Județul BIHOR

Dacă vrei să-ți faci un wish-list de călătorii, județul Bihor ar trebui să se regăsească pe această listă, indiferent de anotimp.
Sunt multe motive să te bucuri de relieful divers și de obiectivele turistice și istorice impresionante. Județul Bihor are munți care așteaptă să fie descoperiți, dealuri care oferă peisaje splendide, câmpii vaste, păduri și râuri superbe, lacuri și peșteri celebre, stațiuni balneoclimaterice cu tradiție multiseculară (Băile Felix, Băile 1 Mai). Le vei găsi pe toate aici, pe măsură ce le vom documenta.

Numeroase locuri din Bihor îți vor dezvălui tradiția rurală, sensibilitatea țăranilor bihoreni din Evul Mediu și până în zilele noastre, iar în mediul urban vei putea admira construcții în stil romanic, baroc, neo-gotic, art-nouveau sau secession. 
Calitatea infrastructurii este peste media națională, ceea ce face județul ușor de vizitat. Majoritatea șoselelor sunt bune și încă se lucrează la optimizarea căilor de acces către punctele de interes. Rețeaua feroviară este relativ bună, în orașele principale ale județului putându-se ajunge pe calea ferată cu ușurință și în condiții moderne și sigure.

Toamnă prin Munții Apuseni.

Capitala Bihorului este Oradea, un oraș cu o istorie interesantă ce are în jurul său mai multe localități satelitare care s-au dezvoltat armonios (Sânmartin, Biharia, Nojorid, Oșorhei, Sântandrei) și care sunt incluse în zona metropolitană. Iar la doar 40 de km se găsește al doilea oraș al județului, Salonta, cochet și cu un șarm aparte.
 
Salonta – Turnul Ciunt și Palatul Arany.

Între Oradea și Salonta, la Cefa, există o pescărie artificială care are o vechime de peste 100 de ani, fiind cea mai veche din România (în vremurile ei bune a avut peste 1000 ha de luciu de apă).
 
 
Băile Felix – Ștrand Apollo

În partea sud-estică se găsesc orașele Beiuș, Ștei, Vașcău și Nucet, care merită și ele vizitate și în jurul cărora gravitează numeroase localități în care tradiția s-a păstrat cu pasiune, fără a fi excluse beneficiile tehnologiei moderne.

Orașul Beiuș

Clădiri de patrimoniu și mănăstiri (Mănăstirea Izbuc), arii naturale protejate (Parcul Natural Apuseni, Parcul Padiș), peșteri celebre (Urșilor, Farcu, Meziad, Coliboaia, Cetățile Ponorului), pârtia de schi Vârtop sunt doar câteva dintre atracții. În zona Boga și Vârtop s-au construit numeroase cabane iar prin pădurile Munților Vlădeasa și Bihor există o densitate mare de animale sălbatice, viețuind în mediul natural numeroase specii.

În zona nordică a județului Bihor se găsesc orașele Marghita și Valea lui Mihai care, deși mai puțin dezvoltate, au o frumoasă tradiție și obiective turistice care merită vizitate. În apropierea lor se găsesc localitățile Suplacu de Barcău și Popești care asigură 10% din extracția de petrol din țară și care oferă dinamism regiunii. Localitatea Pădurea Neagră constituie un minunat punct de interes turistic, pentru pădurile sale dese și peisajele minunate; aici a funcționat una dintre cele mai vechi sticlării din țara noastră.
 
Munții Plopiș pot fi admirați împreună cu salba de localități înșirate de-a lungul șoselei care leagă județul Bihor de județul Cluj (E60). În special vara numeroși turiști vin la Șuncuiuș, la Vadu Crișului, la Aleșd, la Coada Lacului, iar Stâna de Vale este o destinație de iarnă, existând aici o pârtie recent deschisă, dar și clădiri istorice (pentru când se mai ia câte o pauză de la sport).

Iarna în Stâna de Vale.

Crișul Repede, cel mai important râu al județului, străbate Oradea, iar mai multe râuri și pârâuri îmbogățesc rețeaua hidrografică a acestui județ (Crișul Negru, Crișul Pietros, Barcău, Bistra). Pârâul Peța este singurul pârâu cu apă termală din Europa.

Crișul Repede, Oradea.

În județul Bihor există dovezi de locuire încă din paleolitic, iar neoliticul, epoca bronzului și a fierului, antichitatea și evul mediu sunt bine reprezentate de descoperiri arheologice. În Bihor au conviețuit în condiții relativ pașnice mai multe etnii: români, maghiari, germani, slovaci, evrei, rromi, iar unele comunități ale acestora mai există și în zilele noastre și așteaptă să fie descoperite și apreciate... 
Locurile de cazare din Bihor sunt moderne, iar serviciile sunt de calitate. Parcările sunt sigure, iar accesul la internet și telefonie este de regulă foarte bun. Atitudinea localnicilor este pozitivă și proactivă. Așa că mergem cu bine și în Bihor! 🤩

🙏
contributor Unde Mergem®, Radu-Alin Balaj 
Destinaţii din judeţul Bihor

Alte sugestii

Judeţul CONSTANȚA
Judeţul CLUJ
Judeţul CARAŞ-SEVERIN
TULCEA
MUREŞ