Castel Hotel Daniel

Castel Hotel Daniel

Tălişoara (CV) / Pensiuni


Program

Închis
Vezi programul

Address

DJ131, Str. Principală 215, Tălișoara 520064, România

Telefon

Despre

Castel Hotel Daniel din Tălișoara - judeţ Covasna nu este nici castel, nici hotel; este o poveste, o stare; o poveste pe care o descoperi de când intri pe poartă, o stare care te cuprinde și pe care o păstrezi o vreme chiar și după ce pleci de-aici. ❤️
Povestea
Vechea familie nobilă Daniel, cea care a construit castelul, își are de fapt rădăcinile în satul alăturat, Vârghiș. Dar una din „ramuri” a “migrat”; din doi frați care și-au împărțit averea moștenită, unul a început să construiască la Tălișoara în 1620. Mai întâi a fost construită partea care în prezent constituie parterul clădirii. În 1669 au fost adăugate o nouă aripă și etajul. Construcțiile au fost finalizate în 1680. Deci vreme de 60 de ani, după care a rămas ceea ce se regăsește și astăzi pe proprietate. Ancadramentele din piatră ale ușilor, ușa de intrare în restaurant dar și părți din alte câteva elemente (scările principale, porțiuni de tencuială) sunt încă cele originale. 

Vei păşi pe trepte vechi de sute de ani.

Familia Daniel, cea care a construit castelul, a plecat din țară după Al Doilea Război Mondial. Înainte de plecare au reușit să vândă ceea ce aveau, către două familii din sat; aceștia au fost deposedați de proprietăți odată cu naționalizarea din perioada comunistă. După acest moment spațiile au fost folosite ca brutărie, măcelărie, grădiniță, discotecă, fierărie sau chiar grajduri, fără niciun respect pentru valoarea materială și spirituală.

Castelul Daniel.

După 1989 descendenții celor două familii au reușit să recupereze imobilele și le-au vândut actualilor proprietari; care au transformat totul într-un loc frumos. Un mic domeniu, cu două clădiri – Castelul Daniel (clădirea mare, principală, construită în 1680) și Castelul Bethlen (clădirea mică) - deschise pentru cazare și restaurant.

Castelul Bethlen.

Istoria și respectul pe care actualii proprietari l-au păstrat pentru trecut te întâmpină încă de la intrare (atenție la primii pași pe care îi faci când intri pe ușa din partea cea mai veche a clădirii:  o să ai parte de o surpriză!); materialele de construcție moderne au permis expunerea câtorva fragmente din ceea ce s-a mai regăsit la renovarea locului (nu dezvăluim mai multe, ca să nu alterăm senzația).

Blazonul familiei, original, sec. XVII.

Camerele sunt toate amenajate, decorate și denumite diferit; dar toate încercând să păstreze căt mai mult posibil atmosfera unui castel medieval. Deasupra fostei porți, pe exteriorul clădirii, se află și astăzi blazonul familiei cu motto-ul „Deus providebit” ("Dumnezeu ne va da tot ce ne trebuie"), la locul original.

Arcadele porţii de acces, astăzi cameră de hotel.

Castle Gate Room de exemplu este camera amenajată pe locul fostei intrări principale în clădire; arcadele mari amintesc de zona pe unde intrau căruțele, ziduri groase, elemente din piatră, azi în plus șemineu și fotolii confortabile 🙂 Mici elemente din mobilier sunt făcute din lemn recuperat la renovare (aspect prezent de altfel în toate camerele). 
The Swan Suite (deoarece pe peretele acestei camere, în exterior, se află blazonul familei, reprezentând o lebădă cu gâtul străpuns de o săgeată) – șemineu, lemn vechi, tavan cu casete pictate, grinzi originale, pat cu baldachin.

Pat cu baldachin în The Swan Suite.

Întreaga clădire principală este extrem de interesantă. Fosta sală de bal din secolul 17 avea pereții pictați integral. Spațiile au fost reconfigurate și parte din vechile picturi s-a reușit să fie păstrate și restaurate. Tematica picturilor era legată de viața familiei și se presupune că ele reproduc evenimente importante, inclusiv de natură istorică. Cea mai spectaculoasă cameră din acest punct de vedere, în care s-au păstrat cele mai extinse zone pictate, este Camera Constantinopol - când vei fi condus(ă) în cameră vei afla de ce este denumită aşa.

