La fel ca foarte multe afaceri din turism, și Stuffino are o poveste în care se împletesc frumos pasiuni și abilități ale celui care i-a dat naștere. Pentru că venea de mult timp la pescuit în Delta Dunării, în special la Crișan, și îi era din ce în ce în ce mai greu să găsească un loc unde nu doar să doarmă ci și să mănânce bine, Sandu - skipperul, ghidul și amfitrionul de la Stuffino - când a găsit un teren disponibil nu a stat deloc pe gânduri. L-a cumpărat și s-a pus pe treabă, pe asanat, pe înălțat terenul și pe construit ceva așa cum i-ar fi plăcut și lui să găsească atunci când Delta îl chema! 👍
Sandu, într-unul din locurile lui secrete de pescuit 😍
Și, deși nu e deloc simplu să construiești și să faci un business în Rezervația Biosferei Delta Dunării, i-a ieșit foarte bine, Stuffino fiindu-ne sugerat pentru documentare de Comunitatea Unde Mergem încă din perioada pandemiei, când locul efectiv a fost luat cu asalt de oameni dornici să se „izoleze” în cea mai izolată zonă a României. Motivele pentru care ne-au spus că ar merita să-l recomandăm au fost: poziționare excelentă, raport preț-calitate foarte bun, curățenie, mâncare bună și, mai ales, foarte potrivit atât pentru cei dornici să-și încerce abilitățile și norocul la... pescuit 😊 cât și pentru buna relaxare a celor care rămân „acasa”. Iar când am avut prima ocazie (toamna 2024) am mers, am văzut, am gustat... și în final, am validat că Stuffino merită să devină răspuns la întrebările „unde mergem în Delta Dunării / la Crișan / la pescuit / ca să vizităm Delta Dunării?”.
Amplasare strategică, vis-a-vis de Obeliscul ridicat la 1894 de reprezentanții Comisiei Europene a Dunării, în onoarea și în prezența Regelui Carol I.
Îți reamintim, la Crișan nu se poate ajunge decât pe apă 😉
Dacă vii cu pasagerul, trebuie să știi că pontonul de acostare Navrom Delta e în centrul satului, la aprox. 2 km. Cât ești pe drum, poți suna la pensiune și dacă nu este plecat în vreo excursie cu barca, Sandu te va ajuta cu un transfer din port până la cazare; altfel, poți ruga pe cineva de la pensiune să vină cu un scuter electric ca să vă ia bagajele, iar tu și însoțitorii tăi vă veți bucura de o plimbare agreabilă de vreo 20 minute pe „faleza” satului. Scuterul electric are și câteva locuri în spate, unde în limita posibilităților pot fi luate persoanele care se deplasează cu dificultate, bătrâni, mame cu copii mici. 👍
Faleza din Crișan.
În schimb, dacă vii cu o barcă rapidă îl poți ruga pe pilot să te lase direct la pontonul pensiunii. Iar când faci rezervarea pentru plecare, nu uita să specifici de unde să te ia! 😉
Dacă ești într-un grup de minimum 5-6 persoane, poți aranja cu Sandu un transfer direct cu barca, fie de la Tulcea fie de la Murighiol (și retur); costurile pornesc de la 100 lei/pers./sens pentru relația Murighiol, respectiv 120 lei pentru Tulcea; prețurile sunt valabile pentru minimum 5 persoane transportate (Murighiol), respectiv 6 (Tulcea).
Celor care care vin cu barca proprie li se asigură gratuit „parcare” la pontonul pensiunii, în limita celor 3 locuri disponibile.
Ponton privat la brațul Sulina.
În curtea pensiunii te așteaptă băncuțe, șezlonguri, umbrele și... Nemo, (prea)simpaticul beagle al lui Sandu 😊; în spate este și un loc de joacă pentru copii, cu trambulină, tobogan și leagăn.
Loc de joacă.
Pentru cazare sunt disponibile 3 căsuțe cu câte 2 camere duble cu pat king size, toate cele 6 camere fiind identice ca dimensiuni și amenajare, în fața fiecăreia fiind o mică prispă unde îți poți lăsa sculele de pescuit și o băncuță numai bună de stat seara ca să postezi pe Instagram „capturile” zilei. 😊
Căsuțele Stuffino.
