.

Ieşirea din telescaun, sus.

Dacă vrei să te dai pe pistele de tubing şi de săniuş, poţi închiria (la cabina de la baza teleschiului) săniuţe (20 lei/zi), respectiv vei plăti 20 lei pentru 5 coborâri pe colacii de tubing.

Colaci de tubing sau săniuţe? 😀

Tot de sus vei putea închiria clăpari, schiuri şi beţe - costă 60 lei/zi; dacă ai nevoie şi de cască, se plătesc suplimentar 10-15 lei. Sunt disponibili şi monitori de schi, din cadrul personalului Salvamont (au baza tot sus, într-o căsuţă amplasată lângă ieşirea din telescaun). 
Dacă eşti venit la schi, vei urca cu schiurile puse dar la coborâre (dacă nu te „ţine” să cobori pe pârtia roşie) ele vor fi aşezate de cei din staff pe scaunul din faţa ta şi îţi vor fi returnate jos, când ieşi din telescaun. Dacă eşti venit „la plimbare”, e un pic mai simplu dar fi totuşi fii atent la indicaţiile personalului şi nu ezita să întrebi dacă ai vreo nelămurire - din ce am văzut noi oamenii sunt foarte comunicativi şi dornici să te bucuri de o experienţă pozitivă. 🤩

Personal mereu gata să ajute 🤩

Telescaunul nu funcţionează decât când sunt deschise şi pârtiile. Dacă vrei să urci în sezonul de vară la o plimbare, ca să mănânci sau chiar să te cazezi la cabana Repaş, trebuie să ţii înainte pe drumul pe care vii dinspre Sovata. La un moment dat drumul va face dreapta (există şi un indicator către cabană) iar de aici vei mai avea de urcat aprox. 7 km, roată prin pădure, pe un drum care nu ar trebui să pună probleme nici unui tip de maşină, mai ales dacă e vreme bună. Nu încerca însă această variantă iarna - drumul e mult mai rău şi oricum, este închis cu o barieră. Iarna, singura cale de acces spre platoul superior (şi la cabană) este telescaunul.
Când stratul de zăpadă permite, în zilele de sărbătoare şi în timpul vacanţelor şcolare pârtia este deschisă în fiecare zi între orele 10-17; în rest, este deschisă doar în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, 10-17. Teleschiul se opreşte la 16:45 iar telescaunul se închide un pic după ora 17, după ce personalul se asigură că au coborât toţi cei aflaţi sus.

Pârtia albastră este plină de schiori aflaţi la primele lecţii, atenţie la ei!

La Cabană, pe lângă specialitatea casei, ciorba de fasole cu ciolan (300 ml, 20 lei), poţi alege dintre cele câteva minuturi făcute pe grătar (mici, cârnăciori, ceafă de porc, piept de pui). Bine, singura legătură cu „minuturi” e că se fac repede, de la momentul în care comanzi şi plăteşti până când poţi lua mâncarea poate dura şi jumătate de oră, mai ales la orele „de vârf” de la prânz (13-15) când e cel mai aglomerat 🙂 Nu se serveşte la masă, atât mâncarea cât şi băutura se comandă şi se ridică de la bar. Când se lasă prins (cu greu) în bazinele de creştere de lângă cabană, în meniu îşi face loc şi păstrăvul preparat la grătar 😀

Oră de vârf în restaurantul cabanei.

Noi am „profitat” de timpul de aşteptare degustând o altă „vedetă” a casei, pâinea unsă cu untură şi ceapă (6 lei/felia)... plus un vin cald delicios (10 lei) care a completat-o foarte bine 😊 pentru ele nu a trebuit să aşteptăm, le-am luat imediat ce le-am plătit.

Aperitiv 😀

Am încercat mititeii, pieptul de pui la grătar, cu cartofi prăjiţi şi salată de legume murate. Bine preparate toate, le-am asezonat şi cu un pic de muştar şi ketchup, oferite din partea casei în bidonaşe plasate pe mese.
Preţurile, atât la băuturi cât şi la mâncare, sunt cumva obişnuite pentru o cabană amplasată pe munte: mici 7 lei/buc (inclusiv muştar şi pâine), grătar 22-25 lei, garnitură 10 lei, murături (7 lei), desert 14 lei. View-ul către pârtia mică este inclus atât din interior cât şi de la cele câteva mese de pe terasă, de mare succes în zilele însorite.

Mâncare cu view 😍

Pentru că în zonă nu prea este semnal, plata cu cardul nu este posibilă; asigură-te că ai la tine destul numerar ca să acopere orice cheltuială, atât pentru urcări/închirieri cât şi pentru consumaţia de la cabană. 
Înainte de a porni la drum spre pârtie îţi recomandăm să suni la telefonul din această pagină ca să te informezi despre starea pârtiilor, preţuri etc. iar cu un click aici poţi vedea live cum este sus. 

Ultima actualizare:

  • 24/02/2023

Pe scurt:

  • Singura pârtie de schi din judeţul Mureş, cu 2 piste, una foarte uşoară, potrivită pentru copii şi începători iar cealaltă, potrivită celor mediu spre avansaţi. Loc bun şi pentru săniuş & snowtubing.

Tip:

  • Activităţi sportive & recreative
  • Închiriere echipamente
  • Sporturi de iarnă
  • Teleferice, telegondole, telescaune, teleski

Facilităţi:

  • Gustări | Mâncare | Parcare pentru clienţi | Terasă exterioară | Toaletă pentru clienţi | Wi-Fi

Alte sugestii

Magic Parc Râșnov

Râşnov (BV) / Activităţi outdoor

Insect Park

Băile Seiche (HR) / Activităţi outdoor

Interski Poiana Brașov

Poiana Braşov (BV) / Activităţi indoor / Activităţi outdoor

Season Hill

Poiana Braşov (BV) / Activităţi outdoor

KisSomlyó SKI / Șumuleu Mic Schi

Miercurea Ciuc (HR) / Activităţi outdoor