Zabola Estate - Transylvania

Zabola Estate - Transylvania

Conace / Zăbala (CV)


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Zăbala nr. 437, jud Covasna, 527190, România

Telefon

Despre

Îți mai amintești poveștile copilăriei, cu prințese rebele, castele cu ferestre imense, cu împărătese gingașe, păduri nemărginite, cu petreceri ce țineau câte trei zile, cu prinți și conți ...? Imaginația ta prindea viață și te vedeai pețită de un crai frumos ori plimbându-te prin săli și odăi somptuoase? Sau te credeai un trubadur cântând serenade sub un balcon ori un călăreț vajnic strunind un armăsar negru și nărăvaș ...? Da ... cu toții am fost pe-acolo ... 🙂

Dacă ți-e dor să dai din nou frâu liber viselor și să te simți ca un conte ori ca o prințesă, la Zabola Estate, moștenire a vechii familii nobile Mikes, găsești suficiente elemente care să-ți însuflețească imaginația. Ai la dispoziție cam 50 de hectare, o pădure, un castel (denumirea asta poate e puțin cam pretențioasă ...) și o vilă, un parc superb de inspirație versailles-iană (proiectantul a lucrat și la parcul renumitului palat), parțial alcătuit ca o grădină dendrologică, un grajd cu manej și cai la alegere, un lac cu bărci ... un cadru idilic, numai bun pentru o poveste frumoasă.

Intrarea pe Domeniu.

O mică parte a domeniului cu o vechime de mai bine de patru secole, ce cuprinde un castel (Castelul Vechi) și o vilă (Vila Elvețiană), este privată și semnalizată ca atare. Restul proprietății revendicate în 2005 a fost deschis publicului și introdus în circuitul turistic și include Castelul Nou, The Machine House și The Old Saddlehouse; toate clădiri vechi, cu destinații originale variate, reconstruite, recondiționate, cu o nouă viață.

Romantic? Puţin spus...

Castelul Nou datează de la începutul sec. 20 și încă mai are scările originale; a fost cândva casă de oaspeți; aici veneau parteneri de afaceri, prieteni ai familiei, diverși vizitatori ori pețitori (familia Mikes avea multe fete iar peţitul era o parte importantă a vieții sociale). Tot aici era și bucătăria iar bucatele gătite ajungeau în Castelul Vechi (reședința familiei) printr-un culoar, parțial subteran, care ieșea exact în sufragerie; culoarul este funcțional și astăzi și adăpostește recepția și magazia de vinuri. Refacerea Castelului Nou a durat 17 ani iar astăzi are 11 camere pentru turiști – 5 suite și 6 camere – extravagante, romantice, fiecare amenajată altfel. Cea mai mare și de-a dreptul spectaculoasă dintre ele este Camera Ármin, denumită după întreprinzătorul cel mai de succes al familiei; are 115 mp și două șeminee(!!!), un living suficient de spațios pentru un vals și o imensă terasă acoperită, cu priveliște splendidă asupra domeniului, fântânii arteziene, lacului și pârâului. 
Clădirea continuă să adăpostească bucătăria și tot aici se află și restaurantul, care deservește toate locurile de cazare de pe domeniu.

The Machine House.

The Machine House a fost deschisă în 2006. După cum ne spune și numele, înainte era clădire tehnică; la începutul secolului trecut aici erau „ascunse” pompele pentru apă și generatoarele care asigurau utilitățile în clădiri iar mai târziu a survenit o extindere pentru a se desfășura activitățile fabricii de țesături a familiei. Acum aici sunt 10 camere spațioase, fiecare cu denumirea ei, inspirată din trăsăturile caracteristice ale amenajării – Camera Albastră, The Brick Room sau Camera Vânătorului (singura twin de pe domeniu). Căzi de tip insulă, dușuri duble, priveliști frumoase, șeminee, fotografii vechi ale familiei, paturi king-size, spații largi, espressoare, cafea, ceai, mobilier și decorațiuni antique, saltele confortabile.

Şah de grădină.