În fiecare dintre camere la cerere se poate instala și un pat suplimentar (+50 lei/noapte, include lenjeria de pat și prosop suplimentar) – cerut în general de familii cu copii, potrivit pentru un copil sau o persoană nu foarte corpolentă de 80-90kg... dar de multe ori, mai ales în sezon când e plin de familii aici, cel care „prinde” patul suplimentar este tatăl iar în patul mare, mama doarme cu copiii 😊 Pentru că da, Stuffino e foarte bine „orientată” către familiile cu copii: de la curtea cu leagăne și loc de joacă și până la accesul oferit în bucătăria de vară, cu frigider și toate ustensilele necesare pentru a pregăti un mic-dejun sau chiar un prânz sau o cină - ai cam tot ce-ți trebuie ca să îți hrănești familia, dacă vrei.
Camere confort 3*.
Însă pentru cei care vor să fie serviți 😉 gazdele pregătesc zilnic de mâncare: mic-dejun (40 lei/pers.), prânz (90 lei/pers., ciorbă, fel principal și desert) - servit târziu, după ora 17, care pică numai bine pe foamea cu care o să te întorci din excursia cu barca, și cină (50 lei/pers. fel principal și desert), dacă sunt doritori. Din experiența noastră, te asigurăm că după micul-dejun (care este consistent) poți pleca liniștit la pescuit sau într-o excursie luând la tine niște snack-uri (pe care dacă nu ți le-ai adus în bagaje le poți cumpăra de la magazinul aflat la 100m – cu prețuri nu foarte mari comparativ cu ce găsești în Tulcea) și să reziști până la prânzul târziu care te așteaptă cald când te întorci.
Cei care nu pleacă nicăieri și preferă să stea pe relaxare la pensiune pot mânca prânzul mai devreme, în jur de 14 iar seara pot să comande cina sau, așa cum am văzut că fac majoritatea celor cazați, își pot face un grătar sau pot prepara în bucătărie ceva rapid, niște paste, ceva prăjit...
Pentru când te saturi de pește...
Standard, tot ce se gătește aici e bazat pe pește iar în sejurul nostru de documentare Mihaela și mica ei echipă de gospodine care se ocupă de pregătirea mesei ne-au convins că au un portofoliu bogat de rețete. Poate că nu îți vor nimeri gusturile și preferințele 100% dar de bunele lor intenții poți fi sigur(ă)! De ce spunem asta? Și aici, ca în multe alte pensiuni pe care le-am mai vizitat în Deltă, scrumbia se servește însoțită de lămâie și cartofi natur (în alte părți am văzut-o garnisită cu cartofi la cuptor) iar când am cerut mujdei ni s-a oferit, cu plăcere, mujdeiul casei - frecat cu ulei. Care, deși delicios în combinație cu alte feluri de pește, prăjit sau fiert, parcă totuși nu prea se potrivește cu scrumbia. Așa că dacă ești obișnuit să mănânci scrumbia la grătar cu mămăliguță și mujdei din acela mai lichid, nu cel frecat specific Deltei, îi poți ruga să ți-o servească așa cum îți place ție! 😉
Scrumbie à la Stuffino.
Micul-dejun, de tip continental, este servit pe un platou pregătit pentru fiecare masă, conține preparate reci (mezeluri, brânzeturi, legume) și calde (în general ouă, ochiuri sau omletă), însoțite obligatoriu de preparate deltaice din cămara proprie: salată de icre (nelipsită din meniul zilnic) plus alternativ ceva din pește marinat, pește afumat, zacuscă din pește, chifteluțe din pește...; mai primești și pâine, unt, gem de smochine, ceai iar cafeaua ți-o faci singur la espressorul automat din sala de mese... care rămâne „la liber” pe tot parcursul zilei. Dacă te obișnuiești cu preparatele din pește și gemul de smochine din fiecare dimineață, când pleci le poți cumpăra și pentru acasă, pentru 30-40 lei borcanul de 400g.
Una dintre variantele de mic-dejun.
La prânzurile târzii și la cine, pe lângă consacratele ciorbe (aduse la masă în supieră, din care te servești pe săturatelea), caras prajit și saramură, am avut ocazia să încercăm, pentru prima dată, ciorbă de perișoare (din pește, bineînțeles) și ardei umpluți cu pește, pe care i-am asezonat cu ardei iuți proaspeți, culeși din curte. Ca desert, am fost răsfățați cu prăjituri, făcute tot în casă și cu niște gogoși simple de-li-cioa-se! 😋 Abia așteptăm să revenim și vara, ca să putem degusta și din cei câțiva smochini pe care i-am văzut prin curte 😉 Vinul casei e foarte bun, apa minerală, sucurile și berea sunt ținute la rece... nu-ți poți dori nimic mai mult!
