Judeţul CONSTANȚA

Judeţul CONSTANȚA


Când spun „județul Constanța”, cei mai mulți dintre noi spun „litoral”, spun “mare”, spun „vacanță”, spun „turism”.
Dar județul Constanța înseamnă mult mai mult decât litoral.
 
Greci, romani, goți, huni, bizantini, turci – toți au invadat, prădat, stăpânit ținuturile care azi alcătuiesc, printre altele, județul Constanța. Regiune ruptă din trupul țării, în urma Războiului de Independență Dobrogea revine la România săracă, vlăguită, însângerată.
În 1919 revista „Arhiva Dobrogei” scria: „Când ne-am pornit în toamna anului 1918 din pământul de rezistență eroică al Moldovei iarăși către țărmurile Mării Negre, spre a ne regăsi căminurile părăsite, noi știam de mai înainte că vom afla multă jale și pustiu în frumoasa noastră provincie dobrogeană. Dar realitatea a întrecut cu mult așteptările noastre... Am regăsit ogoarele năpădite de buruieni... căminurile sparte, mii de orfani rămași pe drumuri, frigul și vânturile triste ale mării șuerând peste stepa pustiită printre ruine. Am simțit atunci că barbaria ce a trecut peste cea mai nefericită dintre provinciile românești, ne-a întors până aproape de anul 1877 și că ni se cere o nouă muncă titanică spre a reda României grădina fericită de odinioară.” Altă evocare a istoriei grele prin care a trecut această regiune a țării noastre.
 
Județul Constanța a deschis pentru România calea mărilor și este principala poartă de comerț.
Județul Constanța mai înseamnă și cel mai vechi oraș din România – Tomis, întemeiat de coloniștii greci în urmă cu peste 2500 de ani.
Județul Constanța mai înseamnă și realizarea tehnică de excepție a inginerului Anghel Saligny - podul feroviar peste Dunăre dintre Fetești și Cernavodă, între anii 1890-1895.
Județul Constanța mai înseamnă și Adamclisi și Tropaeum Traiani, monumentul triumfal ridicat de împăratul roman Traian, în 108-109, în cinstea victoriei imperiului asupra Daciei.

Podul „Ing. Anghel Saligny”, pe vremea când purta numele Regelui Carol I.
Pe teritoriul județului Constanța, pe malul lacului Sinoe se află cea mai veche cetate antică din România – Histria, ridicată în sec. 7 î.e.n. de coloniști greci.
De mai mare sau mai mică importanță istorică, mai mult sau mai puțin cunoscute, cetățile antice de pe teritoriul județului Constanța sunt numeroase: Callatis (sec. 6 î.e.n.), așezarea fortificată de la Albești, cetatea Durostorum, cetatea Axiopolis, cetatea Capidava, cetatea Carsium (Hârșova).
Bogăția de vestigii descoperite în județ atestă la rându-i vechimea locuirii pe aceste locuri - Necropola romano-bizantină de la Mangalia (sec. 4-5 e.n.), Termele Romane, ansamblul rupestru de la Murfatlar, Mormântul pictat de la Tomis și multe, multe altele.
Artefacte ca cel mai vechi papirus descoperit în Europa (expus în Muzeul de Arheologie din Mangalia), șarpele Glykon, Gânditorul de la Hamangia (și femeia lui) expuse în copie la Muzeul de Istorie și Arheologiedin Constanța (originalele se află în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României) Mormântul pictat din Dacia Pontică (Cavoul Hypogeu)... au făcut județul Constanța cunoscut în toată lumea. 

Ruinele Cetății Capidava

Pe un itinerar turistic prin județul Constanța ar trebui să se mai afle și Mănăstirea și Peștera Sf. Andrei din Comuna Ioan Corvin; Muzeul „Dinu şi Sevasta Vintilă” - cel mai mare muzeu rural de artă din Europa; portul turistic și Muzeul Marinei din Mangalia; farurile (Mangalia, Tuzla); Portul de agrement nautic „Tomis”, Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Populară, Muzeul Marinei Române, Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii (toate în Constanța), lăcașuri de cult ortodox și musulman, iar lista poate continua foarte, foarte mult...

Portul Turistic „Tomis” din Constanța

Și pentru că, totuși, județul Constanța înseamnă și stațiuni și locuri de vacanță, enumerăm: Mamaia – plajă lată, mare și lac; Năvodari – nisip fin, plajă frumoasă, amintiri cu tabere la mare; Agigea; Eforie – mare și lac; Techirghiol – lac și nămol curativ; Vama Veche; Mangalia – plajă minunată, izvoare termale; Costinești – fost loc preferat al studenților; Saturn; Venus; Neptun; Olimp; 2 Mai; Tuzla.

Județul Constanța mai înseamnă și podgorii.
Murfatlar a fost prima; înființată (ca stațiune experimentală viticolă) încă din 1907(!) pe dealurile calcaroase (de mare valoare pentru cunoscători) ale localității cu același nume. Odată cu dezvoltarea domeniului numărul cramelor și ariilor viticole a crescut semnificativ – Viișoara, Frâncu, Domeniile Adamclisi, Domeniile Ostrov, Alira sunt doar câteva; majoritatea lor pot fi și vizitate.
 
Obiectivele naturale sunt și ele prezente, pentru pasionați - Pădurea Talașman (Adamclisi), Rezervația naturală Pădurea Canaraua Fetii, Lacul Bugeac, Cheile Dobrogei, Rezervația Naturală Pădurea Esechioi, Lacul Oltina, Peștera Caraciocola etc.

În județul Constanța s-a născut unul dintre cei câțiva președinți pe care i-a avut România iar câteva personalități ale vieții sportive și artistice i-au făcut numele cunoscut în toată lumea: Gheorghe Hagi, Simona Halep, Stere Gulea
 
Mai mult decât că este așezat în sud-estul României, mai e interesant de știut că este județul cu cel mai mare procent de populație locuind la oraș – aproximativ 80%. Este județ de graniță. Este al optulea județ ca suprafață și al cincilea ca populație.
Este o carte cu muuulte pagini, care trebuie toate citite pe îndelete...
Destinaţii din judeţul Constanța De văzut în județul Constanța
Recomandări de cazare în județul Constanța Unde mănănci bine în județul Constanța Unde te distrezi Activităţi şi Experienţe în județul Constanța Servicii din județul Constanța

Alte sugestii

Judeţul CLUJ
Județul BIHOR
Judeţul CARAŞ-SEVERIN
TULCEA
MUREŞ