După mult timp în care a stat în paragină, în aprilie 2019 acest loc cu tradiţie din Poiana Braşov a renăscut, cu o reamenajare de excepţie şi cu un meniu tradiţional care aduce în prim plan mâncărurile inspirate de stânele româneşti.
"Tinda" stânii, plină de bunătăţuri 😍
O să îţi placă totul: de la holul din intrare plin cu borcane cu murături şi cu frigidere în care se odihnesc la maturat viitoarele fripturi şi până la decorul rustic în care s-a folosit foarte mult lemn recuperat de la construcţii tradiţionale vechi din zona comunei Poiana Mărului - locul de unde provine şi cea mai mare parte a cărnurilor din meniu!
Decor autentic, cu mult lemn vechi recondiţionat.
Până şi în toalete vei admira amenajarea - în puţine locuri din România poţi vedea atât de mult lemn vechi recondiţionat - chiar şi chiuvetele sunt din lemn; iar sistemul de închidere "automată" a uşilor foarte ingenios. Am remarcat podeaua cu trunchiuri de brad încastrate în ciment şi "abajurile" becurilor: coşuri de nuiele şi clopuri de mocan 😍
View de pe terasă.
Atmosfera este faină, în sezonul cald poţi mânca şi pe terasa din spate care te duce cu gândul, din nou, la vechile stâne montane iar dacă e iarnă merită săi "vânezi" mesele de lângă şemineu, în salonul central 😊 Iar de pe terasa din faţa restaurantului te poţi bucura de o privelişte superbă asupra Postăvarului şi Bucegilor!
Pâine caldă de la Stână.
Mâncarea este bună şi destul de variată dar sugestia noastră este să încerci în primul rând produsele specifice: bulzul ciobănesc (45 lei/590g) şi berbecuţul la ceaun (65 lei, 300g), care ţi se aduce într-o tigăiţă, însoţit foarte inspirat cu rondele de ceapă verde; ar fi fost perfect dacă preţul includea şi o garnitură 🙂 aşa va trebui să mai adaugi 4 lei pentru o mămăliguţă şi 9 lei pentru o salată de murături asortate. Însă pâinea e din partea casei, făcută în casă, ţi se aduce la masă caldă - un deliciu 😋.
Berbecuţ la ceaun.
După ce le-am testat cam pe toate - ciorba de vită, de fapt "de vrăbioară şi cozi de vită" (26 lei, 300/50/150g), borşul de miel (25 lei, 340/100g) - care vin însoţite şi de ardei iute; ciorba de fasole cu ciolan (24 lei, 350/50g) lângă care ne-am bucurat să primim şi o ceapă zdrobită - putem spune cu mâna pe inimă că preţurile uşor peste medie ale "zămurilor" de la Stână sunt pe deplin meritate: nu numai că sunt foarte gustoase dar sunt şi foarte consistente, cu carne "din gros"! 😊 Borşul cu carne de miel ar trebui încercat neapărat... doar eşti la Stână, nu?
Borş cu carne de miel. Pentru cunoscători 😉
Iar dintre felurile principale, am încercat şi apreciat tocăniţa de vită Angus (69 lei/400g) şi pe cea de căprioară (75 lei/350g).
Căprioară cu arpagic şi ciuperci.
Mai ales în sezon, ai parte aici şi de muzică populară cântată "la ureche" de un mic taraf (câteodată ni s-au părut sunt un pic cam insistenţi în a-ţi capta atenţia). Ospătarii - îmbrăcaţi în port tradiţional - sunt foarte amabili şi îţi fac cu plăcere sugestii. Ca în orice loc de succes, mai există zile şi ore în care trebuie să ai un pic de răbdare pentru a primi un menu şi a face comanda. Nu strică să faci şi o rezervare înainte de ajunge aici!
Drumul de la asfalt până la restaurant este din pământ şi pietriş; atunci când plouă foarte mult sau când este zăpadă şi gheaţă s-ar putea să îţi prindă bine o maşină cu tracţiune integrală.
Drumul spre Stână.
Ultima actualizare:
08/03/2023 (recomandat la 30/04/20)
Pe scurt:
Atenţia la detalii este regulă aici. Mâncare bună, la preţuri nici prea mari, dar nici mici.
Categorie:
Restaurante
Recomandat pentru:
Bucătărie locală | Evenimente, Petreceri | Familii cu copii | Grupuri mari | Ingrediente locale | Întâlniri de afaceri | Întâlniri romantice | Ocazii speciale, Aniversări | Program live | Vedere panoramică
Facilităţi persoane cu dizabilităţi | Mâncare la pachet/Take-out | Parcare pentru clienţi | Plata cu card de credit | Rezervare mese | Servire la masă | Terasă exterioară | Wi-Fi | Toaletă pentru clienţi