Casele de oaspeţi ale Contelui Kalnoky

Casele de oaspeţi ale Contelui Kalnoky

Micloşoara (CV) / Pensiuni


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Str. Principală nr 186, Micloşoara, Romania, 525104

Despre

Departe de zgomotul lumii, într-un sat cu nume melodios și cu aspect aproape medieval, de loc aproape uitat, cineva s-a gândit să ofere doritorilor „luxul” de a trăi simplu.
Un moștenitor al vechii familii nobile transilvănene Kálnoky, Contele Tibor Kálnoky a achiziționat câteva proprietăți, ale căror clădiri vechi de prin 1800 au fost cu grijă restaurate, pentru a li se păstra aspectul original și farmecul arhaic și au fost introduse în circuitul turistic, pentru cei care vor să (re)trăiască viața simplă, tradițională, de la țară, în natură. Sau, cum ne-au spus cei cu care am vorbit acolo, să vadă copiii „cum arată în realitate o găină”. 🙂 Aici chiar sunt crescute exemplare dintr-o rasă locală foarte rară – Neagra-cu-gât-gol din Transilvania.

Curte de ţară, ca odinioară.

Casele au curți generoase, verzi, cu toate „accesoriile” unor gospodării de la țară – cuib de berze, coteț, găini, pomi bătrâni. La timpul primei noastre vizite perele văratice tocmai fuseseră culese și puse la fermentat, pentru viitoarea pălincă – tradiție și autenticitate; și într-un colț stătea cuminte și ademenitor un coș de nuiele plin cu mere de vară. Iar în cea mai recentă vizită de re-documentare le-am găsit pe gospodinele de aici culegând flori de soc, chiar din curtea pensiunii pentru socata casei. 😍

Socata „in progress” 😊

Camerele au fost frumos amenajate și decorate cu mobilier şi antichități transilvănene din sec. XVIII-XIX, despre care am aflat că au fost descoperite, recuperate și recondiționate de însăși Contesa Kálnoky sau prin grija sa. Un element distinct care ne-a atras atenția sunt sobele din teracotă, unele dintre ele refăcute după cioburi (descoperite la săpături în zonă) și prin metode meșteșugărești tradiționale, de meșteri din regiune, care au păstrat tainele procedeelor. Dar toate casele sunt pline de tot felul de obiecte, fiecare cameră este un mic muzeu care evocă viața din trecut în satele ardelene. Superb!

Fiecare cameră e un mic muzeu etnografic.

Şi ne-au plăcut la nebunie mini-dulapurile pe care le-am văzut în câteva camere, minunat recondiţionate, cu uşiţe ce "ascund" perfect o sticlă de apă sau de ... altceva! 😊

"Minibar" sau "seif". Depinde ce pui în el. 😊

Te simți ca și cum ai călători înapoi în timp, în Transilvania secolului 19, dacă uiți că ai ajuns acolo cu mașina și te desprinzi de obișnuința de a folosi telefonul mobil și internetul. Fără radio sau TV (motiv pentru care cei de la Ministerul Turismului au acordat pensiunii doar două margarete), cu cuverturi din lână și podele din lemn. Dar cu facilități (WiFi) și accesorii (bideu, oglindă cosmetică, cosmetice de baie de bună calitate) care păstrează totuși confortul vieții moderne. Unii dintre cei cazați la momentul vizitei noastre au spus că au fost surprinși de-a dreptul de nivelul de simplitate pe care l-au regăsit aici; poate chiar puțin cam prea rustic pentru sumele plătite (a fost una dintre opinii). Părerea noastră este că asemenea lucruri greu de găsit, de adus în stare bună și la un grad decent de confort vin cu un preț pe măsură. Și, evident, sunt apreciate de o nișă anume de turiști.

Camera de "zi". Prea simplu? Prea rustic? 🙂

Băuturi și prăjituri tradiționale, prânz și cină servite în curte sub copaci (când vremea o permite), la mese și bănci din bârne vechi cu un farmec aparte. În limita posibilităților, se folosesc produse și ingrediente locale - ouă, lapte, iaurt, brânzeturi, miere – sau din grădinile proprii, iar deserturile, gemurile și dulcețurile sunt preparate în bucătăria proprie. Mâncărurile sunt servite sub formă de meniu fix și sunt preparate în general simplu, după rețete și metode tradiționale. Iar lângă ele va merge de minune o bere locală, vinul casei (adus de pe o podgorie din vecinătăți) și/sau o pălincă făcută în casă, disponibile în meniu. 😋

Mâncare servită ca odinioară.

Micul-dejun nu este extraordinar de diversificat dar e gustos, cu preparate de calitate - mezeluri și brânzeturi (inclusiv specialități de inspirație locală - cașcaval cu chimen), legume; unt, gem, miere, iaurt, cereale, lapte, apă, suc, ceai, cafea-espresso (espressor automat, cafea boabe). Dacă vrei mai mult decât cele oferite la bufetul rece, poți cere la bucătărie omletă (specifică dacă o vrei bine făcută), ouă-ochiuri sau ouă fierte (servite în suport, ca odinioară 😍).

