Stâna Turistică
Poiana Braşov (BV) / Restaurante
Telefon
Despre
După ca a stat mult timp în paragină, ne-am bucurat tare mult, în Aprilie 2019, să vedem că acest loc cu tradiţie din Poiana Braşov a renăscut, cu o reamenajare de excepţie şi cu un meniu tradiţional, care aduce în prim plan mâncăruri inspirate de stânele româneşti.
O să îţi placă totul: de la holul de intrare, plin cu borcane cu murături şi cu frigidere în care se odihnesc la maturat viitoarele fripturi şi până la decorul rustic în care s-a folosit foarte mult lemn recuperat de la construcţii tradiţionale vechi din zona comunei Poiana Mărului - locul de unde provine şi cea mai mare parte a cărnurilor din meniu!
Până şi în toalete vei admira amenajarea - în puţine locuri din România poţi vedea atât de mult lemn vechi recondiţionat - chiar şi chiuvetele sunt din lemn; iar sistemul de închidere "automată" a uşilor e foarte ingenios. Am remarcat podeaua cu trunchiuri de brad încastrate în ciment şi "abajururile" becurilor: coşuri de nuiele şi clopuri de mocan 😍
Atmosfera este faină, în sezonul cald poţi mânca şi pe una dintre terase (cea din spate te va duce cu gândul, din nou, la vechile stâne montane) iar dacă e iarnă merită să "vânezi" mesele de lângă şemineu, în salonul central 😊
Mâncarea este bună şi destul de variată dar sugestia noastră este să încerci în primul rând produsele specifice: bulzul ciobănesc (45 lei/590g) şi berbecuţul la ceaun (65 lei, 300g), care ţi se aduce într-o tigăiţă, însoţit foarte inspirat cu rondele de ceapă verde; ar fi fost perfect dacă preţul includea şi o garnitură 🙂 aşa va trebui să mai adaugi 4 lei pentru o mămăliguţă şi 9 lei pentru o salată de murături asortate.
Însă pâinea e din partea casei, făcută în casă, ţi se aduce la masă caldă - un deliciu 😋.
După ce le-am testat cam pe toate - ciorba de vită, de fapt "de vrăbioară şi cozi de vită" (26 lei, 300/50/150g), borşul de miel (25 lei, 200/200g) - care vin însoţite şi de ardei iute; ciorba de fasole cu ciolan (24 lei, 350/50g) lângă care ne-am bucurat să primim şi o ceapă zdrobită - putem spune cu mâna pe inimă că preţurile uşor peste medie ale "zămurilor" de la Stână sunt pe deplin meritate: nu numai că ciorbele sunt foarte gustoase dar sunt şi foarte consistente, cu carne "din gros"! 😊 Borşul cu carne de miel ar trebui încercat neapărat... doar eşti la Stână, nu?
Iar dintre felurile principale, am încercat şi apreciat tocăniţa de vită Angus (69 lei/400g) şi pe cea de căprioară (75 lei/350g).
În cea mai recentă vizită de re-documentare am încercat Muşchiuleţul de porc, umplut cu brânză de capră şi spanac, garnisit cu dulceață de coacăze şi servit cu legume la grătar (580g, 69 lei). O rețetă specială, mai degrabă dinspre mesele caselor boierești decât dinspre stână 😉 cu gusturi aparte, delicate, date de brânza de capră și fructele dulci-acrișoare. Verdict: bun și pe săturate!
Dar și un Medalion din mușchiuleț de porc cu pere și sos de piper (65 lei, 260/130g), preparat corect dar la care nici să nu îndrăznești să te gândești dacă ai o toleranță mică la condimente și picanterii 😉
Mai ales în sezonul de iarnă, ai parte aici şi de muzică populară cântată "la ureche" de un mic taraf (câteodată ni s-au părut sunt un pic cam insistenţi în a-ţi capta atenţia). Ospătarii - îmbrăcaţi în port tradiţional - sunt foarte amabili şi îţi fac cu plăcere sugestii. Ca în orice loc de succes, mai există zile şi ore în care trebuie să ai un pic de răbdare pentru a primi un menu şi a face comanda. Nu strică să faci şi o rezervare înainte de ajunge aici!
Drumul de la asfalt până la restaurant este din pământ şi pietriş; atunci când plouă foarte mult sau când este zăpadă şi gheaţă s-ar putea să îţi prindă bine o maşină cu tracţiune integrală.
O să îţi placă totul: de la holul de intrare, plin cu borcane cu murături şi cu frigidere în care se odihnesc la maturat viitoarele fripturi şi până la decorul rustic în care s-a folosit foarte mult lemn recuperat de la construcţii tradiţionale vechi din zona comunei Poiana Mărului - locul de unde provine şi cea mai mare parte a cărnurilor din meniu!