Picanterii...
Pentru că oferă și posibilitatea de a servi mâncare gătită în bucătăria proprie, am prezentat Stuffino ca pensiune dar de fapt, este clasificată ca structură de cazare cu camere de închiriat, cu facilități de 3 stele. În băi vei găsi săpun, gel de duș, șampon și prosoape, la cerere se asigură refill și schimbarea lenjeriei de pat și prosoapelor în cazul sejururilor mai lungi de 4 zile. E bine de știut că apa de la rețea este potabilă, comuna Crișan având stație de potabilizare a apei din Dunăre.
...și delicatesuri. Câte una, să ajungă la fiecare, da? ☺️
Ai acces liber la grătar (dacă uiți să îți aduci și cărbuni, vei găsi la magazinele din sat 😉) și la bucătăria dotată cu strictul necesar pentru gătit (plită, cuptor electric, cuptor microunde, veselă) și servitul mesei și al băuturilor (tacâmuri, pahare). Din motive lesne de înțeles, în bucătărie este permisă doar pregătirea unor mâncăruri simple, rapide, în niciun caz găteli elaborate ca ciorbe, sarmale sau tocănițe, care presupun timp îndelungat de pregătire și consum mare de gaz/curent electric.
Toți clienții au acces la frigider și la un congelator vertical iar cei mai norocoși pescari dintre ei 😊 la o ladă-congelator – dar numai pentru capturile care se încadrează în dimensiunile legale. 😉
Bucătărie cu strictul necesar.
Pe lângă terasa acoperită, und sunt 4 mese, bucătăria self-service, în care mai sunt câteva mese, pentru zilele mai răcoroase, mai sunt disponibile și două foișoare, de 8 locuri fiecare - dotate cu plasă anti-țânțari, foarte utilă în orele de seară când vampirii sunt activi; cel amplasat un pic mai în spate are și curent – perfect ca să stai la un pahar de vorbă, jocuri de cărți, rummy etc., cu o muzică în surdină până târziu, fără ca cei care dorm să fie deranjați. 😉 Pentru romanticii care vor să vadă stelele oglindite în Dunăre este amenajată o mică terasă și la ponton, cu mese și băncuțe.
Terasă, grătar și foișoare.
Deși am văzut că este instalat și un automat de unde poți cumpăra snack-uri, sucuri, apă și bere la prețuri decente, doar un pic mai mari peste ceea ce am văzut la magazin, e bine să știi că este permis accesul din exterior cu orice fel de băuturi sau mâncare, fără să fie percepută vreo taxă de dop sau pentru gunoi. Singura rugăminte e să arunci ambalajele reciclabile separat de resturile menajere, în pubelele dedicate.
„Bar” deschis non-stop.
O altă regulă a casei e cazarea doar pentru minimum 2 nopți și, din ce am văzut, durata medie a unui sejur la Stuffino e de 3, poate maxim 4 nopți, bineînțeles cu excepția situațiilor în care vii chitit pe pescuit 😊 – atunci e altă discuție. Dar pentru vilegiatură, 3-4 zile și nopți sunt perfecte ca să nu ajungi să te plictisești, nici de mâncarea pe bază de pește nici de excursiile cu barca în care, chiar dacă mergi spre destinații diferite, oricât de frumos ar fi, tot cam aceleași canale, bălți, stufărișuri și păsăreturi vezi 😊
„Flotila” Stuffino.
Dacă nu ai barcă proprie și vrei să mergi la pescuit undeva pe aproape, Sandu îți poate recomanda un loc și, gratuit, în limita posibilităților, te poate duce dimineața și te poate aduce seara de acolo. Dacă vrei un loc mai bun (care de obicei, cu cât e mai bun cu atât e mai departe 😊) îl poți întreba pe Sandu și dacă poate, te va duce/aduce cu barca lui și nu va trebui decât să-i plătești benzina consumată. Iar dacă el nu poate, îți poate recomanda un barcagiu din sat pe care îl poți plăti fie să te ducă și să te aducă, fie să stea toată ziua cu tine dacă vrei să „bați” bălțile și canalele în căutarea capturii supreme.
