Oradea

Oradea – orașul misterios și fabulos care așteaptă să-l descoperi!
 
Oradea e un oraș cu adevărat WOW, puternic impregnat de cultura europeană occidentală. Pe bună dreptate au început să se mute aici tineri din țările scandinave, din Europa centrală sau din Italia și mulți antreprenori străini și-au deschis aici afaceri.

 
Teatrul de Stat Regina Maria.

Situată în nord-vestul României, Oradea a reprezentat în ultimul secol principala poartă de intrare dinspre Europa în țara noastră. Vama Borș este situată la doar 8 km distanță, iar drumul european E60, pornind de pe coasta Atlanticului (Brest, Franța) străbate pe aici România până la Constanța.
Orașul Oradea (Nagyvarad- maghiară, Grosswardein- germană, Magnovaradinum- latină, Velky Varadin- slovacă) este municipiul de reședință a județului Bihor (regiunea istorică Crișana). La recensământul din 2002 avea 206.614 locuitori, iar zona metropolitană peste 40.000. Structura etnică actuală este compusă din români (68,2%), maghiari (28,7 %), rromi, slovaci, germani, evrei.  

 
Cetatea Oradea

Găsești la Oradea o mulțime obiective turistice, locuri impresionante și memorabile, de admirat și fotografiat cu patos. Orașul de pe Crișul Repede are o istorie bogată, plină de legende, mituri și povești în care își fac loc personalități și personaje medievale misterioase (legenda lui Menumorut și a regelui maghiar Ladislau sunt printre cele mai cunoscute). La Oradea s-au găsit mărturii de locuire încă din paleolitic și neolitic, iar în împrejurimi s-au dezvoltat importante comunități antice (dacice, celtice și daco-romane). Cele mai importante construcții care s-au păstrat până în zilele noastre sunt cele de ev mediu timpuriu. În oraș poți admira și vizita clădiri pline de farmec și de personalitate, în stiluri variate - gotice și romanice, renascentiste, baroce, art-nouveau și secession, multe dintre ele grupate la distanțe destul de mici.

Palatul Vulturul Negru cu celebrul lui pasaj.

Aeroportul Oradea este unul internațional și se poate sosi din metropole europene sau din diferite orașe ale României, iar în oraș te vei bucura de una dintre cele mai bune infrastructuri de transport din România, chiar dacă încă se mai desfășoară lucrări ample care pot fi incomodante dacă intri cu mașina în oraș dinspre Cluj-Napoca. Parcările existente nu pun probleme, ca în alte orașe ale țării. Prețurile sunt accesibile, iar dacă în zona centrală vei găsi parcări moderne la prețuri un pic mai mari, în zonele marginale ale orașului poți găsi parcare la prețuri modice sau chiar gratuit. 
În oraș se poate ajunge și cu trenul sau cu autobuzul. Gara Oradea este una modernă, situată foarte aproape de zona centrală a orașului (aproximativ 1 km).  
În zonele în care tramvaiele pot fi folosite, sunt o alternativă de calitate și modernă de transport în comun. Autobuzul este o altă opțiune, autobuzele sunt moderne, iar rețeaua și orarul deplasărilor sunt dense și precise.

Str. Vasile Alecsandri – zona pietonală centrală.

Dacă preferi mersul pe jos, vei avea numeroase variante să te deplasezi cu ușurință în zona pietonală centrală; este destul de generoasă, iar porțiunile centrale ale orașului sunt liniștite și frumoase. Iar dacă dorești o trotinetă electrică sau o bicicletă, ele sunt accesibile prin oferta primăriei orașului sau a unei inițiative private. Șoselele sunt secondate pe margine de trotuare sau de piste de biciclete prin intermediul cărora poți să ajungi în mai toate zonele orașului și pe care te poți plimba nestingherit. 

 
 
Astoria văzut de pe bicicletă.

Mall-urile orădene sunt foarte cochete. Branduri internaționale și inițiative locale fac casă bună, poți face shopping de calitate sau te poți destinde și recrea.
În oraș sunt câteva cafenele atrăgătoare (care oferă specialități de cafea, ceai, produse de patiserie), hoteluri frumoase, din lanțuri internaționale (Double Tree Hilton, Ramada etc.), dar și hoteluri și pensiuni cu proprietari locali, restaurante de calitate, în care poți savura bucătăria transilvăneană și maghiară, dar și mediteraneană sau asiatică.

Pasajul Vulturul Negru – interior.

Muzeul Țării Crișurilor este un obiectiv ce merită vizitat, oferind o experiență satisfăcătoare, la prețuri mai mult decât acceptabile. Foarte aproape de Muzeul Țării Crișurilor sunt Muzeul Francmasoneriei și Biblioteca Județeană Gh. Șincai. 
Cetatea Oradea și complexul arhitectonic din Piața Unirii sunt alte obiective turistice apreciate. 
Palatul Episcopal Romano-Catolic (cunoscut sub numele de Palatul Baroc datorită stilului în care a fost construit) și catedrala Romano-Catolică (aflate în apropierea Gării) atrag și ele numeroși vizitatori, iar primăvara magnoliile din parcul Palatului consumă mulți biți de memorie în camerele foto 😍

Palatul Episcopal Greco-Catolic din Piața Unirii.

La Oradea au loc numeroase evenimente locale, naționale și internaționale, concerte, conferințe științifice și culturale. Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti Ede și Teatrul Arcadia au programe interesante și aduc la Oradea trupe de teatru și balet din țară și din străinătate, cu reprezentații și piese consacrate. 
Ziua orașului este 12 octombrie și celebrează data în care, în anul 1918, în casa avocatului Aurel Lazăr, s-a semnat Declarația de Independență a românilor din Transilvania. În fiecare an, cu această ocazie, se organizează ”Toamnă Orădeană”, cu un program generos și atractiv.

Podul Sf. Ladislau și Piața Unirii

Crișul Repede străbate orașul și are zone amenajate modern, dar și câteva porțiuni în care te poți plimba admirându-i frumusețea naturală.  
Iar în zona Universității curge pârâul Peța, singurul cu apă termală din Europa. Apele line ale acestuia nu scad sub 10 grade Celsius nici măcar pe timp de iarnă, fiind un habitat ideal pentru nuferi (fermecători vara) și câteva specii protejate de pești.
Deși urbanizarea s-a accentuat, Oradea e un oraș destul de verde - există mai multe parcuri foarte apropiate de zonele centrale sau importante ale orașului (Parcul Petofi, Parcul Libertății, Parcul 1 Decembrie, Parcul Bălcescu, Parcul Brătianu).

Pe malul Crișului Repede, între cele două poduri principale, se găsește Parcul Libertății, un parc superb, loc de promenadă odinioară pentru tinerii și personalitățile perioadei interbelice, spațiu astăzi de declarat iubirea (Podul Paralelor, sau al Intelectualilor suportă stoic greutatea miilor de lacăte prinse de barele lui, simbol al jurămintelor de dragoste), de relaxare, de admirat lebede grațioase și rațe sălbatice. În amonte, un aquapark modern oferă destindere, timp de calitate, ape termale binefăcătoare și priveliști superbe. Lângă acesta se găsește un Bazin Olimpic la standarde internaționale.

Biserica Cu Lună

Oradea este un oraș cosmopolit și atitudinea locuitorilor este în general prietenoasă, deschisă, amicală, binevoitoare. Ca toate destinațiile #undemergem !🤩

🙏 contributor Unde Mergem®, Radu-Alin Balaj 

Alte sugestii

Constanța
Miercurea Ciuc
Sighişoara
Sibiu
Sfântu Gheorghe