Biserica evanghelică fortificată Viscri

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Turnuri, Bastioane, Fortificaţii / Viscri


Program

Închis
Vezi programul

Address

Nr. 52, Viscri 507039, România

Telefon

Despre

Construită undeva în secolul 13, biserica fortificată din satul Viscri este BISERICA fortificată din satul Viscri. Este ceea ce ar trebui să fie fiecare biserică – păstrătoarea și apărătoarea spiritului poporului. Asta ne-a transmis nouă această cetate încă de la prima privire; prin pietrele șlefuite de trecerea timpului, prin albul pereților, prin simplitatea liniilor.

“Dotată” cu ziduri de apărare, turnuri și bastioane, pe specificul bisericilor fortificate și parte a patrimoniului mondial UNESCO din 1999, mica biserică-sală vorbește însă despre smerenie, despre modestie, despre comuniune prin lemnul scorojit al amvonului, pe care abia se mai distinge nuanța vopselei ce l-a colorat odată, prin scârțâitul la fiecare pas al scândurilor din podea, prin crăpăturile pereților strâmbi și vechi. 
Construcția a fost atestată documentar pentru prima dată ca Alba Eclesia în 1498/1528; poartă hramul Sf. Andrei și este gotică. 
Istoricul construcției bisericii nu este foarte clar. Coloniștii germani care s-au așezat în Viscri au găsit pe vârful unui deal o capelă mică, ce ar fi aparținut coloniștilor secui, ridicată din calcar alb-verzui, fără podoabe și cu tavanul plat. Odată cu evoluția socială a coloniștilor și în funcție de condițiile istorice, capela a fost adaptată, pe etape, la nevoile comunității. I s-a construit o tribună iar mai târziu familia conducătorului obștii a ridicat un turn de locuință, pentru utilizare personală. După ce turnul a trecut în posesia obștii, în secolul 15, edificiul a mai dobândit și un cor.

Biserica a fost fortificată în secolul 16, într-o a treia etapă de construcție. A fost conectată cu turnul principal printr-o intrare creată la parterul acestuia iar meterezul estic a fost transformat în intrare spre podul bisericii. S-au adăugat guri de tragere și s-a facilitat accesul în același scop la unele ferestre. 
În sectorul sud-estic al cetății au fost adăugate două turnuri și două bastioane; vremea asediilor frecvente trecând, și timpurile devenind mai pașnice, parte din ele au căpătat în secolul 19 destinații mai casnice, fiind folosite pentru locuit sau pentru păstrat slănina.
Corul și sala bisericii au fost boltite iar corul a fost înălțat pentru a întări partea de est a bisericii și înconjurat cu un al doilea rând de contraforturi. Mai târziu tavanul boltit a fost înlocuit cu unul casetat. 
La lucrările arheologice din anii ’70 au fost descoperite multe dintre aceste detalii arhitecturale, la fel ca și unele fragmente de fresce, picturi și inscripții.
Strane cu picturi au fost așezate de-a lungul peretelui de est la sfârșitul secolului 17 iar de la începutul secolului 18 datează tribunele din lemn cu balustrade pictate, derulate în jurul navei cu bănci foarte paropiate unele de altele. Pe peretele de est se află orga în stil baroc-clasic, pe care este incorporată imaginea de altar - Hristos cu copiii.
Dintre obiectele de cult păstrate aici este de menționat cupa de aur pentru împărtășanie, din secolul 15.
Tot felul de adăugiri și îmbunătățiri au fost aduse cetății până în secolul 18, ultima dintre ele fiind un al doilea cordon de zid, păstrat până astăzi doar parțial.

Nu rata o urcare în turnul bisericii (îţi va plăcea cum se văd satul şi împrejurimile), aruncă o privire în camera slăninii 😀 şi fă neapărat o vizită în muzeul obştii, în care vei afla multe lucruri interesante despre viaţa satului românesc din vechime!

Cei mai mulți dintre noi însă, care vor merge la Viscri și vor vizita și biserica fortificată, vor pleca de-acolo cu mai puține detalii tehnice dar cu mai multe trăiri frumoase. Enumerată de The Telegraph printre cele mai frumoase 23 de biserici din lume, biserica fortificată din Viscri trebuie pusă pe lista de locuri de vizitat în România.

Photo Gallery

Alte sugestii

Biserica Ortodoxă Codlea „Înălțarea Domnului”

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Codlea

Biserica Evanghelică CA Codlea

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Codlea / Cetate

Mănăstirea Izvoru Mureşului

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Izvoru Mureşului (HR)

Mănăstirea Franciscană Şumuleu-Ciuc

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Miercurea Ciuc

Capela 14 cruci

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Panorame şi platforme de observaţie / Sovata (MS)