Comuna Bran

Comuna Bran

Parteneri instituţionali


Program

Deschis
Vezi programul

Address

Comuna Bran, sat Bran, str. Piața I.G. Stoian, nr. 1, județul Brașov

Telefon

Despre

"Când spui Bran spui castel, povești despre Regina Maria, dar și autenticitate, istorie, tradiții, cultură sau trasee montane în peisaje spectaculoase.
Pentru a trăi cu adevărat experiența unică oferită de Bran trebuie să petreceți timp admirând peisajele desprinse parcă din povești care au făcut ca inima Reginei Maria să fie definitiv atrasă de aceste locuri. Puteți explora traseele montane unice, pe jos sau cu bicicleta, să vă reculegeți la cele mai frumoase biserici sau să aflați despre istoria locurilor, a monumentelor de la fiecare pas ori a oamenilor de valoare care au trăit în aceste locuri.
Vă invit la Bran să descoperiți misterele Castelului, să ascultați poveștile nespuse cu regi și regine și să încercați gastronomia locală.
Veți descoperi un ținut al basmului, vibrant cultural, cu o istorie bogată, care vă va încânta!
Primar, Ioan-Cosmin Feroiu

Povestim Branul

Haideţi să vedeţi cât de frumos este Branul. Vă invităm să cunoaşteţi istoria, tradiţiile şi cultura locului, dar şi oamenii cu care Branul se mândreşte.
Povestim Branul este un proiect menit să pună în valoare toate lucrurile frumoase și, poate, necunoscute de mulți: misterele castelului, poveștile locului, legendele zonei, în cadrul unui tur cultural încărcat de istorie. Branul este un loc special și merită descoperit pas cu pas.
Proiectul Povestim Branul este coordonat de profesioniştii de la Muzeul Naţional Bran şi de Emil Stoian, un om dedicat istoriei şi comunităţii locale, care a pus în pagini poveştile reale ale localităţii, istorii despre Regina Maria şi prezentările oamenilor de seamă de prin partea locului.

Regina Maria în grădina Castelului Bran.

Descopera Savoarea Branului
Bran înseamnă gust, prospețime, autenticitate, rafinament, povești cu regine și boieri dar și legende despre un conte însângerat. Toate au inspirat bucătăria locală pe care noi, prin intermediul acestui tur gastronomic, vă invităm să o descoperiți. Fie că vorbim despre mâncăruri tradiționale românești, cu influențe distincte din arta culinară țărănească sau a ciobanilor la stână, din bucătăria rafinată a familiilor boierești transilvănene vechi sau despre preparate ale bucătăriei internaționale, tot ceea ce se pregătește în localurile din Bran are un numitor comun: atenția la ingredientele naturale provenite de la producători locali, certificați, dar și pasiunea cu care bucătarii gătesc pentru oaspeți. 

Din bucatele Branului...

Când vă aflaţi prin Bran şi vreţi să măncaţi ceva bun, deschideţi aplicaţia Unde Mergem® şi accesaţi secţiunea Unde mănânci: veţi găsi recomandări documentate, actualizate periodic, cu date de contact şi direcţionare pe hartă.

Producători Tradiționali
Vestea produselor tradiționale de la Bran s-a dus în toată țara, purtată datorită gustului bun, al calității ingredientelor și al rețetelor unice folosite de producătorii locali. Producătorii folosesc rețete vechi, moștenite din familie, obținând gustul deosebit al brânzeturilor sau al pastramei ori al cărnii afumate. La Bran s-au păstrat și vechi rețete de prăjituri și de cozonaci de la vechile gospodine care au îndulcit generații întregi de copii și adulți.  

Măr de Bran.

De asemenea, aici se fabrică sucuri naturale din fructe, între care cel mai căutat este cel de mere, dar și băuturi alcoolice tradiționale, cum este țuica, obținută din fermentarea fructelor din livezile de aici.

Artă și Tradiții
Bran este arhicunoscut în țară dar și peste hotare pentru tradițiile populare și pentru meșteșugurile transmise de la o generație la alta. Povestea meseriilor populare dăinuie datorită meșterilor populari, dar și generațiilor de tineri care, îndrăgostiți de vechile îndeletniciri, nu le lasă să piară.