Vechi şi nou, armonios combinate!

Dar indiferent pe care ai alege-o, atmosfera este la fel de plăcută și condițiile la fel de bune. Spații largi, confort, vechi și nou combinate armonios. Dacă ești genul care stă mai mult în cameră s-ar putea să-ți dorești un televizor mai mare iar dacă vrei să dormi până târziu, s-ar putea să nu-ți placă lumina care pătrunde dimineața prin draperii (dar nu e un loc unde să-ți petreci timpul la tv și să dormi până-n prânz; chiar nu e!). În total sunt 20 de camere, pe 3 niveluri de confort, aici poţi le poţi vedea pe toate, cu preţuri şi disponibilitate. Check-in: >ora 15, check-out: <ora 11.

Un hotel ca un muzeu. 😍

Și o parte din culoare păstrează fragmente din picturi, alături de reprezentări grafice ale vechii clădiri, arborele genealogic al familiei etc. (probabil de aceea îți vine să vizitezi clădirea, ca pe un muzeu - cineva din staff îţi va face cu plăcere un tur!).


Urme din pictura originală.

Clădirea principală are și o sală mare, comună, care poate fi utilizată pentru evenimente (conferințe) sau pur și simplu pentru stat iarna la gura șemineului 😍 și care are ieșire într-o frumoasă terasă ce dă spre un mic parc și spre drum.

Terasa gen foişor perfectă pentru relaxare.

Nu lipsește pivnița, ca din nicio casă respectabilă; frumoasă, boltită, cu o arhitectură care parca sfidează gravitația; și cu rafturi pline de bunătățile sezonului (socata era regina în ziua vizitei noastre - am avut ocazia să o şi gustăm în restaurant: 8 lei, delicioasă!).

Declicii de sezon ţinute la rece în sticle reciclate. 😋

La Castel Hotel Daniel se organizează din când în când pentru oaspeți și evenimente speciale, preponderent din zona gastronomică – degustare de palincă, berbecuț la proțap etc.
În plus, în colaborare cu parteneri locali (meșteșugari), se pot efectua diverse vizite, plimbări, drumeții, se pot închiria biciclete pentru ture în zonă (10 euro/zi, cască de protecţie inclusă). Afli detalii despre toate dacă întrebi la recepţie. Şi dacă consulţi secţiunile "Ce merită să vezi" şi "Activităţi şi experienţe de neuitat" în aplicaţia Unde Mergem! 😉

Biciclete gata de drum!

SPA-ul este punctul forte de atracție al castelului. Construit pe locul fostei pivnițe din castelul nou, are o arhitectură cât se poate de inedită și un nume asemenea – Cellarium. În afară de „clasicele” piscină, jacuzzi și saună, mai sunt aici de încercat și combinat „scrub bar”-ul, “Virillium”-ul sau “Kneipp”-ul secuiesc; nu dezvăluim mai mult 😊 Accesul este contra cost (50 lei/adult, 25 lei/copil) și se face pe sesiuni de două ore, cu programare la recepție, la check-in. 
Două mici ponturi: 
- la ieşirea din sauna uscată, pe treptele din stânga vei găsi un duş cu apă rece pulverizată, de mare efect pe pielea fierbinte 😉 - îl porneşti cu un mic buton aflat lângă uşa saunei.
- în latura piscinei dinspre jacuzzi sunt două nişe ce "ascund" duze de hidromasaj pe care le poţi porni cu nişte butoane mici metalice; iar în ultima nişă (lângă jacuzzi) este o "cascadă" pentru masaj pe care o porneşti tot cu un buton mic metalic - atenţie la poziţie, să nu te lovească jetul de apă în creştet! 😀

Scrub Bar & Meniu Masaj. 🤩

Castelul are și un restaurant elegant dar relaxat, în ton cu restul stabilimentului, amenajat în castelul mic, cu bucătărie tradițională, reinterpretată în notă gourmet și deschis doar în cazuri rare pentru alte persoane decât clienții cazați. Mic-dejunul este inclus în prețul cazării și se stabilește în ziua anterioară servirii, atât din punct de vedere al conținutului cât și din punct de vedere al orei de servire. Pentru asta există o aplicație web pentru clienți (guest app), ce se mai folosește și pentru prezentare meniu, self-check-in și plată.

