Fântâna lui Botorog – Piatra Mică și Crucea Eroilor – Cabana Curmătura

Trasee turistice zona Zărneşti


Despre

Traseu circuit "bandă galbenă"/„punct albastru” | Durata aprox. 5-6h | Grad de dificultate: mediu / dificil | Practicabil: toate perioadele anului (porțiunea spre Piatra Mică este dificilă și poate fi periculoasă iarna)

Acest traseu îţi va oferi o superbă panoramă asupra orașului Zărnești, purtându-te pe la Cabana Curmătura și prin Masivul Piatra Mică din Munții Piatra Craiului, zonă cunoscută drept creasta mică a Craiului. Traseul este de dificultate medie putând fi parcurs atât de adulți cât și de copii cu o stare fizică bună. Este deschis și pe timp de iarnă însă în acest anotimp tura este recomandată doar persoanelor experimentate pe munte deoarece vântul și zăpada nu fuzionează prea bine cu zonele expuse întâlnite iar nivelul de dificultate devine dificil.

Înainte de toate, ar trebui să știi că, fiind din afara localității, accesul în Parcul Național Piatra Craiului se face în baza unui bilet valabil 7 zile, pentru care vei plăti 10 lei sau poți opta și pentru varianta de abonament anual la 40 de lei. Dacă ai copii sub vârsta de 14 ani, aceștia au gratuitate totală. Biletele le poți cumpăra de la automatul montat lângă Poșta Română din centrul orașului, de la Administrația Parcului Național sau de la Cabana Plaiul Foii, iar dacă vrei să ai biletele înainte să ajungi în oraș, le poți achiziționa prin SMS sau online de pe site-ul Administrației.

Plecarea se face de la Fântâna lui Botorog pe traseul bandă galbenă care urcă spre Cabana Curmătura, până în Poiana Zănoaga. Această primă porțiune a turei reprezintă o urcare prin pădure și nu este dificilă de parcurs. 

Fântâna lui Botorog.

În Poiana Zănoaga, după stână și aproape de reintrarea în pădure, vei vedea un stâlp cu marcaje pe partea dreaptă a potecii. Pe indicator apare și Punctul Albastru - acesta este marcajul pe care trebuie să îl urmezi în cele ce urmează pentru a ajunge pe Vârful Piatra Mică.

În Poiana Zănoaga.

Inițial vei merge de-a lungul dealului până la liziera pădurii iar de acolo vei observa că poteca ta continuă să urce. Această pantă, accentuată și destul de dificilă din punct de vedere al nivelului de efort implicat, va dura aproximativ o oră. La capătul pădurii vei ajunge într-o zonă stâncoasă, unde vei vedea Crucea Eroilor, monumentul grandios ce marchează Vf. Piatra Mică aflat la 1816 m altitudine.

Vederea spre Zărnești de pe Vf. Piatra Mică.

Odată ajuns pe vârf, admiră peisajul și bucură-te de briza de munte pe îndelete. Pentru că acest traseu este de tip circuit, pentru a coborî de pe vârf vei urma tot marcajul cu punct albastru din continuarea celui pe care ai urcat. Coborârea care urmează este puțin tehnică așa că fii pregătit de aventură! Prima parte va presupune parcurgerea unei porțiuni de potecă pline de jnepeniș. Urmează apoi porțiunea cea mai dificilă unde va trebui să te strecori printre stânci și chiar să te folosești de două cabluri pe o porțiune mai abruptă. Îți recomandăm să cobori cu fața la stâncă la porțiunea cu cabluri pentru că e mai sigur în cazul în care vei aluneca - așa te poți prinde mai ușor de stâncă dacă ai mâinile pe ea.

Coborâre pe timp de iarnă.

Urmând traseul vei ajunge curând în Șaua Crăpăturii, un alt punct de belvedere cunoscut ca La Balcon, iar de acolo marcajul cu punct albastru te va conduce la Cabana Curmătura, unde poți lua o bine-meritată pauză înainte de a te întoarce.

Vedere de La Balcon.

Pont: dacă vreodată nu ai alte planuri de Revelion, fă un drum pe Piatra Mică la trecerea dintre ani și pe lângă frumusețea aparte a traseului pe timp de iarnă (și noaptea), vei avea ocazia să admiri și focurile de artificii de pe toată Țara Bârsei! Dar atenție, doar dacă ești experimentat în drumeții, te bucuri de o condiția fizică bună și ești echipat corespunzător, mai ales pe timpul iernii când pe această porțiune muntele poate deveni periculos.

La Cabana Curmătura.

De la Cabana Curmătura, ai două variante pe care te poți întoarce la Fântâna lui Botorog:
- prin Prăpăstiile Zărneștilor: urmărește marcajul bandă albastră (cu varianta punct galben - un pic mai scurt și ceva mai abrubt) sau triunghi galben (mai lejer, pe drumul forestier) - durata 2-2,5h.
- prin Poiana Zănoaga, pe traseul marcat bandă galbenă - durata1,5-2h.

În coborâre spre Prăpăstiile Zărneștilor.

Cum ajungi pe traseu: 
Probabil drumul spre Zărnești se va face cu mașina proprie, cu care te poți deplasa și până în zona Fântânii lui Botorog, dar să ai în vedere că administrația locală a interzis staționarea pe acest drum din cauza aglomerației care se crea din cauza numărului mare de mașini parcate și care îngreunau accesul spre casă al localnicilor din satele vecine (Măgura, Peștera). Sunt totuși zone unde îți poți lăsa mașina fără a provoca probleme, fie unde lățimea drumului permite acest lucru fie în parcarea (uneori insuficientă pentru câte mașini ajung aici) aflată chiar la terminarea drumului asfaltat pe partea stângă, unde cândva era Cabana Gura Râului. Noi te-am sfătui să cauți un loc de parcare public în oraș și să pornești la pas spre traseu, chiar dacă asta înseamnă prelungirea duratei drumeției cu 20-30 de minute. 
 
Dacă nu ești posesor de mașină te poți folosi de transportul în comun pentru a ajunge în Zărnești, din Brașov sau Râșnov (pentru detalii caută articolul de destinație 🔍 Zărnești din ghidul nostru, sau click aici). Iar dacă punctul tău de plecare este din localitățile învecinate (Bran, Moieciu, Șimon, Poiana Mărului) există firme private de transport care prestează servicii și către zona Zărneștiului; sau poți face autostopul.
 
Atenţie: traseele generate de aplicaţie pot să difere de cele reale din teren. Urmăreşte întotdeauna marcajul corespunzător al traseului de pe teren!

🙏 Mulțumim, Teodora Mathe, pentru contribuția în documentarea și prezentarea acestei recomandări.

Puncte din rută