Simplu dar gustos și de calitate.

Pe lângă micul-dejun care este inclus în tariful de cazare, poţi achiziţiona şi pachete demipensiune (prânz 20 euro/pers., nu include băuturi; cină 30 euro/pers., include un shot de pălincă).
Mâncarea este simplă, "de țară", de inspirație locală, dar și cu accente nobile; poți avea parte de o porție generoasă de sarmale ardelenești cu ciolan, ori cârnați afumați și cartofi la cuptor dar și de supă-cremă de broccoli, servită cu crutoane sau panna cotta cu fructe de pădure.
Fiecare dintre mesele principale constă în două feluri plus desert. Porțiile sunt pe săturate și vin la masă nu la farfurie ci la platou, ca la o întâlnire de familie sau acasă cu prietenii; iar dacă vrei refill poți cere, fără probleme.
Pe noi gospodinele de la pensiune ne-au bucurat cu: supă-cremă de broccoli, ciorbă țărănească, supă-cremă de țelină (o adevărată delicatesă); pui și cârnați la cuptor, cartofi natur și salată de sezon; sarmale ardelenești (din alea, hotărâte și solide, de te lupți să dai gata una întreagă), însoțite de ciolan (o bucată la fel de serioasă ca și sarmalele, de n-am reușit trei s-o înfrângem) și cartofi copți (combinația asta ne-a surprins - sarmale și cartofi! - dar nu am dat înapoi 😊); pui copt, cu garnitură fină de mazăre și salată rece de cartofi (observi că se confirmă statutul de "țară a cartofilor" pe care îl are județul Covasna); salată de fructe, panna cotta cu fructe de pădure, cheesecake.

Panna cotta cu fructe de pădure. 🤩

Există și pachet all-inclusive, la prețuri începând cu 173 euro/persoană/noapte care includ cazare, toate mesele, o băutură de bun-venit (făcută în casă), tururi și activități pe parcursul zilei (sună la recepție pentru mai multe detalii). 

Chimion - welcome-drink la check-in all-inclusive 😊

"Casele Contelui" reprezintă de fapt un mic domeniu, compus din 4 case plus clădiri administrative (recepția, sala de mese) și spații generoase pentru relaxare.
În curtea principală, situată la strada principală din Micloșoara (DJ131), se află două case:
- una mare, a cărei cameră de zi de la parter a primit rol de recepție iar apartamentul de la mansardă primește oaspeți în două dormitoare (care pot fi închiriate și individual), o cameră de zi și o baie (singura încă nemodernizată).

În apartamentul de la mansardă.

- cea de-a doua, „casa albastră”, are două camere (9 și 10), poate fi închiriată şi integral de către grupuri sau familii cu copii care doresc intimitate, fiid așezată într-o zonă mai retrasă a domeniului; e dotată și cu ciubăr - întreabă la recepţie de preţ și condiții pentru acces la el.
În curtea principală se servește şi masa, pentru oaspeţii tuturor Caselor.

Camera 9 din „casa albastră”.

Mai jos, la 300m de curtea principală (și pe o uliță ce se desprinde din drumul principal), se află cealaltă structură de cazare, o gospodărie de pe la 1850 😮 cu o curte mare (și aici este un ciubăr) în care sunt două case.
Una, pe latura din dreapta a curții, are 3 camere duble standard iar cea din stânga are două camere duble superioare - "Locuința husarului" (camera 6) și "Vechile grajduri ale păstorului" (camera 5) - și, vedeta domeniului, „The Prince's Suite” - apartamentul cu două camere în care a(r fi) dormit Prințul (pe atunci) Charles, când venea în zonă, înainte de a-și cumpăra casa de pe Valea Zălanului. Deci ai putea dormi aici în același pat în care a dormit actualul Rege al Marii Britanii. Tare, nu? 🤩

Patul în care a dormit Prințul Charles.

Iar cei care vor dormi în cealaltă cameră a suitei vor fi vegheați la căpătâi de Regele Charles al III-lea, care zâmbește enigmatic într-o fotografie cu autograf oferită într-una din vizitele lui aici 😊

Nu sunt multe locuri în lumea asta unde poți vedea așa ceva.

În camerele superioare ești așteptat cu șampanie, Martini + tonic, chimion secuiesc. Vei găsi halate și papuci (dacă nu, le poți cere de la recepție) iar din camerele 4 (apartament) și 5 ai acces direct și la o mică saună, care se pregătește la cerere.

Camera husarului.

În apropierea curţii principale există și Stone Pub – deschis în weekenduri ca loc de întâlnire și socializare pentru oaspeți, pentru servit gustări și plăcinte pe timpul zilei sau de băut un aperitiv înainte de cină. O clădire foarte veche care, la fel ca și celelalte, a fost excelent restaurată și repusă în valoare. 😍 

Vedere din salonul pentru mese.