Camera Albastră de la parter are propria mică grădină; The Brick Room te provoacă la o acțiune de căutare de comori – în cazul ăsta comoara e selecția de vinuri, ascunsă ... ha! Credeați că vă zicem?! Nope! De altfel toate camerele aici au asemenea mici „seifuri” camuflate ingenios. Atâta doar că, deși ai șanse să descoperi comoara, va trebui totuși să plătești pentru a te bucura de ea ... Nu-i tocmai o recompensa ... 😀


Camera Roșie este „cireașa de pe tort” - cea mai atrăgătoare și, ni s-a spus, favorita clienților, decorată romantic, cu a ei cadă tip insulă, așezată în fața șemineului – prilej și mod ideal de relaxare, la lumina lumânărilor și căldura focului; ne-a plăcut şi nouă, atât de mult încât i-am dedicat o galerie foto 😍!
Pentru a vedea toate tipurile de camere, disponibilitate şi tarife click aici.

Camera Roșie 😍

A treia variantă pentru cazare este The Old Saddlehouse. Fosta Casă a Harnașamentelor se află aproape de intrarea pe domeniu și a fost cândva locul unde stăteau grăjdarii și unde se țineau harnașamentele pentru herghelie. Acum aici, la etajul 1 al clădirii, se află singurul apartament de pe domeniu, care poate primi opt oaspeți în cele patru dormitoare, plus livingul, și acesta cu șemineu. Dormitoarele nu sunt identice, au facilități diferite și împart câteva zone comune, așa că alegeți cu atenție dacă doriți să veniți cu prietenii.

Subiectul cazării odată rezolvat, ar rămâne de văzut cum s-ar putea petrece timpul într-un sejur pe Domeniul Zabola.
În aceeași notă „princiară” (adică dacă ți-ai propus să „te joci de-a prințul/prințesa”) poți face o plimbare prin zonă cu o caleașcă ori călare, poți observa urșii (dacă nu-s prea sătui de roadele pădurii și au chef să-și extindă teritoriul explorat) însoțit de un specialist, poți merge la o ședință de saună cum aproape sigur n-ai mai făcut până acum – retrasă, în natură, la marginea pădurii, cu ciubăr în aer liber (bine, dacă ești adeptul SPA-ului standard, poate nu vei fi foarte încântat să faci o plimbare până acolo și înapoi, dar e ... altceva; însă am aflat că urmează și unul modern, cu servicii suplimentare – masaj, aromaterapie, relaxare în cuplu); sau poți face o plimbare călare prin pădure ori una cu barca pe micul lac de pe domeniu. Poți pur și simplu și să te plimbi pe alei, să admiri natura, să te dai în unul din leagănele agățate în copaci, să joci o partidă de șah de grădină sau să te hârjonești cu Umbră, cățelul de pe domeniu (care, ca un câine de familie nobilă ce este, nu se dedă la joacă, așa, ca orice potaie ... te bagă în seamă în principiu dacă ai ceva gustos de ronțăit ... 😀) Există în oferta Domeniului și niște pachete interesante care combină elemente de activități cu momente culinare.

Plimbare călare.

Că tot amintirăm de culinar ... Restaurantul se află în Castelul Nou; așa că va trebui ca înainte și după masă, să faci și câte o mică plimbare dacă nu ești cazat în respectiva clădire; ceea ce practic nu e deloc rău.

Terasa restaurantului.

Dacă e cald, terasa este un loc superb pentru a mânca, indiferent de momentul zilei. Nici interiorul însă nu e mai prejos – aceeași atmosferă vintage, romantic, cu șemineu și lumânări, mobilier vechi și un stil de amenajare care în general încearcă să păstreze cât mai mult din aerul istoric al locului. Iar meniul e în aceeași notă – dorește să recreeze cumva și să aducă în modernitate bucătăria nobilă din Transilvania secolelor trecute, cu posibilitățile și ingredientele din prezent, cât mai mult locale și de sezon. Astfel, alături de „charcuterie” găsești și mămăliga, Roquefort dar și Mangalița, Camembert dar și gălbiori; ai putea gusta supă de fazan ori prepeliță cu bulgur, iar la desert para înăbușită specifică bucătăriilor marilor case. Toate alături de o listă nu foarte largă dar bine formulată de vinuri. Nouă ne-au plăcut foarte mult supa-cremă de pătrunjel și tomahawk-ul de mangaliță cu varză a la Cluj; și mic-dejunul, care oferă o paletă vastă de variante, de la mezeluri și brânzeturi la cereale, de la ouă Benedict la pain au chocolat, iaurt sau fructe.