Sau, dacă ai permis, poți închiria de la pensiune o barcă cu motor - cu volan, 40cp - pentru 300 lei/zi plus benzina consumată.
Cine se trezește de dimineață... la loc bun de pescuit ajunge!
Pentru agrement, pensiunea închiriază caiace și standup paddleboard-uri (adică, plăci pe care încerci să stai în picioare pe apă 😊), la prețuri începând cu 30 lei/oră sau 80 (single)-100 lei (dublu)/zi, care includ vestă, pagaie. Sunt disponibile și biciclete, de la 25 lei/zi (nu se pot închiria cu plata la oră), numai bune să bați faleza pe toată lungimea ei de vreo 8km! 😍 Pont: i-ați perechea, puneți într-un rucsac sau în coșurile bicicletelor o pătură, o sticlă cu vin, două pahare și mergeți până găsiți salcia potrivită pentru un popas în care să admirați vapoarele care trec pe Dunăre. Noi așa am văzut că pleca o pereche de oameni trecuți de prima tinerețe și după cum i-am văzut când s-au întors, am zis că merită să sugerăm treaba asta tuturor! 🤗
Gata să fie luate la plimbare.
Ca orice pensiune din Deltă care se respectă, și Stuffino organizează excursii, cu barca proprie, capacitate max. 12 pers., la prețuri începând de la 80 lei/pers. Cea mai populară este cea în care poți vedea ce au mai frumos lacurile și canalele Deltei, într-o excursie de 5 ore și ceva pe traseul Dunărea Veche - Mila 23, cu un popas în satul lipovenesc și la mănăstirea Stipoc, un schit construit pe un grind izolat, între apele Deltei. Sau poate fi o escapadă de o zi la Sulina, singurul oraș din Deltă, unde, după ce vei vizita gura de vărsare a Dunării în Marea Neagră (spectaculoasă) te poți plimba în voie și/sau poți merge pentru tot restul zilei la plajă, la mare 😊 Găsești detalii despre excursiile disponibile, prețuri, condiții pe website, în mapele de informare din camere; și bineînțeles, i le poți cere și direct lui Sandu!
Schitul Sf.Atanasie (Mănăstirea Stipoc), una dintre atracțiile mai puțin cunoscute ale Deltei.
Pensiunea este deschisă din jurul datei de 15 Martie (când se ridică prohibiția la pescuit de răpitor), are o perioadă full-sezon 1 iunie – 30 septembrie și se închide pe la începutul lunii decembrie. Special pentru pescarii care vor să stea mai mult de 4 nopți se face o reducere de 10%. Dacă ești fan rezervări pe Booking, click aici ca să vezi oferta. Iar dacă îi spui că ai aflat de la noi despre asta, Sandu îți va arăta colecția lui de viniluri și îți vei încheia serile petrecute acolo delectându-te cu un șpriț rece, muzică veche și bună și multe, multe povești pescărești! 🤗
Check-in/Check-out
>14:00 / <11:00, flexibil, gratuit în limita posibilității
Ultima actualizare:
14/03/2025 (prima documentare 30/10/24)
Pe scurt:
3 căsuțe cu câte două camere duble, la cerere și cu pat suplimentar. Loc frumos, bine întreținut, cu mâncare bună și posibilitate de self-service pentru cei care își doresc asta. Curte frumoasă, activități de agrement, loc de joacă pentru copii, excursii cu barca, transfer gratuit la locuri de pescuit din apropiere sau contracost la unele știute cu potențial. 😉
Tip structură:
Camere de închiriat
Pensiune
Clasificare:
***
Specific:
Potrivit pentru familii cu copii | Potrivit pentru grupuri | Pensiune completă | Demipensiune
Facilităţi:
Activităţi sportive & recreative | Aer condiţionat | Chicinetă - Cafea, Ceai | Depozitare echipament sportiv | Free WiFi (dar merge mai bine internetul mobil, semnal bun pe toți operatorii) | Frigider în bucătărie | Mic-dejun disponibil | Fără mic-dejun | Ponton gratuit | Punct gastronomic | Șezlonguri pentru plajă | Plată cu card | Transfer cu barca | Barbecue | Bucătărie la dispoziţia turiştilor