Artă populară la Bran.

La Bran încă se mai țese tradițional, de Paște se încondeiază ouă cu motive tradiționale transilvane, se pictează icoane pe sticlă și la sărbători se poartă cu mândrie portului popular românesc. Printre păstrătorii de tradiții de aici se numără și tinerii din Ansamblul Folcloric ”Zestrea Branului”, care sunt coordonați de Marian Duicu și Jitea Andreea să încânte oaspeții cu tradițiile de la Bran.

Trasee Turistice
Branul poate fi descoperit în tihnă, atât la pas, cât și pe bicicletă. În cazul în care vă plac drumețiile montane, presărate cu numeroase sesiuni foto în natură sau poate cu opriri pentru un mic picnic, stațiunea este perfectă pentru acest tip de plimbare. Traseele sunt de dificultate medie, accesibile pentru cei care aleg să vină în familie sau cu gașca de prieteni și vor să descopere frumusețile locului.

Trasee de drumeţie accesibile oricui.

Când vă aflaţi prin Bran şi aveţi chef de o plimbare uşoară sau de o drumeţie de câteva ore, deschideţi aplicaţia Unde Mergem®, căutaţi destinaţia 🔍Bran şi accesaţi secţiunea Trasee de drumeţie.

Descoperiţi Branul pe bicicletă!
Invitația noastră se adresează celor care vor să facă mișcare și în vacanță, dar într-un cadru natural cu peisaje splendide. Așa că, echipați-vă corespunzător, umflați roțile la biciclete și haideți la Bran!

Cu bicicleta pe dealurile din jurul Branului.

În căutare de sugestii pentru o bicicleală uşoară sau o tură de câteva ore? Căutaţi destinaţia 🔍Bran în aplicaţia Unde Mergem®  şi accesaţi secţiunea  Trasee de bicicletă.

Evenimente
Vacanța înseamnă și timp petrecut cu familia și prietenii, bucurându-vă de muzică, distracție sau concursuri. Unele dintre cele mai frumoase și interesante evenimente sunt găzduite de Bran, așa că este timpul să vă planificați deja vacanța aici. Sunt organizate seri cu muzică și dans, unde puteți descoperi tradițiile populare, dar și evenimente gastronomice care să vă facă să gustați din plin deliciile locale. De asemenea, sunt organizate și petreceri destinate celor mici.

Târgul de Crăciun de la Bran.

Mai: 
 • Zilele gastronomiei locale/Expoziție chinologică
 • Ultramaraton Transylvania 100 K
August:
 • Târgul Pantelimonului/Meșteri populari
 • Bran Summer Fest/Zilele Comunității
 • Jazz at Bran Castle
 • Festival Folk
Septembrie:
 • Festivalul Brânzei și Pastramei – „Răvășitul Oilor”
 • OMU Marathon
Octombrie:
 • Focul lui Sumedru
Noiembrie:
 • Halloween at Bran Castle
 • Târgul Branului
Decembrie - Ianuarie:
 • Târgul de Crăciun
Vreţi să fiţi ţinuţi la curent cu evenimentele organizate în Bran? Instalaţi-vă aplicaţia Unde Mergem®, Urmăriţi pagina Comuna Bran şi veţi primi notificări în telefon de fiecare dată când se va întâmpla ceva interesant aici!

Parcare modernă
Este situată la aproximativ 100 metri de zona centrală a localității. Cuprinde 200 de locuri pentru autoturisme, 10 locuri pentru autocare și două stații de încărcare pentru autovehiculele electrice.

Parcare modernă cu staţii de încărcare electrică.

În parteneriat cu primul ghid de călătorie prin România, vom prezenta aici recomandări documentate de atracţii şi locuri unde merită să mergem: nu trebuie decât să instalaţi aplicaţia Unde Mergem® şi să căutaţi în ea destinaţia 🔍Bran!

Go Bran!

Răvăşitul Oilor Bran 2022

Alte sugestii

OMD Mamaia-Constanța

Parteneri instituţionali

Grupul de Acţiune Locală GAL Clisura Dunării

Parteneri instituţionali

Visit Harghita

Parteneri instituţionali