Mic-dejun de calitate, all-you-can-eat! 😍

Meniul nu este unul foarte vast și e organizat pe patru categorii – antreuri, supe, feluri principale și deserturi, fiecare cu prețuri similare (antreurile 27 lei, supele 24 lei, felurile principale 49 lei, deserturile 23 lei). Porțiile sunt și ele tot „în nota gourmet”, adică unora le-ar putea părea cam mici... Dar gourmet este despre calitate, nu despre cantitate; iar eforturile creative făcute în bucătărie merită apreciate. De apreciat şi amabilitatea personalului de servire!

Bolţi originale la intrarea în restaurant.

Supa de ceapă cu crutoane cu brânză este delicioasă, tradiționalul transilvănean pește cu varză este prezentat elegant, file, cu sos de vin și boabe de rodie, Salata cu păstrăv afumat și citrice e o combinație plăcut surprinzătoare de gusturi și texturi, clasica brânză cu mămăliga o regăsești într-o Reinterpretare cremoasă de mămăliguță cu brânză, Parfait-ul de ficat de rață cremos și aromat face o pereche minunată cu chutney-ul de gutui care îl însoțește; dar dacă ești adeptul felurilor mai „obișnuite”, găsești și piept de pui cu cartofi prăjiți și salată (într-o prezentare totuși mai aparte) sau Tagliatelle cu ciuperci dar nu orice fel de ciuperci, ci de pădure.

Reinterpretare a mămăliguţei cu smântână. 😍

Selecția de vinuri este una cuprinzătoare și are în centrul atenției vinurile transilvănene dar include și etichete din alte zone viticole românești și chiar ungurești.
Există și o mică terasă, pe care este foarte plăcut seara; ziua (şi mai ales dimineaţa pe răcoare) diversele gâze pot fi deranjante în timpul mesei (ești totuși la țară, în mijlocul naturii). Programul restaurantului este 13:00-22:00 dar după cină poţi sta până mai târziu afară pe terasă, la o sticlă cu vin.

Apus de soare în Transilvania, la Castel.

Curtea, în zona amenajată, este curată și frumoasă, îmbie la relaxare și liniște. Există încă o porțiune în curs de amenajare, dar e suficient de bine separată, căt să nu deranjeze foarte tare. Se pare că urmează adăugarea unor zone interesante pe domeniu.
În ansamblu un loc special, armonios, liniștit, cu personal politicos și amabil; înconjurat de natură și aer curat, cu miros de sat, cu cer plin de stele și uneori și câte o cucuvea care sparge liniștea nopții 🤩

Ultima actualizare:

  • 01/08/2021

Pe scurt:

  • Un loc special, armonios, liniștit, cu personal politicos și amabil; înconjurat de natură și aer curat, cu miros de sat.

Tip structură:

  • Pensiune

Clasificare:

  • ****

Specific:

  • Potrivit pentru familii cu copii | Potrivit pentru business | Romantic

Facilităţi:

  • Adaptări persoane cu dizabilităţi | Activităţi sportive & recreative | Aer condiţionat | Conferinţe şi Evenimente | Free WiFi | Mic-dejun disponibil | Parcare gratuită | Restaurant | Papuci şi halate | Plată cu card | Room-service | Spa | Transfer aeroport | Wellness | Seif în cameră | Spălătorie-călcătorie haine

Mic-dejun:

  • inclus

Cameră single:

  • 72-120 €

Cameră dublă:

  • 90-150 €

Tichete de vacanţă:

  • Da

Photo Gallery

Exterior

Interior

Restaurant

Spa

Alte sugestii

Pensiunea Páva Kert

Odorheiu Secuiesc (HR) / Pensiuni

Zen Eco Villa

Pensiuni / Sfântu Gheorghe (TL)

Honor Villa

Hosteluri / Izvoare (HR) / Pensiuni

Taschler Haus

Sighişoara (MS) / Pensiuni

Pensiunea Kon Tiki

Pensiuni / Sibiu (SB)