Zărnești – Șaua Măgurei - Bran

Trasee turistice zona Zărneşti


Despre

Traseu "bandă roşie" | Durata 3-3,5h | Lungime aprox. 8km | Grad de dificultate: uşor-mediu | Accesibil tot timpul anului

Dacă vrei să iei la pas un traseu de munte accesibil dar spectaculos care să îți arate o minunată panoramă asupra Munților Piatra Craiului și a Munților Bucegi, îți recomandăm o drumeție în Șaua Măgura cu plecare din Zărnești și destinație finală Bran.
Este un traseu de dificultate ușoară spre medie pe care îl poți face singur, în cuplu, cu întreaga familie sau cu prietenii, cu acces permis indiferent de anotimp. Totuși, ține cont că iarna el devine mai dificil fiindcă te afli într-o zonă de munte, cu cantități ridicate de zăpadă. Diferența de nivel pozitivă este de aproximativ 600 de m din Zărnești până în vârf iar durata traseului e de aproximativ 3 ore de la Fântâna lui Botorog până pe platoul Inima Reginei din Bran. Timpul poate varia în funcție de ritmul de mers și de opriri. 
Pentru a ajunge la punctul de plecare în traseu ai două variante - fie să mergi cu mașina până în parcarea de la Fântâna lui Botorog, fie pleci pe jos din Zărnești pe drumul care merge spre Prăpăstiile Zărneștiului. Trebuie să ții drumul drept de la Cabana Gura Râului din Zărnești până la intersecția de la Fântâna lui Botorog. Marcajul pe care îl urmezi pe această porțiune, deși nu foarte vizibil, este crucea roșie. Vei schimba marcajul odată ajuns la Fântâna lui Botorog iar de aici poți să îți faci provizii cu apă de izvor pentru că în curând va începe urcarea!


Punctul de plecare pe traseu.

La intersecția din apropierea Fântânii vei vedea un indicator spre stânga către satul Măgura, acesta este drumul cu acces pentru mașină dar și începutul traseului spre culmea Măgurii. Vei vedea marcajul cu bandă roșie pe care va trebui să îl urmărești până în Șaua/Culmea Măgurii.
Drumul este larg și deși urcușul este susținut, este o adevărată plăcere să admiri pădurea. La început trebuie să fii atent la mașinile care urcă și coboară drumul către sat. Continuă să mergi pe drum, înainte, până ce pe partea stângă a drumului vei vedea indicatorul cu marcajul turistic bandă roșie care îți arată începutul unei frumoase poteci în inima pădurii. De aici cel mai important este să urmezi marcajul turistic.

Punct de belvedere de pe traseu.

Urcușul este ușor abrupt iar zona este sălbatică așa că vei avea parte de experiența adevărată a unei drumeții pe munte. Nu va fi însă una foarte lungă pentru că după aproximativ 1,5 ore de mers vei ajunge în Șaua Măgura, la 1307m, pe un platou cu priveliște de milioane de unde poți admira Munții Piatra Craiului, Munții Bucegi, satele din jur, stâncile ce alcătuiesc vârfurile muntoase și cerul albastru. Traseul marcat ocolește vârfurile și continuă spre Bran. Vârful Măgura, situat la 1375 m, nu este departe de aici însă pentru a fi atins trebuie să urmezi o potecă ce nu este marcată și recomandăm să faci asta doar dacă ai experiența traseelor pe munte și o bună orientare.

Vedere spre satul Măgura.

După o pauză pentru admirat priveliștea și încărcat bateriile poți să alegi să te întorci din Şa în Zărnești, urmând traseul pe care ai venit sau să continui traseul marcat cu bandă roșie spre Bran.

Peisaj stâncos de pe traseu.

Dacă alegi să continui, urmează poteca ce merge de-a lungul culmii până la intrarea în pădure. Urmează o coborâre pe o potecă la fel de feerică precum cea ce care ai urcat dar și la fel de abruptă iar finalul traseului este în Bran, pe platoul Inima Reginei. De aici poți alege să vizitezi zona – de la castel la celelalte atracții ale zonei, să faci traseul invers sau să iei un mijloc de transport în comun (autobuzul circulă destul de des) până înapoi în Zărnești.
De ce să alegi acest traseu? Pentru că îți oferă atât satisfacția și adrenalina pe care le implică traseele montane dar și priveliști inedite și o nouă perspectivă asupra satelor răsfirate de la munte.
Tips and tricks:
- Dacă ajungi în Bran și nu vrei să faci din nou traseul până în Zărnești pe jos, poți alege să te întorci cu autobuzul care circulă  pe ruta Moieciu de Jos-Zărnești, în cursul săptămânii din 30 în 30 de minute, în weekend din oră în oră.
Din Moieciu până în Bran autobuzul face aproximativ 15 minute iar informații despre program găsești aici: https://zarnesti.net/informatii-utile/program-autobuze-zarnesti-brasov/
- Dacă ai cazare în zona Măgura, ai putea să planifici urcarea în Şaua Măgura la ora apusului pentru un golden hour pe cinste. Din șa vei vedea o potecă nemarcată ce duce direct în sat. Poți face asta și dacă stai în Zărnești sau altă localitate dar să ai o frontală la tine pentru că după apus, pădurea se va întuneca repede. Din punctul de belvedere până la Fântâna lui Botorog vei face aproximativ 1 oră la coborâre.

Apus de pe Şaua Măgurei. 😍

-O informație foarte utilă referitoare la acest traseu este faptul că el nu necesită bilet de intrare în Parcul Național Piatra Craiului pentru că destinația ta este o așezare umană, nu un vârf al Munților Piatra Craiului. Din mai până în octombrie reprezentanții Parcului stau la intersecția de la Fântâna lui Botorog pe care am menționat-o pentru a vinde bilete. Dacă intenționezi să faci doar acest traseu le poți spune că destinația ta este satul Măgura și astfel ei nu te vor taxa. Totuși, pentru accesul în Prăpăstiile Zărneștiului și toate celelalte trasee turistice montane din zonă vei avea nevoie de un astfel de bilet și recomandăm să îl cumperi de la automatul din centrul orașului Zărnești (chiar lângă Centrul de Informare Turistică) sau de pe internet, accesând https://www.pcrai.ro/bilete pentru că sunt mai ieftine decât bilete vândute la intrarea în trasee (5 lei versus 10 lei).

Atenţie: traseele generate de aplicaţie pot să difere de cele reale din teren. Urmăreşte întotdeauna marcajul corespunzător al traseului de pe teren!

🙏 contribuitor Unde Mergem®, Teodora Mathe

Puncte din rută