Păltiniş

Address

Păltiniș 550001, România

Nu mulți știu dar „La 10 iunie 1894, iubitorii de natură, de oameni și de munte au deschis la Păltiniș în Munții Cindrel, la 1450m altitudine, în acest loc liniștit și pitoresc, prima stațiune montană din țară” – text găsit pe o plăcuță chiar în centrul stațiunii.

Plăcuţă aniversară "100 ani".

Scurt istoric
Frumusețea peisajelor pitorești din Hohe Rinne-Păltiniș, a devenit rapid cunoscută încă din secolele XIX și XX, când a fost inaugurată o nouă rută către stațiunea tot mai populată, în acele vremuri. Prima cale de acces spre Hohe Rinne era tributară vechilor drumuri din teritoriul Comunei Cristian și presupunea un important ocol pentru vizitatorii veniți din Sibiu.

Căile de acces spre Păltiniș la sfârşit de sec. XIX

Înființarea acestei stațiuni montane se datorează unor oameni deosebiți - Carl Conradt, Robert Gutt sau Julius Pildner von Steinburg - cei mai de seamă reprezentanți ai comunității sașilor. Ei,  prin Asociația Carpatină din Ardeal, în ultimul deceniu al secolului al XIX-lea. au pus bazele Casei de Cură Păltiniș – „Kurhaus auf der Hohen Rinne” şi au ctitorit astfel Păltinișul, așezându-i la temelie dragostea lor pentru munte.
Chiar lângă vâlceaua aleasă de Conradt pentru construcția casei de cură, ieșea la suprafață un izvor cu apă limpede, recunoscut pentru apa de calitate, pe care localnicii sași ai Cristianului l-au denumit Hohe Rinne („Jgheabul de sus” sau „Scocul de la înălțime”) – nume care apărea „gravat” și pe una din stâncile din apropierea izvorului. Astfel acest izvor a dat numele german al viitoarei stațiuni, așa cum vârful muntos din apropiere i l-a dat pe cel românesc „Păltiniș”.

Aventură și natură
Păltiniş este o destinație grozavă pentru împătimiții sporturilor de iarnă, condițiile de schi din stațiune sunt perfecte timp de 5 luni pe an, din decembrie până în aprilie. Aici sunt amenajate pârtii pentru toți pasionații de sporturi de iarnă, atât pentru cei experimentați cât și pentru cei ce pun pentru prima oară schiurile în picioare. Iar pentru cei ce vor să își facă vânt la vale cu săniuța, e bine de ştiut că la Păltiniș se poate face asta și vara 😀, un fel de tobogan imens, amenajat pe una din pârtii, cu un traseu total de 700 de metri, te va face să prinzi viteză, vei lua curbe și vei putea oricând frâna în siguranță, bucurându-te și de peisaj nu doar de adrenalină.
Tot la Păltiniș, găsești un parc de agrement, cu panouri de cățărat, trasee și tiroliene pentru toate vârstele. Mai poți vizita Schitul din Păltiniș, unde se află mormântul lui Constantin Noica, poet, scriitor și publicist, care și-a petrecut ultimii ani din viață în mansarda unei căbănuțe situate nu departe de centrul stațiunii.

Amplasată într-o zonă montană liniștită, pe coasta de Nord-Est a Munților Cindrel (Carpații de Sud) stațiunea Păltiniș este renumită mai ales pentru efectul terapeutic datorat aerului ozonat, fiind așezată în mijlocul unei bogate păduri de conifere încărcate cu rășini. Cel mai bine vei simți acest aer în centrul stațiunii, pe drumul ce coboară pe sub telescaunul Oncești (ultima stație a autobuzului), acesta fiind și cel mai bun loc pentru a porni să descoperi la pas stațiunea, o plimbare pe aici fiind un adevărat medicament pentru minte, trup și suflet!

Cum ajungi


Dacă pornești de la Sibiu, ajungi la Păltiniș după 32 de km de șosea modernă care îţi va oferi privirii multe peisaje de vis. Poți urca cu automobilul, bicicleta dar și cu autobuzul, Tursib asigură zilnic legătura cu Păltiniș prin traseul 22 : Gară Sibiu – Constituției - Calea Dumbrăvii – Rășinari – Curmătură – Păltiniș (hotel Hohe Rinne). În sezonul cald autobuzul este dotat cu o remorcă pentru biciclete; bicicletele se pot încărca doar în staţiile capăt de linie, Sibiu sau Păltiniş.

Plecări din Sibiu: 07:00, 11:00, 16:00
Plecări din Păltiniș: 09:00, 13:30, 17:30
Preț călătorie: 11 lei; tarif transport bicicletă: 10 lei.

Alte sugestii

Răşinari
Cisnădioara
Sibiu