Tot aproape, pe strada principală, se găsește și Castelul Kálnoky, al cărui parc și iaz sunt la dispoziția oaspeților. Caută în aplicație 🔍 Castelul Kalnoky și află tot ce trebuie să știi despre el.
Dacă ești în căutarea unui turism mai „altfel”, poți alege să-ți petreci un weekend sau o săptămână în una dintre casele de oaspeți ale Contelui. Rustic, simplu, relaxa(n)t. Dar și cu posibilitatea unor activități, cuprinse în pachete all-inclusive sau organizate la solicitare prealabilă, contra cost – ateliere meșteșugărești, vizită la fierarul din sat, tur ghidat în Muzeul Vieții Transilvănene (în Castelul Kálnoky), plimbare cu căruța sau călărit pe ponei pentru copii, vizită la stână, excursii în satele din jur, picnicuri, drumeții.

Suvenir de la fierărie, făcut în fața noastră! 😍

Am avut ocazia să le încercăm pe câteva dintre ele și sincer, pentru cineva obișnuit cu picnicurile în natură, plimbări cu căruța sau cu poneii, ar putea părea un pic supraevaluate. Dar dacă nu ai făcut niciodată așa ceva, sunt șanse mari să îți placă foarte mult; de exemplu, în tura cu căruța condusă de fierarul satului (care cu o seară înainte ne încântase cu o demonstrație de măiestrie la nicovală - tot parte a listei de activități), după ce am traversat un deal cu o fâneață bogată, am ajuns la marginea pădurii unde am făcut un picnic la umbra unui stejar cu toate cele necesare puse la pachet de gospodinele pensiunii...

Plimbare cu căruța spre locul de picnic.

În cele vreo câteva ore petrecute acolo ne-am bucurat de o relaxare, cântec de păsărele și zumzăit de insecte, admirând munții din față și o ploaie care i-a udat dintr-o parte în alta, ascultând poveștile lui Gyuri bácsi (mare figură de om 😀)... orașul mare din care veneam părea că se află la mii de kilometri distanță. Pentru unii oameni, 50 de euro nu înseamnă nimic dacă pot primi asta în schimb! 😍

Admirând spectacolul naturii.

Iar în cele două ateliere la care am participat am avut aceeași senzație de relaxare totală (cu toate că pe alocuri ne-au scos din zona de confort, punându-ne la încercare îndemânarea în îndeletniciri din păcate tot mai străine).
Întâi, ne-am inițiat în împâslirea lânii executând (cu mult ajutor) niște flori textile sub îndrumarea "specialistei" de la pensiune. Nu ne-a luat "decât" vreo oră (din care noi am ieșit aproape extenuați 😀 ) așa că nu ne-am mirat foarte tare să aflăm că la o pereche de papuci sau la o gentuță din pâslă cineva experimentat poate lucra și... două zile!

Atelierul de împâslit.

Dar apoi, la atelierul de făcut colaci secuiești, distracția fost și mai mare, trecând prin toate etapele, de la întinsul aluatului (pregătit în prealabil în bucătărie; din fericire 😉), rularea lui pe suportul de copt, învârtirea pe jar... și până la savurarea produsului finit - cei mai buni colaci secuiești din viața noastră! 😋

Data viitoare când va mai cumpăra unul, sigur îl va aprecia mai mult 😉

La Micloșoara poți avea ocazia de a face un alt fel de turism, de a trăi niște experiențe pentru care unii oameni vin de la mii de kilometri.
Atât Contele Kálnoky (aici) cât și M.S. Regele Charles (peste deal, la Valea Zălanului) au făcut demersuri și colaborează în scopul dezvoltării sustenabile a Transilvaniei și a conservării patrimoniului ei cultural și natural. Șederea ta în una dintre aceste reședințe poate contribui la aceste inițiative. 

Ultima actualizare:

  • 28/06/2023 (recomandat la 11/08/20)

Pe scurt:

  • Un altfel de turism. O întoarcere în timp încântătoare.

Tip structură:

  • Pensiune

Clasificare:

  • **

Specific:

  • Potrivit pentru familii cu copii | Agroturism, tradiţional | Romantic | Pensiune completă | Demipensiune

Facilităţi:

  • Acces animale de companie | Activităţi sportive & recreative | Bar/Cafenea (în weekend) | Chicinetă - Cafea, Ceai | Conferinţe şi Evenimente | Depozitare echipament sportiv | Free WiFi | Mic-dejun disponibil | Parcare gratuită | Papuci şi halate (la cerere) | Plată cu card | Transfer aeroport (contracost) | Spălătorie-călcătorie haine (contracost)

Mic-dejun:

  • Inclus

Cameră single:

  • 105-130 euro

Cameră dublă:

  • 105-130 euro

Apartament:

  • 200-240 euro (4 pers.)

Tichete de vacanţă:

  • Da

Photo Gallery

Curtea Principala

Casele de Jos

Mâncare și Activități

Alte sugestii

Honor Villa

Hosteluri / Izvoare (HR) / Pensiuni

Taschler Haus

Sighişoara (MS) / Pensiuni

Pensiunea Kon Tiki

Pensiuni / Sibiu (SB)

Pensiunea Danubio

Coronini (CS) / Pensiuni

Pensiunea Villa Rustica

Sicheviţa (CS) / Pensiuni