Mic-dejun Regesc. 79 lei/persoană.

Cât privește prețurile ... Ei, bine, pentru o asemenea experiență ... princiară, și portofelul trebuie să fie pe măsură de ... nobil. Pentru că la Domeniul Zabola nu plătești cazare sau o masă la restaurant ci plătești și primești o experiență. Raportul preț – beneficii poate părea unul dezavantajos pentru client dar cei care apreciază experiența în ansamblul ei vor scoate mai relaxat cardul. Nici una dintre activități nu este inclusă în prețul cazării, nici măcar mic-dejunul. Totul se plătește suplimentar și ... piperat. Dar ... domeniul de 50 ha plus pădurea sunt la dispoziția doar a ta și a altor căteva persoane, atmosfera și starea pe care le găsești pe acolo sunt unice, servirea și serviciile sunt de cea mai bună calitate și atenția la detalii este la cote înalte.

La plimbare, pe Domeniu...

Există și o zonă dedicată evenimentelor, respectiv fostele grajduri ale familiei, care s-au transformat într-un loc deosebit, potrivit pentru manifestări care, din câte ne-a povestit „ghidul” nostru pe domeniu, pot deveni memorabile – de exemplu cu iluminat exclusiv cu focuri și lumânări.

Romantic? Puţin spus...

Deci ce e, dom’le, special la locul ăsta? Istoria lui, în primul rând; și apoi modul frumos în care s-a reușit conservarea, restaurarea și deschiderea către public a unei părți mici din VIAȚA unei familii ale cărei rădăcini merg adânc în trecutul Transilvaniei, cu toate cicatricele desenate de trecerea timpului și timpurilor.

De treci podul...❤️

Ca să vizitezi Domeniul Zabola, trebuie să faci măcar o rezervare la restaurant. Dar şi, mai bine, rezervă o cazare aici. Măcar o dată-n viaţă!

Ultima actualizare:

  • 28/10/2020

Pe scurt:

  • Un loc unde păşeşti prin istoria unei vechi familii de nobili transilvăneni.

Tip structură:

  • Conac

Clasificare:

  • *****

Specific:

  • Potrivit pentru familii cu copii | Potrivit pentru business | Resort | Romantic

Facilităţi:

  • Activităţi sportive & recreative | Bar/Cafenea | Chicinetă - Cafea, Ceai | Conferinţe şi Evenimente | Depozitare echipament sportiv | Free WiFi | Mic-dejun disponibil | Parcare gratuită | Restaurant | Papuci şi halate | Plată cu card | Room-service | Transfer aeroport | Transfer pârtie schi | Spălătorie-călcătorie haine

Mic-dejun:

  • Basic Breakfast 29 RON/persoană: Croissant, gem de casă, unt, cafea, ceai | Mic dejun regesc 79 RON/persoană: Croissant, selecție de mezeluri și brânzeturi tradiționale cu legume proaspete din grădină, ouă pe placul Dvs. (poșate, ochiuri, omletă, Benedict, Florentine), tartinabile (zacuscă, hummus, brânză condimentată), French Toast, Porridge, bio iaurt, sucuri, preparate de cafea, cocktail de prosecco, infuzii.

Cameră dublă:

  • 100-200 EUR/noapte

Apartament:

  • 250-500 EUR/noapte

Închiriere integrală:

  • 4000 EUR/noapte

Tichete de vacanţă:

  • Da

Photo Gallery

Interior

Camera Roşie

Alte sugestii

Conacul Ambient

Cristian (BV) / Conace / Pensiuni

Resort Ambient

Cristian (BV) / Conace / Pensiuni