Turnul Scărilor

Turnuri, Bastioane, Fortificaţii / Sibiu


Address

Piața Albert Huet 3, Sibiu 550182, România

Despre

Una din principalele intrări ale cetății în perioada orașului medieval, dar și cea mai veche clădire din Sibiu aflată și azi în picioare, este Turnul Scărilor (construit în sec. XIII).
Situat în Piața Huet, aproape vecin cu Podul Minciunilor, îl vei remarca rapid, mai ales dacă prin zonă se află calfele care cioplesc energic în piatră sau lemn, tineri blonzi în cămăși cu guler apretat, pantaloni evazați din catifea, vestă și jachetă cu nasturi de sidef colorați în funcție de meșteșugul fiecăruia.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, turnul a fost transformat în locuință, vechea fortificație fiind astfel salvată de la demolare, iar o parte din el este acum gazdă pentru calfele călătoare.
Casa din Turnul Scărilor este singura Casă a Calfelor din Europa de Sud-Est, iar aici poposesc anual sute de meșteșugari din toate frățiile de calfe din Germania, Franța, Elveția, Austria și Danemarca.

Calfele sunt bresle medievale europene ce călătoresc pentru a se perfecționa într-un anumit meșteșug, iar călătoria durează 3 ani și o zi. La final, fiecare tânăr trebuie să lase pe Stâlpul Calfelor (fiecare adăpost din Europa are un astfel de stâlp) un cui, un ban, sau orice obiect i-a aparținut...

Stâlpul calfelor călătoare.
Pe sub bolta arcuită a Turnului vei zări de la înălțime Orașul de Jos și vestitul Pasaj al Scărilor, dar și numeroase cafenele, restaurante și case cu iz istoric.

Photo Gallery

Alte sugestii

Dealul Cetăţii

Turnuri, Bastioane, Fortificaţii / Panorame şi platforme de observaţie / Sighişoara (MS)

Cetatea Medievală Târgu Mureş

Turnuri, Bastioane, Fortificaţii / Cetate / Târgu Mureş

Muzeul Bisericii Evanghelice din România

Muzeu / Sibiu

Biserica Evanghelică Sfântul Ioan

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Sibiu

Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA

Muzeu în aer liber / Sibiu