Covasna - Cetatea Zânelor

Trasee turistice zona Covasna


Despre

Traseu "punct galben" | Durata aprox. 60 min | Lungime aprox. 4 km | Grad de dificultate: uşor-mediu | Accesibil tot timpul anului

Traseul până la Cetatea Zânelor poate fi o ocazie foarte bună pentru o plimbare agreabilă, la sfârşitul căreia vei fi răsplătit cu o privelişte extraordinară asupra depresiunii Covasna.
După ce lăsăm maşina în parcarea din zona spitalului de Cardiologie, din dreptul hotelului Bradul mergem pe marginea şoselei, lăsăm pe dreapta campingul Valea Zânelor și imediat după el, intrăm tot pe dreapta pe drumul forestier. Poți veni cu mașina și până aici, există un spațiu unde poți parca.

Drumul forestier de după camping.

Mai departe drumul este blocat de o barieră care are mai degrabă caracter decorativ, pentru că am găsit-o deschisă (de fapt luată cu totul și așezată de-a lungul drumului) -  am observat că unii nu se pot "stăpâni" şi urcă totuşi cu maşina 😒, deşi există un semn cu acces interzis şi am înţeles că se dau şi amenzi!

Drumul forestier de după barieră.

Oricum noi recomandăm parcurgerea drumului forestier pe jos, pentru că este ușor și foarte plăcut, pădurea este primitoare, admiri brazii semeți cu frunțile în cer, asculți pârâul care rătăcește ascuns printre pietre. În plus, dacă e în sezon, te poți alimenta din belșug cu mure.

Mure sălbatice pe marginea drumului.

După aproximativ 30-40 de minute, urmărind marcajul punct galben, părăsim drumul forestier și intrăm pe potecă prin desișul pădurii. Aici lucrurile se schimbă serios. Drumul prin pădure începe cu un urcuș susținut dar nu foarte lung. În plus, frumusețea lui șterge orice urmă lăsată de efort.

Începutul urcuşului.

Practic până sus la cetate, se urcă în mod constant, pante mai abrupte sau mai line. Simfonia pădurii este interpretată doar pentru tine. Tufișurile bogate te țin în alertă, mai ales dacă spaimele legate de urși te-au prins în mreje. Mai o pauză, mai un hei-rup, mai câteva mure, mai un fluturaș ... în aproximativ 20 de minute ajungi la obiectivul terminus al traseului. 

Poteca spre cetate.

Cetatea dacică din Covasna, „botezată” romantic Cetatea Zânelor, spun informațiile oficiale, ar fi una dintre cele mai mari și mai bine conservate din afara Munților Orăștiei. Acum ... s-ar putea să fii dezamăgit după acest superlativ din descriere, când vei ajunge sus și ... nu vei găsi mai nimic. Poate pentru ochii specialistului arheolog, locul o fi un Eldorado al vestigiilor dacice, pentru ochii profani ai turistului obișnuit însă nu prea oferă mare lucru. Oricum, săpăturile nu au început de prea multă vreme, șantierul este încă în desfășurare, poate peste ceva timp va fi acolo ceva mai atractiv.

Cetatea Zânelor.

Dacă nu ai obosit prea tare, la întoarcere, odată ajuns la drumul asfaltat, poți face dreapta și merge să vezi și Cascada de sub Șiclău.

Cascada de Sub Şiclău.

Dacă vrei să petreci mai multe zile în Covasna, mai sunt și alte trasee ce pot fi străbătute (spre Poiana lui Cocorea, spre Vf. Lăcăuți, spre Zăbala etc.) și pe care le poți regăsi enumerate și descrise pe panouri afișate în mai multe locuri în oraș; noi am apreciat panoul din zona unde este expusă vechea locomotivă cu aburi a mocăniței (vizavi de Spitalul de Recuperare Cardiovasculara Dr. Benedek Geza) dar informații mai multe și mai tehnice credem că trebuie căutate și prin alte surse.

Puncte din rută