Băile Homorod

Address

Băile Homorod 535801, România

Localitatea Băile Homorod se întinde la poalele Munților Harghitei, între orașele Odorheiu Secuiesc și Miercurea Ciuc, la numai 6 km de orașul Vlăhița. Trecutul stațiunii balneoclimaterice este mai bogat decât prezentul, însă potențialul localității a rămas la fel de valoros. Numele Băilor Homorod este strâns legat de comorile pământului, care ies la suprafață sub forma apelor minerale. După arheologii care au efectuat cercetări la ruinele Földvár, se pare că a existat o baie încă în vremea romanilor. Însă cert este faptul, că în secolul al XVIII-lea era una dintre cele mai vizitate stațiuni balneoclimaterice din Transilvania. 
Din acele timpuri a rămas numai bisericuța Sfântului Ioan Botezătorul, pe care o poți găsi ușor lângă șosea (DN13 A). Am avut noroc și era deschisă la data vizitei noastre (se deschide pentru turiști și pentru liturghiile de duminică - prima și a treia a fiecărei luni). Așa cum ni s-a povestit, capela a fost construită din recunoștință pentru vindecare, de către armeanul János Lázár, în anul 1765.  A fost renovată recent (în anul 2020) de micuța comunitate a stațiunii, alcătuită din localnici și posesorii caselor de vacanță. În capelă încă mai poți zări niște elemente din anul construirii (ex. o inscripție în limba latină).

În anii comunismului Băile Homorod era renumită pentru tabăra de vară, găzduind mii de copii din toată țara. Ascultând poveștile fiului fostului administrator al taberei, se pare că în acele vremuri era apreciată importanța educării copiilor într-un cadru natural. Tabăra era amenajată în vilele naționalizate și a funcționat până în anul 1989. Dintre aceste imobile numai câteva au fost restituite, iar restul au rămas neglijate. Astfel, dacă faci o plimbare prin stațiune vei vedea numeroase vile ruinate, care și-au păstrat câteva elemente inedite, lăsându-te doar să-ți imaginezi trecutul bogat al acestei stațiuni.

Și acum, despre apele minerale ... cea mai renumită atracție a localității 🙂
Oricând te-ai duce la Băile Homorod, vei vedea oameni cărând multe recipiente, pentru că ei recunosc beneficiile acestor ape. Sunt bune pentru băut, desigur dacă îți place gustul apei carbogazoase, cloruro-sodice, feruginoase; sunt bogate în minerale (Litiu, Mangan, Brom, Iod).  Așa cum am putut găsi printre indicațiile terapeutice, apele sunt recomandate în afecțiuni cardio-vasculare, precum și pentru tratarea hipertensiunii arteriale și pentru afecțiuni ale tubului digestiv.
În 2011, în cadrul proiectului Drumul Apelor Minerale, s-a reînnoit aspectul stațiunii, amenajându-se izvoarele prin construirea pavilioanelor, podurilor, băncilor. Din păcate aceste construcții valoroase au rămas neglijate, lăsând ca munca și banii cheltuiți să fie risipiți și fără a se urmări cu adevărat un impact cu aceste investiții.

Lângă Restaurantul Lobogó, curge izvorul cel mai frecvent vizitat, purtând  aceeași denumire ca și restaurantul. Dacă treci podețul, o iei la stânga și lângă pârtie, sub un acoperiș imens, mai găsești încă un izvor, despre care nu vei găsi nici o informaţie; însă merită să arunci o privire la modul cum apa izvorului curge printr-un inel de piatră. 

Aproape de aceste izvoare, mai e unul, cu denumirea „Maria”. Între cele două războaie mondiale, apa acestuia a fost îmbuteliată sub denumirea de „Lacrima Homorod”.  Alături de acesta este amenajat încă un izvor, în jurul căreia găsești niște bănci cu mese, bune pentru un picnic. Ar mai fi și un bazin în aer liber, în care vezi cum bulbucește apa minerală, însă nefiind curățat de câțiva ani de zile, nu-ți recomandăm să-l încerci 😉 

Bineînțeles, nu numai cu apa izvoarelor poți potoli setea; la Băile Homorod găsești restaurante destul de ok, dintre care unele aparțin de spații care oferă și cazare. Sunt aici şi câteva posibilități de recreere printre care wellness-ul, ce te așteaptă în fiecare anotimp: vara ștrandul iar iarna pârtia, care asigură formă de mișcare benefică, în microclimatul sănătos al Băilor Homorod; cu prima ocazie le vom găsi în funcţiune le vom documenta şi prezenta în cadrul acestei destinaţii.
Până atunci, dacă te afli prin zonă, fă un popas la Băile Homorod şi bucură-te ceea ce îţi oferă natura cu dărnicie: aer curat, ape minerale benefice, privelişti încântătoare! 😍

Alte sugestii

Valea Ghimeşului
Miercurea Ciuc
Băile Seiche / Szejke
Odorheiu Secuiesc
Zetea