Conacul Gaál

Conacul Gaál

Cabane&vile self-service / Conace / Dalnic (CV) / Pensiuni


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Dalnic 90, Dalnic 527121, România

Despre

Cel mai probabil n-ai observat niciodată, trecând în goana mașinii pe E574, între Târgu Secuiesc și Brașov (mai exact între Cernat și Moacșa), indicatorul pe care scrie “Conacul Gaál” (Gaál Kúria). Nici noi; până ne-am dus în zonă special pentru el. În zonă adică în comuna Dalnic, din județul Covasna.

Biserica din Dalnic, una dintre cele mai vechi din Transilvania.

Dalnic e un sat/comună important în istoria secuilor și a României. Datând încă din secolul 15, deci anii 1400, a fost centru militar și referință importantă în evenimente semnificative la nivel local dar și național. Sigur îți amintești de la istorie despre Gheorghe Doja și răscoala pornită de el la 1514 împotriva marilor proprietari unguri de pământ, răscoală care îi și poartă numele (acesta fiind doar unul dintre detaliile pentru care a intrat în memoria colectivă). Să vedem însă... Cine știe că Gheorghe Doja a fost un secui, născut în Dalnic, Covasna? Ba chiar mai mult... Cine știe că numele lui „adevărat” era Dózsa György?
Vechimea satului a fost cel mai recent dovedită în 2020, când pe pereții bisericii au fost descoperite o serie de inscripții ce confirmă secolul 15.

Monumentul dedicat celui mai important fiu al satului.

O altă personalitate de al cărei nume se leagă satul Dalnic este Miklós Barabás, cunoscut pictor portretist maghiar, care a copilărit în Dalnic, unde își avea originile mama lui, înrudită cu familia Gaál. Această legătură de sânge este și motiv pentru care la conacul Gaál s-a organizat un mic „centru cultural” dedicat pictorului - în salonul conacului sunt expuse cateva desene și o scrisoare în care artistul amintește de Dalnic; iar în fața conacului este amenajat un mic memorial.

Autoportret și testimonial Miklós Barabás.

Familia Gaál era o familie de boieri, importanți proprietari de păduri și pășuni. Ei au construit, în 1845, conacul ce face obiectul recomandării noastre.
Întinsa comună aparținea câtorva familii nobile, iar localnicii erau muncitori la conacele și moșiile acestora. În Dalnic se mai păstrează urme a 3 conace însă doar Gaál mai este întreg. 
Veniturile familiei Gaál proveneau din agricultură, în special din cultivarea cartofilor (pe care se pare că îi și exportau!) și a grâului, și din exploatarea pădurilor. Nu erau foarte bogați, conacul din Dalnic fiind unică și permanentă reședință. 
La fel ca majoritatea în epocă, și conacul Gaál a fost construit „în oglindă”, pentru a putea fi locuit de două familii (surori/frați ori părinți și copii) – un salon (care era sala de mese și „ sală culturală”, locul unde se adunau seara), două dormitoare și o bucătărie - unde în prezent sunt amenajate camere de socializare.

Salonul mare al conacului.

Proprietarii conacului au avut trei fete, așa că în 1910 au construit în apropiere o nouă casă – casa domnișoarelor -  pentru ca acestea să se poată bucura de intimitate. Casa a rămas pe tot parcursul veții reședință permanentă a uneia dintre cele trei, care a fost necăsătorită.
Gaál Istvan, tatăl fetelor, a fost deci ultimul reprezentant masculin al familiei, așa că domeniul a fost preluat de soțul uneia dintre ele. Astfel, familia Borbáth a trăit în conac până la instaurarea comunismului. Atunci conacul le-a fost confiscat, familia a fost deportată în Dobrogea iar clădirea a devenit birou CAP (cooperativă agricolă de producție) și din fericire nu i-au fost produse daune majore. Domeniul a fost recuperat iar conacul a fost reparat și locuit din nou. În holul cu rol de recepție se mai poate vedea pardoseala din granit, în salon încă mai există podeaua originală, la fel unele uși, geamuri sau piese de mobilier.

