„Lemn spre Lumină”

„Lemn spre Lumină”

Expoziţii  |  Se întâmplă în BRAŞOV

Bilete:

gratuit

Gazdă:


Strada Apollonia Hirscher 8, Brașov 500025, România

Dates And Hours:

Marți, 08 Aprilie 2025 - Duminică, 04 Mai 2025
13:00 - 17:00

Despre

Pentru a marca sfintele sărbători de Paște, Serviciul Cultură Tradițională organizeaza  în perioada  7 aprilie – 4 mai 2025 expoziția de icoane sculptate de artistul iconar Adrian Florin Bițică și cea de ouă încondeiate cu imagini ale cetăților din județul Brașov realizate de meșter popular Carmen Cojanu.

Vernisajul va avea loc în data  8 aprilie 2025, de la  ora 13.00 în foaierul Centrului Cultural Reduta Brașov.
Vor expune:
Artist iconar Adrian Florin Bițică – icoane sculptate,
Adrian, care se prezintă ca fiind sculptor de icoane bizantine, are 49 de ani, este absolvent al Academiei de Poliție Al. I. Cuza – Facultatea de Drept și al Școlii Populare de Arte din Botoșani.

„În toamna anului 2000 mi-am dorit să achiziționez o troiță.  Am început căutările, dar nu am reușit. În data de 30 decembrie 2020, am cumpărat o grindă din lemn de brad, cu gândul de a încerca să o fac singur, și mai multe dălți, fără să cunosc nimic din taina lemnului și a sculpturii.
Am încercat să-l fac pe Mântuitorul separat, însă nici desenul nu a ieșit. Culcându-mă foarte supărat, am avut un vis, în care o voce de femeie mi-a repetat de 3 ori să nu mai fiu supărat, să mă trezesc dimineața, să îl desenez și să-l sculptez singur pe Iisus într-o oră, eu spunandu-i de fiecare dată că am tot încercat cu o zi în urmă.
Pe 31 decembrie dimineața, am reușit într-o oră să îl sculptez pe Mântuitorul, având permanent în minte acea voce care îmi repeta că pot. Din acel moment, mi-am spus că s-a întâmplat o minune și am avut dorința de a face și o icoană.
Din ianuarie 2021 nu am mai putut sta fără să sculptez. Arta sculpturii icoanelor este bucuria mea de a trăi.
Sculptând doar cu rugăciuni și ascultând toate slujbele bisericești, acatiste, paraclise, am început să deprind și cântările bisericești fiind și epitrop ales al parohiei Adormirea Maicii Domnului – Sintesti Ilfov.
Fiecare icoană sculptată are o istorie a sa. Icoanele au ajuns în mai multe mănăstiri din țară, la persoane bolnave, la mănăstiri din Athos, toate în urma unor minuni care s-au întâmplat și când a binevoit Maica Domnului.

Tratez lemnul exact așa cum merita, cu sfințenie și cu rugăciune. Pentru a sculpta un sfânt întotdeauna îi citesc viața și minunile, trebuie să îl cunosc foarte bine pentru a-l putea reda pe lemnul potrivit, în timpul lucrului ascult acatistul sfântului, vorbesc cu sfântul și mă rog pentru ajutorul celui unde va ajunge. Totul se face cu post, spovedanie și împărtășanie.
Ceea ce spun mereu este faptul că eu nu mă consider un artist, nu fac opere de artă, ci sculptez icoane.
Bucuria mea, nu mândrie, este atunci când omul privește imaginea sfântului din icoană.  Acesta trebuie să transmită ceea ce avem nevoie, să ne rugăm lui și chiar să vărsăm o lacrimă și un gând de rugăciune pentru cineva apropiat. Doar atunci înseamnă că am realizat prin sculptură ceea ce trebuia cu ajutorul Domnului, doar atunci scopul meu ca sculptor este atins.
Sculptura este un meșteșug foarte greu și dureros uneori, țin cont de toate regulile canonice, documentare în timp, achiziționare de lucrări și cărți. Este un har dat de Dumnezeu pe care îl putem ține doar cu rugăciune și post, cu dragoste și cu bunătate față de semeni și cu multă smerenie, cel puțin încercăm.”

Și
Meșter popular Carmen Cojanu – ouă încondeiate
Carmen a avut doi meșteri atunci când a deprins, cu mulți ani în urmă,  tainele încondeierii: pe doamna Tatu Silvia și domnul Micu Adrian, alături de care a pătruns tainele acestui vechi meșteșug. A studiat mult, documentandu-se în muzee despre istoria meșteșugului și despre tehnici și motive.
Va expune un număr de 5 ouă reprezentând 5 cetăți din județul Brasov.

Carmen se prezintă astfel:
,,Mă numesc Carmen Cojan și am făcut cunoștință cu acul și ața din fragedă copilărie. Bunica mea a fost croitoreasă și am crescut cu muzica mașinii de cusut.
Cel mai plăcut sunet pentru mine este acela făcut de o foarfecă care taie materialul.
Întotdeauna am cusut pentru mine și pentru familia mea. Îmi plac lucrurile unicat, cred că acesta este și motivul pe care care m-au atras costumele populare.
Brodez, încondeiez ouă și țes. Deocamdată țes numai brâie. Îmi place lucrul manual, îmi place când realizez ceva frumos din mâinile mele și de aceea vreau să duc mai departe meșteșugurile pe care le cunosc. Am mai avut doi profesori care m-au inițiat în tainele încondeierii ouălor de Paști, pe doamna Tatu Silvia și pe domnul Micu Adrian.”

La Vernisajul din data de 8 aprilie va fi prezent și Georgescu Ciprian Aurelian (Obsy), artist și cântăreț. Are 47 de ani și este din Codlea, Brașov. La bază este tâmplar și organizează ateliere cu instrumente tradiționale de suflat.
„Talentul meu este muzica. Încă din grădiniță am fost pasionat de muzică și am cântat cu vocea. În anii 90’ – 2000’ am avut mai multe proiecte de muzică rock și folclor. Moștenesc talentul de la străbunicii mei. Ei cântau, iar bunicii mi-au povestit mereu de aceștia.
La început am fost autodidact, apoi am urmat cursuri de canto și chitară la Scoală Populară de Arte. În prezent, studiez instrumente tradiționale de suflat românești la Scoală Populară de Arte „Constantin Brâncuși” din Târgul Jiu.
Visul meu ar fi să inițiez cât mai multă lume, dar mai ales copiii, în tainele muzicii folclorice. Cred că trebuie să ne păstram identitatea și să dăm mai departe învățăturile străvechi.”

Fotografii