La Ceaun Weiss

La Ceaun Weiss

Braşov (BV) / Restaurante


Program

Închis
Vezi programul

Address

Strada Michael Weiss 27, Brașov 500031, România

Despre

Unde Mergem? La Ceaun! Ce potrivire simpatică! 😊
De ce? Noi mergem pentru că ne-a plăcut; de la prima vizită. Îți povestim și poate decizi că ți-ar plăcea și ție.
În primul rând, vorbim despre Ceaunul de pe Michael Wiess 27, da? Că mai e unul și în Piața Sfatului; te anunțăm când ajungem și la el.

La Ceaun, pe Weiss.

Experiențele noastre au fost cam așa...
Cu Ciorbă de fasole cu afumătură, în pâine. Cu cât o mănânci mai repede ca să nu se amestece prea tare pâinea cu ciorba, cu atât vei simți mai bine gustul bun al ingredientelor. 34 lei, 400g, vine însoțită de ceapă roșie.
Cu Cotlet de porc cu os, la grătar, garnisit cu rozmarin proaspăt (micile detalii care fac diferența), servit cu un sos echilibrat de usturoi, cartofi aurii și dulceață de ceapă – te fac să salivezi amintindu-ți și să mai vrei și altădată. 67 lei, 300g.
Cu Cotlete fragede și delicioase de berbecuț cu legume la tigaie și sos răcoritor de iaurt. Am apreciat că am fost „avertizați” că, pentru a fi la cea mai înaltă calitate, cotletele se gătesc standard roz (medium rare). Exact cum ne doream, de altfel, și cum ne-am bucurat că stau lucrurile. 98 lei, 350/150g.
Cu Coaste fragede de porc, la cuptor, cu sos de usturoi, cartofi aurii și salată de varză acră. 85 lei, 350/150/50g
Cu Păstrăv la grătar cu mămăligă și mujdei. 70 lei, 300g
Cu Mititei cu muștar și cartofi și salată de varză acră. 49 lei, 280/150/50g
Și, inevitabil și în mod repetat, cu Gogoși cu lingura, cu iaurt și dulceață. 33 lei porția de 250g.
Extra-apreciat (deși ar trebui să fie normalitate, se întâlnește rar): ospătărița care a știut totul despre felurile pe care le oferă, ce ingrediente au, cum sunt pregătite etc.

Cotlet de porc la grătar.

La Ceaun a apărut în peisajul brașovean încă de la finalul lui 2013. Atunci însă era profilat doar pe ciorbe și tocane, de mâncat iute la prânz și de fugit mai departe; oricum nu mai rămânea mai nimic pentru mai târziu... 
Dar cererea a crescut, așa că oferta s-a adaptat. Iar La Ceaun este azi un restaurant în toată puterea cuvântului, încăpător și primitor, unde poți sta și în tihnă, la o cină cu cei dragi, cu o mâncare bună și o băutură locală, poți și mânca un prânz rapid sau îți poți lua ceva la pachet.
Amenajat în una din clădirile centrului istoric al Brașovului, pe parter și subsol, La Ceaun a păstrat arhitectura și stilul construcției, care de altfel se potrivesc foarte bine și cu meniul, conturând împreună o experiență autentică. Iar vesela constând în platouri din lemn, boluri de lut și farfuriuțe emailate adaugă un plus de farmec atmosferei rustice și specificului tradițional.

Coasta de porc.

Chiar dacă s-a extins în comparație cu zilele de început, meniul a rămas unul simplu și nu foarte vast. 
Sloganul lor a fost încă de la început „Ciorbe, nu vorbe!”; așa că vei regăsi în continuare câteva simboluri consacrate ale ceaunelor cu zemuri tradiționale românești.

Una dintre „vedetele” Ceaunului.

Au venit, noi, preparatele la grătar (cu cărbuni) și cele la cuptor. Nici acestea multe. Abordarea e „puțin și bun”; și proaspăt și cu ingrediente cât se poate de bine alese, din surse verificate, pe cât se poate de la producători și furnizori locali (carne, cartofi, păstrăv, mici, băuturi), din loturi de calitate, testate.

Făcuți proaspăt, pe jar...

„Blazonul” restaurantului sunt mâncărurile gătite la ceaun. Pe bune, chiar la ceaun! Gulaș, tochitură, tocăniță de oaie; preparate pe care nu le faci cu ușurință acasă, pregătite de oameni care iși fac meseria din plăcere. 
De altfel asta se vede în întreaga experiență La Ceaun – mâncarea e bună, băuturile sunt bune, locul e primitor, servirea e deschisă, amabilă și eficientă (inclusiv când e aglomerat), porțiile generoase.