Pardoseală din piatră și podea din lemn, originale.

Suprafața mare a domeniului însă a făcut administrarea dificilă. Membrii mai tineri ai familiei au părăsit România iar pentru locuit a ajuns să fie folosită o clădire mai mică, inițial construită ca spațiu de depozitare și garaj.
Conacul necesita renovări serioase și cum nu existau resurse, s-au început demersuri pentru vânzarea lui. A fost achiziționat de o fundație și, pentru a putea fi „salvat”, în 2011 a fost înregistrat ca monument istoric de categoria B.
Lucrările de restaurare care au adus conacul la forma actuală au durat până în 2013. Totodată a fost reconstruită și clădirea secundară (șura), în același stil și volumetrie. S-a încercat recondiționarea și refolosirea cât de mult posibil a elementelor originale (cum ar fi bârnele din lemn).
În 2019 s-a recuperat și Casa Domnișoarelor și s-a recondiționat.

Elemente de mobilier originale, care au aparținut proprietarilor.

În 2016 s-a decis încercarea de abordare a turismului, în intenția de a se obține resurse pentru întreținerea domeniului. Inițial doar mic muzeu, loc pentru organizarea activităților fundației, întâlniri culturale, ședințe și ocazional vacanțe ale familiilor membrilor, astăzi sunt deschise pentru cazare 3 clădiri – Conacul, Hambarul (Șura) și Casa Gaál (Vila).
Majoritatea spațiilor au fost gândite pentru familii cu copii și pentru relaxare maximă – șemineu, masă, căldură (iarna) / răcoare (vara), somn... 😊

Colț dedicat copiilor, într-unul din salonașe.

Hambarul (sau Șura), clasificat ca pensiune 3*, are azi 5 camere - la etaj, iar la parter sala de mese și bucătăria, un SPA – saună și ciubăr (în cameră găsești papuci iar halatul îl iei de la saună) ambele de 12 persoane, și chiar și o bicicletă statică. La cerere prelabilă (minimum 24h) se poate asigura și masaj terapeutic, de relaxare și deep tissue, la prețuri începând cu 110 lei/30min, respectiv 145 lei/60 minute.

Zonă de relaxare.

Trei dintre camere sunt duble iar două sunt triple (una chiar interesantă și potrivită pentru o cazarea copiilor mai mari ai unei familii – sala de baie la mijloc iar dormitoarele de o parte și de alta). Toate camerele au baie proprie, prosoape, cosmetice de baie.

O mini-suită: cameră single și cameră twin, cu o mică baie între ele.

Conacul (cu clasificare de “camere de închiriat” 3*) are două camere duble și două apartamente și poate caza 12 persoane (în fiecare apartament pot sta 4 persoane). Toate spațioase și mobilate ca în epocă. Și multe spații largi, comune, pentru socializare și relaxare – saloane, bibliotecă (în care am văzut doar cărți în maghiară), șemineu.
Tarifele de cazare în Șură și Conac includ micul dejun și accesul la toate spațiile comune – ciubăr, saună, biliard, teren de sport cu iarbă și nocturnă.
 
Două variante pentru socializare: la gura șemineului sau în fața televizorului.

Casa Gaál (fosta Casă a Domnișoarelor) a primit la renovare două camere în plus la parter - bucătăria și sala de recreere, și 3 camere la etaj; acestea au completat dormitorul matrimonial cu baie proprie, salonul și fostul atelier de artă (sau grădina de iarnă) au devenit spațiu de relaxare; toate aducând frumos aminte de statutul fostei familii nobile. Are și o superbă grădină și o terasă cu ciubăr, foișor, grătar. Toate facilitățile sunt exclusiv puse la dispoziția ocupanților casei, care de altfel, deși vecină, este separată de restul proprietății și are cale de acces proprie.

