TULCEA

Address

Județul Tulcea, România

Cum inspirațional parafraza un prieten al Unde Mergem: Tulcea – un județ cât o țară.
În primul rând pentru că are forme de relief cât pentru o țară – toate, de la munți (e drept că nu dintre cei mai înalți... unii nici măcar nu i-ar mai numi așa... dar ei asta sunt; și mai sunt și cei mai bătrâni din țară), păduri, ape curgătoare, insule, lacuri, până la mare. Și am mai adăuga noi că mai are și etnii tot cam cât pentru o țară. Atât formele de relief cât și oamenii vin toți cu specificul, istoricul și frumosul lor. Astfel că rezultă pe un spațiu atât de mic un mozaic atât de fermecător!

Perfect integrat în cadrul dobrogean, județul deține dovezi incontestabile ale prezenței umane în acest spațiu geografic încă din era paleolitică. Și din însăși toponimia spațiului reiese îndelunga și variata locuire. Bogate situri arheologice au fost descoperite în multe zone din județ, aparținând unor culturi și epoci diverse. 

Adunând aproximativ 1% din populația țării, pe aproximativ 3,5% din suprafața ei, județul Tulcea gravitează în jurul municipiului-reședință, alte orașe fiind de importanță și notorietate scăzute; poate cu excepția Sulinei care odinioară a fost gloria gurilor Dunării și acum încearcă să renască din propria cenușă. 

Românii sunt majoritari – 90%. Iar restul procentelor sunt împărțite între ruși-lipoveni (majoritari între minoritari), ucraineni, turci, greci, tătari, armeni, bulgari, germani, maghiari, rromi. N-o fi având multe de spus din punct de vedere economic, dar din punct de vedere cultural, județul Tulcea reprezintă cel mai probabil esența diversității; diversitate care poate deveni un „brand” de succes, cu valențe multiple – fie că e vorba de tradiții, de meșteșuguri, de elemente culinare ori de muzică și dansuri.

Turismul reprezintă atuul principal al județului Tulcea. Este plin de numeroase, diverse și atractive obiective, de la cele istorice la cele naturale. Cetăți antice, monumente, mănăstiri, comori arheologice, țărm de Dunăre, podgorii, muzee, arhitectură, fenomene naturale spectaculoase, culminând cu unica Deltă a Dunării – tot atâtea argumente pentru care regiunea și județul trebuie prețuite, protejate și promovate; tot atâtea motive pentru care merită atenție.

Regretatul Ivan Patzaichin (pentru cine nu știe, multiplu campion olimpic la caiac-canoe, originar din județ), spunea despre Tulcea că este o poartă spre rai. Nu aștepta totuși perioada bilanțurilor vieții ca să ajungi acolo!😊
Destinaţii din judeţul Tulcea De văzut în judeţul Tulcea
Unde dormi în judeţul Tulcea

Alte sugestii

Judeţul CONSTANȚA
Judeţul CLUJ
Județul BIHOR
Judeţul CARAŞ-SEVERIN
MUREŞ