Castelul Peleş

Castelul Peleş

Castel / Muzeu / Sinaia (PH)


Program

Închis
Vezi programul

Address

Muzeul Național Peleș, Sinaia, Romania, 106100

Despre

Castelul Peleș este considerat cel mai important ansamblu arhitectonic de tip istoric (de influenţă germană) din România, având caracter de unicat. Prin valoarea sa istorică şi artistică, rămâne unul dintre cele mai importante şi frumoase monumente din Europa şi unul din cele mai vizitate obiective turistice din România (locul 2 după Castelul Bran).

Principele Carol I, ales domn al României în 1866, vizitează pentru prima dată Sinaia în luna august a acelui an, rămânând încântat de frumusețea respectivelor locuri. Pe vremea aceea, Sinaia era un mic sat de munte, numit Podul Neagului. Domnitorul hotărăște construirea unui castel într-un loc retras și pitoresc: Piatra Arsă. Câțiva ani mai târziu, în 1872, el cumpără terenul (1000 de pogoane), iar lucrările încep în 1873, sub conducerea arhitecților Johannes Schultz, Émile André Lecomte du Noüy și Karel Liman. 
Inaugurarea a avut loc în anul 1883 dar configuraţia actuală a fost definitivată abia în anul 1914. Castelul are 160 de camere şi un turn central cu o înălţime de 66 de metri. Pe lângă Peleșul propriu-zis au mai fost construite Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot. Datorită uzinei electrice proprii, Peleșul a fost primul castel complet electrificat din Europa. De altfel, Castelul avea dotări foarte moderne pentru epoca în care a fost construit: un aspirator de praf central, cu prize de aspiraţie în majoriatea încăperilor, un plafon de sticlă al holului de onoare mobil, ce putea fi acționat de un motor electric, încălzire centrală cu calorifere în toate camerele.

Cu rol de reşedinţă de vară a primului cuplu regal al României, regele Carol I (1866-1914) şi regina Elisabeta, în anul 1948 Castelul a fost confiscat de comunişti dar a putut fi vizitat ca muzeu până în anul 1975, când întregul domeniu a fost închis pentru public şi a devenit zonă de protocol pentru cuplul dictatorial Nicolae şi Elena Ceauşescu. Aceştia au dormit însă o singură noapte aici (în Foişor), după ce au fost "speriaţi" de muzeografi că în Peleş s-ar fi instalat o ciupercă foarte agresivă, care atacă toată lemnăria şi care este foarte dăunătoare şi omului - stratagemă folosită de aceştia pentru a determina aprobarea unor lucrări de restaurare şi înlocuire a unor elemente de construcţie şi piese de mobilier.

După Revoluția din decembrie 1989, Castelul Peleș a fost reintegrat în circuitul turistic. Începând cu anul 1993, și Pelișorul este deschis publicului spre vizitare. În 2006, guvernul român a anunțat retrocedarea castelului către Regele Mihai I al României iar acesta şi-a exprimat dorința sa ca palatul să continue să adăpostească Muzeul Național Peleș, fiind folosit ocazional pentru evenimentele importante, cu semnificație națională, pe care le organizează Familia Regală. 
Biletele de intrare costă 50 lei (parter), 100 lei (parter+etaj)/adult pentru Peleş, respectiv 30 lei în Pelişor (tur complet); la aceste tarife pensionarii au reducere 50% iar elevii şi studenţii 75%.

Ultima actualizare:

  • 10/03/2022

Photo Gallery

Alte sugestii

Casa Armelor şi Hărţilor

Sighişoara (MS) / Muzeu

Casa Breslelor

Sighişoara (MS) / Muzeu

Biserica Eşelniţa și Muzeul Strămutaților

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Eşelniţa (MH) / Muzeu

Muzeul Codlei

Codlea (BV) / Muzeu

Gospodăria ţărănească Enisala

Muzeu / Enisala (TL)