Casa Gaál, cu fațada originală a fostei Case a Domnișoarelor.

Inclusă în categoria „casă la cheie”, Casa Gaál are 4 dormitoare și se închiriază doar integral, pentru maximum 12 persoane, în regim self-service. În dormitorul matrimonial de la parter, care are și o canapea extensibilă, o baie de serviciu și o baie mare, cu duș, cadă și closet separat, pot sta 2 adulți și 2 copii, iar la etaj 8 persoane – în matrimonialul cu baie proprie și canapea extensibilă, dubla twin și tripla care împart o baie. La cerere, se poate oferi și mic dejun și alte mese, în regim catering. Dar dacă în grupul tău sunt oameni dornici să gătească, în bucătărie este strictul necesar pentru a pregăti orice masă a zilei.

Bucătărie self-service, dotată cu tot strictul necesar.

La vizita noastră (februarie 2025) erau ceva probleme cu semnalul tv și WiFi; primului nu prea îi simți lipsa cu atâtea de făcut la conac 😊 iar șemineul din salon a compensat din plin (ba chiar a adus un plus) lipsa televizorului. Gazdele au făcut tot ce a ținut de ele pentru a rezolva situația dar furnizorul nu... 

Șemineul de la parterul Casei Gaál 😍

Cum gradul de ocupare este scăzut și ești în rural, într-un loc administrat de o echipă mică și nu integral alcătuită din profesioniști în ospitalitate, unele detalii mai pot scăpa – o pânză de păianjen, gâze care au intrat în casă, o scurgere uscată care permite pătrunderea mirosului de la fosă (asta se rezolvă scurt, cu puțină apă turnată în sifonul de scurgere). Însă nimic grav sau fără rezolvare.
În schimb... în câte băi ai mai văzut candelabre...? 😍 (hand-made, la Târgu Secuiesc)

Majoritatea băilor au candelabre din fier forjat.

La data documentării, bucătăria complexului pregătea doar micul dejun, oferit în sala de mese de la șură. Pentru prânz și cină exista o colaborare cu o companie de catering (bine cotată) din Sf. Gheorghe. De obicei pentru cină, căci de cele mai multe ori oaspeții pleacă în explorare ziua (mai toate atracțiile din zonă sunt la 20 min.-max. 1 oră distanță – Lacul Sf. Ana, Brașovul, Sf. Gheorghe etc.). Dar și dacă alegi să stai la conac, tot ce trebuie să faci este să anunți de dimineață ce vrei să mănânci din meniul disponibil. Se lucrează la operaționalizarea bucătăriei centrale, pentru ca toate mesele să poată fi oferite “in house”, dar statutul de monument istoric îngreunează procedurile...
Lângă Hambar este însă un grătar serios, cu toate accesoriile necesare, la care personalul poate găti la cerere (de preferat prealabilă, în momnetul rezervării). Una peste alta, cam orice variantă ai alege, cu un preț de până în 60 lei „rezolvi” un meniu complet pentru o persoană.
Iar dacă îți dorești să „grătărești” singur, ai opțiunea să rezervi în Casa Gaál care are și ea grătar, pus exclusiv la dispoziția celor cazați în ea.

Terasa de lângă Hambar, numa' bună pentru un barbeque-party!

Noi am optat pentru un fel de all-inclusive... adică toate mesele, nu am venit cu nimic “de-acasă”, am testat și meniul de bar. 😊
Per total, impresiile au fost pozitive. Am îmbrățișat detaliile culinare locale, ne-am adaptat nivelul așteptărilor la specificul locului și am apreciat ce ni s-a oferit și eforturile depuse.

Sala de mese de la parterul Hambarului.

Micul dejun a fost suficient de bogat și variat, cu ceva produse diferite în fiecare zi – vreo cinci feluri de mezeluri de bună calitate (salamuri, șunculițe etc.), jumări, două feluri de brânză, zacuscă/salată de vinete, măsline, ochiuri/omletă, cârnăciori, cremvurști, legume proaspete, pâine secuiască, fructe proaspete, unt, dulceață, miere, cereale, lapte, ceaiuri, cafea espresso din boabe.