...serviți în restaurant...

Socata e „home-made” cu sirop pe care și-l fac singuri în vară. Iarna te servesc cu vin fiert. Vara, cu salate de sezon, cu legume bune și proaspete.
În rest, e ca la bunici – sarmale, pomana porcului, coaste, ciorbă de burtă. „Magnetul”? Ciorba de fasole în pâine (făcută cu tarhon 👌), care a fost în meniu de la început și probabil că va rămâne mereu.
Mai totul e pe bază de carne, că așa e, de altfel, bucătăria românească. Dacă ești vegetarian/vegan, nu ai prea multe opțiuni. Ai putea găsi ceva bun în secțiunea de plăcinte sărate dacă accepți lactatele - plăcintă cu brânză de burduf și roșii, plăcintă cu ciuperci și sos de iaurt cu usturoi (parcă sună bine, nu?); dacă nu... salată de vinete sau fasole frecată ori o supă cremă de legume... 😊
În weekend poți gusta un alt preparat aparte - renumitul borș de bureți (un fel de variantă lacto-vegetariană a ciorbei de burtă).

...sau luați pentru „acasă”.

Și deși pare că e la fel ca în toate celelalte restaurante tradiționale într-un oraș turistic, totuși nu e. La Ceaun totul se simte altfel – de la atitudinea ospătarilor până la amenajare, de la alcătuirea meniului până la prezentarea mâncării... 
Ce mai e „altfel”? NU vei găsi aici obișnuitele sucuri îmbuteliate; doar sucuri din extracte de fructe, mixate la bar -  coacăze, afine, cătină, socată, oranjadă, limonadă. Cam jumătate din berile din meniu sunt locale/regionale. Și mai găsești și mied (produs la Cluj-Napoca).
La Ceaun au schimbat direcția inclusiv a clasicilor papanași. În urma unui experiment de succes la un târg street-food, au intrat în meniu gogoșile „cu lingura”. Pe noi ne-au cucerit, nu doar pentru că arată ca gogoșile copilăriei la bunica, ci pentru că sunt cu iaurt, ceea ce le face mai lejere. Dacă te strânge cureaua, poți să le împarți cu prietenii; sunt cinci la o porție.

Gogoși „cu lingura” 😋

La Ceaun nu se iau rezervări. Așa că, dacă nimerești o perioadă cu cerere mare, ia în calcul să aștepți un pic eliberarea unei mese; depinde de tine cât ești dispus să aștepți, dar sunt șanse mari să merite. Inevitabilele mici sincope ale domeniului sunt rezolvate prompt și gestionate în așa fel încât experiența clientului să rămână una plăcută.
Ce ar mai trebui să știi înainte de a decide să vii aici: deși sunt disponibile scaune speciale pentru copii mici, nu există nimic în meniu special pentru copii; nu este permisă folosirea de țigări electronice; în interior nu este permis accesul cu animale de companie dar la terasă acestea sunt bineprimite, la cerere sunt oferite chiar boluri cu apă. 👍

Ultima actualizare:

  • Documentat la 03/03/2025

Pe scurt:

  • Restaurant tradițional românesc primitor din centrul vechi al Brașovului unde mâncarea e bună, băuturile sunt bune, servirea e deschisă, amabilă și eficientă (inclusiv când e aglomerat), porțiile generoase.

Categorie:

  • Restaurante

Recomandat pentru:

  • Bucătărie locală | Familii cu copii | Ingrediente locale | Întâlniri de afaceri | Întâlniri romantice

Tip de masă:

  • Cină
  • Prânz

Bucătărie:

  • Românească

Ce poţi mânca aici:

  • Aripioare | Brânzeturi | Cartofi prăjiţi | Cârnaţi | Ciolan | Ciorbe | Coaste | Găluşte | Gulyas | Icre | Jumări | Mici | Murături | Oaie/Miel/Berbec | Papanaşi | Pastramă oaie | Peşte de apă dulce | Plăcinte | Porc | Preparate cu mămăligă | Pui | Raţă | Sarmale | Tochitură

Facilităţi:

  • Mâncare la pachet/Take-out | Plata cu card de credit | Servire la masă | Terasă exterioară | Wi-Fi | Toaletă pentru clienţi

Alte sugestii

Restaurant Páva Kert

Odorheiu Secuiesc (HR) / Restaurante

Pizza 21

Odorheiu Secuiesc (HR) / Restaurante

Răsărit de Soare Mamaia

Mamaia (CT) / Restaurante

RozMarine – tapas și vin

Bistro / Constanța (CT) / Restaurante

Elemózsia Bistro

Odorheiu Secuiesc (HR) / Restaurante