Cisnădioara

Address

Cisnădioara 555301, România

În dialectul săsesc Machelsbarch, în germana Michelsberg... iar în română, Cisnădioara. Oricum i-am spune, această localitate din componenţa oraşului Cisnădie este o adevărată oază de liniște, la doar 10 km de Sibiu. 

Am ajuns aici într-o duminică dimineața, Cisnădioara era liniștită, aproape adormită, oamenii cel mai probabil erau la slujbă sau se odihneau pentru o nouă săptămână de muncă.
La fel ca în multe din satele și orașele transilvănene, şi aici am găsit două biserici, cu două culte diferite, una evanghelică iar cealaltă ortodoxă. Oamenii trăiesc în armonie, iar în Cisnădioara se vede asta cel mai bine, căci ambele biserici sunt la câțiva metri una de cealaltă.

Dacă o iei la pas prin Cisnădioara, nu ai cum să nu vezi biserica fortificată, cocoțată pe dealul lui Mihai, de unde și denumirea în germană a satului. Timp de secole scopul acestei fortificaţii a fost să apere biserica și locuitorii locului, fiind cea mai veche biserică fortificată cu bazilică romanică din Transilvania. Timp de 300 de ani în acest lăcaș au locuit și s-au îngrijit de el călugării cistercieni, fiind menţionat încă de prin anii 1200 ca fiind „donaţie către Abaţia Cisterciană de la Cârţa”. În prezent, nu se mai ţin slujbe dar datorită acusticii bune, din când în când aici se țin diverse concerte sau spectacole de teatru.

De la baza cetății până sus parcurgi un drum deloc abrupt iar când abia simți că ai obosit ești deja în vârf 🙂. Pentru a vizita cetatea vei avea de plătit doar 8 lei (5 lei pentru copii) iar pentru o plimbare ar trebui să aloci măcar 30 de minute. Biserica se poate vizita de marți până joi, în intervalul 10-18. Îţi va încânta privirea imaginea panoramică, de jur împrejur se pot observa cu ușurință Munții Cindrel, orașul Cisnădie, Cisnădioara și chiar munții Făgărașului - o adevărată splendoare naturală ți se va așterne în fața ochilor!

Tot în Cisnădioara poți vizita Piatra Broaștei, o rezervație geologică naturală ce este formată din calcare cretacice vechi de peste 65 de milioane de ani. Apa a săpat în stâncă iar în timp aceasta a ajuns la forma actuală, care seamănă ... cu o broască 😀. O găseşti pe drumul care duce spre satul Prislop.

Indiferent de sezonul în care te hotărăști să o vizitezi, Cisnădioara te va surprinde, iar de aici poți continua drumul către alte locuri faine precum Cisnădie, Rășinari sau chiar Păltiniș - noi nu am ratat nici unul și toate au o frumusețe aparte! 😍

Ce merită să vezi în Cisnădioara

Alte sugestii

Răşinari
Păltiniş
Sibiu