Harghita-Băi

Address

Harghita-Băi 530002, România

Am descoperit Harghita-Băi (în maghiară Hargitafürdő) iarna, căutând un loc pentru schiat mai puțin aglomerat. Am lăsat deoparte weekend-ul și am ales să mergem în cursul săptămânii ca să fim siguri că sunt îndeplinite cât mai multe condiții de evitare a maselor.
Drumul până acolo e ușor, te poartă pe serpentine, printre brazi, până la 1200 m altitudine dar e asfalt și nu pune probleme „tehnice”. Poți veni prin Miercurea Ciuc (21km) sau prin Odorheiu Secuiesc (43km).
Am găsit un mic orășel (cu doar puțin peste 200 de locuitori dar al căror număr se multiplică în sezon), adăpostit bine în munți, între păduri, cu un ușor iz comunist (la asta ne-a dus gândul în timp ce făceam o plimbare pe străzile parcă încremenite în timp)... dar care pare totuşi să se fi încadrat pe parcursul spre statutul de stațiune de interes local - am văzut începute ceva investiţii în infrastructură.
Cel mai important aspect este că are un potențial bun de a asigura o mică vacanță plăcută la schi. 
Deși populația este majoritar (99% conform statisticilor) de origine maghiară, limba română se simte suficient de bine în stațiune, cât să nu se pună probleme de comunicare.

Aici iarna e lungă și cu multă zăpadă, așa că iubitorii sporturilor de iarnă, în special din Miercurea Ciuc dar mulți și de prin alte părți, găsesc în Băile Harghita cam tot ce le trebuie ca să se simtă în elementul lor. Sezonul de schi e de cam patru luni iar stratul de zăpadă suficient de gros destul de mult timp. Sperăm s-o țină tot așa ...
Schiul este la el acasă în Băile Harghita. Există aici chiar și o pistă de schi fond care găzduiește campionate europene de biatlon - poate nu întâmplător, staţiunea se mândreşte şi cu un câştigător de Cupă Mondială, care a reprezentat România la mai multe Olimpiade de Iarnă - Éva Tófalvi, retrasă din activitatea competiţională dar foarte implicată aici în organizarea sporturilor de iarnă! 🏆🇷🇴

Cât privește pârtiile de schi, acestea sunt în număr de trei (dintre care una cu trei brațe), pe toate cele trei niveluri de dificultate, toate deservite de instalații de teleschi. Ce ne-a plăcut nouă mult este faptul că pârtiile sunt conectate între ele prin ski-roads: o idee foarte bună care ajută la compensarea dezavantajului că, luate individual, sunt destul de scurte; dar datorită acestor ski-roads (bonus – sunt amenajate prin pădure, așa că iese o „promenadă alunecoasă” foarte plăcută) poți cu ușurintă trece de pe o pârtie pe alta, alternând astfel și gradul de dificultate și transformând totul într-un parcurs de aproximativ 7 km 😉

O atracție inedită în stațiune este posibilitatea de a petrece câteva ore prin munți într-o tură cu sania trasă de câini, ca la Polul Nord (sunt şanse să nimerești și niște temperaturi polare, având în vedere că Miercurea Ciuc, municipiul de care aparține stațiunea, este considerat polul frigului în România ...)
Dacă vrei distracție, cel mai popular eveniment al anului la Harghita Băi este Olimpiada Nebunilor. O defilare de "vehicule" pentru alunecat. Participanții lucrează cu sârg și își construiesc și decorează "echipamente", hai să le zicem sănii, în cele mai ingenioase moduri, cu care "defilează" la eveniment. Evident, scopul principal fiind hazul. Un fel de care alegorice de dat pe zăpadă 🙂 De obicei, este organizată în primul weekend al lunii martie dar pentru mai multă siguranţă întreabă la pensiunea sau hotelul unde te cazezi sau la cei care administrează pârtiile din Harghita Băi.

Ciubărul e la mare modă în județul Harghita și nu lipsește nici din Harghita-Băi. S-ar putea să-ți placă să admiri peisajul și să inspiri aerul de iarnă relaxându-te la grade aproape sigur cu minus, într-o baie fierbinte, cu apă sărată, cu toate beneficiile pe care se spune că le aduce.
Sanitas Per Aquam însă nu găsești doar în ciubăr ci poți s-o cauți și în unul dintre izvoarele minerale care s-au strecurat către suprafață prin liniile de ruptură vulcanică. Ar fi aici „numai” patru: Csipike, Vallato, Szemviz, Lobogo (noi am reușit să găsim doar două, dar o să mai căutăm) și au un conținut bogat de bioxid de carbon și fier, cu recomandări în caz de boli cardiovasculare și inflamații cronice. La Vallato și Lobogo au fost amenajate și mici bazine, unde se pot face băi de picioare. Vallato în română înseamnă interogatoriu; iar izvorul a căpătat această denumire pentru că să faci o baie de picioare într-o apă de 6-7 grade (temperatură constantă pe tot parcursul anului) e la fel de „plăcut” ca un interogatoriu 😀

„Interogatoriul” din Harghita-Băi.

Tot ca urmare a activității vulcanice intense, la Băile Harghita există și emanații de gaze considerate unice în lume. Au fost amenajate două mofete, unde pot fi efectuate tratamente variate, grație compozițiilor chimice diferite ale emanațiilor – dioxid de carbon (cca 99%), hidrogen sulfurat și elemente radioactive(!?). Artrita, hipertensiunea arterială, angiostenoza și tulburările circulatorii, toate cedează în fața gazelor.

Din informațiile noastre, asta nici măcar nu e tot; atracții turistice de bifat, atât vara cât și iarna, ar mai fi - o capelă veche, ruinele unei mănăstiri fortificate, o fostă exploatație de caolin, flora și fauna, motociclism sau ciclism montan, patinoar, plimbări cu snow-mobilul sau snow-bus-ul, drumeții, fructe de pădure... Pe măsură ce le vom verifica, vom reveni cu impresii şi recomandări 🙂

Convins? Nouă ne-a plăcut. Dacă vrei să o iei pe alt drum decât pe cele „bătătorite”, Băile Harghita ar putea fi un punct pe harta itinerarului tău turistic național. Așteptăm cărți poștale! 😍

Cum ajungi în Harghita-Băi

Dacă vii cu maşina/moto/bicicletă, din DN13 care face legătura între Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc ai de mers aprox. 6 km, pe DJ 138A.
Din Miercurea Ciuc circulă zilnic autobuze, cu staţia de plecare vis-a-vis de Gara CFR - pentru orar consultă traseu Linia neagră. În sezonul de schi, în zilele de sâmbătă şi duminică exista la data documentării noastre (martie 2021) şi un Schi-bus cu plecare de la Kaufland Nest (în zona Dedeman) la orele 07:30, 09, 10:30, 14:30, 16:30. Info la tel. 0749091524.
Activităţi şi Experienţe

Alte sugestii

Valea Ghimeşului
Miercurea Ciuc
Băile Seiche / Szejke
Băile Homorod
Odorheiu Secuiesc