Până şi în toalete vei admira amenajarea - în puţine locuri din România poţi vedea atât de mult lemn vechi recondiţionat - chiar şi chiuvetele sunt din lemn; iar sistemul de închidere "automată" a uşilor e foarte ingenios. Am remarcat podeaua cu trunchiuri de brad încastrate în ciment şi "abajururile" becurilor: coşuri de nuiele şi clopuri de mocan 😍
Atmosfera este faină, în sezonul cald poţi mânca şi pe una dintre terase (cea din spate te va duce cu gândul, din nou, la vechile stâne montane) iar dacă e iarnă merită să "vânezi" mesele de lângă şemineu, în salonul central 😊
Mâncarea este bună şi destul de variată dar sugestia noastră este să încerci în primul rând produsele specifice: bulzul ciobănesc (45 lei/590g) şi berbecuţul la ceaun (65 lei, 300g), care ţi se aduce într-o tigăiţă, însoţit foarte inspirat cu rondele de ceapă verde; ar fi fost perfect dacă preţul includea şi o garnitură 🙂 aşa va trebui să mai adaugi 4 lei pentru o mămăliguţă şi 9 lei pentru o salată de murături asortate.
Însă pâinea e din partea casei, făcută în casă, ţi se aduce la masă caldă - un deliciu 😋.
După ce le-am testat cam pe toate - ciorba de vită, de fapt "de vrăbioară şi cozi de vită" (26 lei, 300/50/150g), borşul de miel (25 lei, 200/200g) - care vin însoţite şi de ardei iute; ciorba de fasole cu ciolan (24 lei, 350/50g) lângă care ne-am bucurat să primim şi o ceapă zdrobită - putem spune cu mâna pe inimă că preţurile uşor peste medie ale "zămurilor" de la Stână sunt pe deplin meritate: nu numai că ciorbele sunt foarte gustoase dar sunt şi foarte consistente, cu carne "din gros"! 😊 Borşul cu carne de miel ar trebui încercat neapărat... doar eşti la Stână, nu?
Iar dintre felurile principale, am încercat şi apreciat tocăniţa de vită Angus (69 lei/400g) şi pe cea de căprioară (75 lei/350g).
În cea mai recentă vizită de re-documentare am încercat Muşchiuleţul de porc, umplut cu brânză de capră şi spanac, garnisit cu dulceață de coacăze şi servit cu legume la grătar (580g, 69 lei). O rețetă specială, mai degrabă dinspre mesele caselor boierești decât dinspre stână 😉 cu gusturi aparte, delicate, date de brânza de capră și fructele dulci-acrișoare. Verdict: bun și pe săturate!
Dar și un Medalion din mușchiuleț de porc cu pere și sos de piper (65 lei, 260/130g), preparat corect dar la care nici să nu îndrăznești să te gândești dacă ai o toleranță mică la condimente și picanterii 😉
Mai ales în sezonul de iarnă, ai parte aici şi de muzică populară cântată "la ureche" de un mic taraf (câteodată ni s-au părut sunt un pic cam insistenţi în a-ţi capta atenţia). Ospătarii - îmbrăcaţi în port tradiţional - sunt foarte amabili şi îţi fac cu plăcere sugestii. Ca în orice loc de succes, mai există zile şi ore în care trebuie să ai un pic de răbdare pentru a primi un menu şi a face comanda. Nu strică să faci şi o rezervare înainte de ajunge aici!
Drumul de la asfalt până la restaurant este din pământ şi pietriş; atunci când plouă foarte mult sau când este zăpadă şi gheaţă s-ar putea să îţi prindă bine o maşină cu tracţiune integrală.
Ultima actualizare:
- 28/08/2023 (recomandat la 30/04/20)
Pe scurt:
- Mâncare bună cu view inclus, la preţuri nici prea mari, dar nici mici.
Categorie:
- Restaurante
Recomandat pentru:
- Bucătărie locală | Evenimente, Petreceri | Familii cu copii | Grupuri mari | Ingrediente locale | Întâlniri de afaceri | Întâlniri romantice | Ocazii speciale, Aniversări | Program live | Vedere panoramică
Tip de masă:
- Prânz
- Cină
Bucătărie:
- Grătar
- Steak-house
- Românească
Ce poţi mânca aici:
- Brânzeturi | Cârnaţi |Ciorbe | Clătite | Coaste | Găluşte | Gyros | Jumări | Mici | Miel | Murături | Papanaşi | Pastramă oaie | Peşte de apă dulce | Plăcinte | Porc | Prăjituri, torturi | Preparate cu mămăligă | Pui | Salate | Şniţel | Vânat | Vită
Facilităţi:
- Facilităţi persoane cu dizabilităţi | Mâncare la pachet/Take-out | Parcare pentru clienţi | Plata cu card de credit | Rezervare mese | Servire la masă | Terasă exterioară | Wi-Fi | Toaletă pentru clienţi