Mic-dejun bogat și variat.

Faptul că mesele principale nu se pot oferi „in house” face ușor... neobișnuită servirea. Farfuriile au fost uneori aduse la masa una câte una – personalul de servire nu este format din ospătari profesioniști iar faptul că mâncarea era furnizată prin catering presupunea încălzirea ei, pentru a se asigura condiții cât mai bune. Am apreciat însă gustul bun al preparatelor și efortul de a ne fi servite în regim de restaurant, în veselă, cu tacâmuri de inox și tot „mise-en-place”-ul. Și cu o pălincă/vișinată locală la intrare, făcute în casă... excelente. 👌

Printre cele mai bune pe care le-am gustat în secuime! ☺️

Am mâncat, în micul și cochetul restaurant de la Hambar, o Supă de fazan, cu fidea și ne-am amuzat să constatăm că în zonă carnea și legumele se aduc la masă separat; o Supă cremă de ciuperci delicioasă, care ne-a fost servită cu pâine prăjită și renumitul sos picant local; o supă-gulaș cinstită cu fasole, lângă care ni s-a oferit o salată de ceapă roșie; o Supă cremă de dovleac, servită frumos, cu crutoane și semințe de dovleac; niște Coaste marinate barbeque, cu cartofi wedge și salată coleslaw, foarte bine făcute (aici s-a simțit cam puternic reîncălzirea porțiilor) și udate bine cu o bere fabricată în regiune; Fâșii picante de mușchi de porc cu orez cu ciuperci, foarte gustoase; Pulpe de rață (puțin cam bine făcute) cu cartofi wedge și varză roșie călită. O parte din cele enumerate au fost din meniul standard de catering dar cu diverse ocazii sau în cadrul diverselor oferte, se servesc și feluri de mâncare mai speciale. Supe/ciorbă 37 lei, fel principal 58 lei - prețuri ca la restaurantele din centrul reședinței de județ, relativ  justificate având în vedere calitatea, transportul și servirea.

Supă-cremă de ciuperci și supă-gulaș.

Ne-au plăcut mult deserturile de casă, acestea făcute acolo, la conac – o prăjitură cu mere care ne-a adus aminte de dulciurile din copilărie; o lava cake (lava a fost ușor solidă, dar altfel gustoasă prăjitura) servită cu înghețată de vanilie.
Listă bună de băuturi, cu prețuri decente. La toate mesele sunt oferite carafe cu apă proaspătă de izvor.

Lava cake artizanală 😋

Mai ales pentru familii cu copii domeniul Gaál este foarte potrivit – este sigur, accesul este limitat la clienți, poarta se închide/deschide cu telecomandă iar partea de muzeu nu se vizitează când sunt cazați oaspeți; locuri de joacă; foarte comod pentru părinți.
Și nu doar copiii se bucură de toate astea, ci și adulții care aleg locul pentru relaxare și intimitate. Spațiile exterioare sunt largi, domeniul acoperă vreo 4 ha și totul e explorabil, de un maxim de 35 de clienți. Poți să te plimbi, să culegi cireșe, fructe de pădure, ciuperci... în funcție de sezon.

Facilități diverse și un întreg domeniu la dispoziție.

Activitățile de tip teambuilding (max. 30 persoane) sunt de asemenea foarte potrivite pentru acest loc. Și chiar dacă nu se ocupă chiar toate camerele și mai rămâne vreuna liberă, administratorii preferă să nu o închirieze, pentru ca intimitatea grupului să nu fie deranjată. 👍 
Ni s-a spus că vara domeniul este un loc nemaipomenit să te retragi din calea caniculei. Natura aproape neatinsă face ca temperaturile vara să fie semnificativ mai mici față de oraș; camerele nici măcar nu au necesitat instalarea de aparate AC. Iar iarna, când am fost noi, camerele erau bine încălzite, centralizat, și șemineele vin și ele cu un plus de căldură, pe lângă atmosfera frumoasă pe care o creează.

Recomandat pentru teambuilding sau evenimente private.

În sat există și un ghid, botanist și poliglot, care poate fi angajat pentru a însoți oaspeții în drumeții prin împrejurimi; ni s-a spus că este un bun cunoscător al naturii, vegetației și istoriei locurilor.
Pentru turiștii care călătoresc fără mașină se poate asigura transfer de la gările sau aeroporturile din zonă. Iar apoi, se pot organiza excursii cu mașina, către destinații unde nu se poate ajunge pe jos – Lacul Sf. Ana, Prejmer, Târgu Secuiesc etc. Pentru asemenea excursii de o zi se poate asigura și masă/picnic (tarif extra).
Toate rezervările trebuie făcute cu minimum 24h înainte de check-in, mai ales în perioadele reci - așa vei găsi o temperatură confortabilă în camere iar ciuberele te vor aștepta cu apa fierbinte ☺️ Tarifele prezentate (în care este inclus accesul la toate spațiile și facilitățile comune, respectiv la facilitățile Casei Gaál) sunt orientative și... flexibile în funcție de numărul de camere și zile petrecute aici, sezon etc.
Dacă vrei să vezi oferta Booking, click aici.

Check-in/Check-out

  • >14:00 / <11:00 (flexibil în limita disponibilității)

Ultima actualizare:

  • 11/03/2025 (documentat la 15/02/25)

Pe scurt:

  • Un domeniu de câteva hectare, 3 structuri de cazare (cazare cu mic-dejun în Hambar și Conac, self-service în vila Casa Gaál), natură, acces gratuit la multiple facilități (inclusiv ciubăr și saună). De avut în vedere de familii cu copii, cupluri romantice și grupuri dornice să sărbătorească un eveniment sau să organizeze un teambuilding într-un loc numai al lor. Totul are un farmec aparte, piese de mobilier de epocă excelent restaurate, o combinație foarte subtilă de vechi și modern, greu de exprimat în cuvinte.

Tip structură:

  • Cabană/Vilă Self-Service
  • Camere de închiriat
  • Conac
  • Pensiune

Clasificare:

  • ***

Specific:

  • Potrivit pentru familii cu copii | Potrivit pentru grupuri | Potrivit pentru business | Romantic | Demipensiune

Facilităţi:

  • Activităţi sportive & recreative | Bar/Cafenea | Conferinţe şi Evenimente | Depozitare echipament sportiv | Free WiFi | Frigider în cameră | Mic-dejun disponibil | Fără mic-dejun | Parcare gratuită | Papuci şi halate | Plată cu card | Spa | Staţie de încărcare vehicule electrice | Transfer aeroport (contracost) | Transfer pârtie schi (contracost) | Barbecue (Casa Gaál) | Bucătărie la dispoziţia turiştilor (Casa Gaál) | Spălătorie-călcătorie haine (contracost)

Mic-dejun:

  • inclus (la Hambar și Conac)

Cameră single:

  • 500-650 lei

Cameră dublă:

  • 650-750 lei

Apartament:

  • 750-900 lei

Închiriere integrală:

  • Hambar 3000 lei, Conac 3000 lei, Casa Gaál 2500 lei, minimum 2 nopți

Tichete de vacanţă:

  • Da

Anotimpuri

Conacul

Hambarul

Casa Gaál (Vila)

Ce se mănâncă pe aici

Alte sugestii

Pensiunea Hanna

Cabane&vile self-service / Ocland (HR) / Pensiuni

Cabana A Sziget

Cabane&vile self-service / Izvoare (HR)

View Piatra Craiului

Zărnești (BV) / Cabane&vile self-service

Cabana Craiului

Zărnești (BV) / Cabane&vile self-service

Pensiunea Páva Kert

Odorheiu Secuiesc (HR) / Pensiuni