Sulina

Sulina, cel mai estic punct al României, te așteaptă să îi descoperi povestea într-un cadru natural aparte. În locul în care, după cum spun localnicii, “oamenii văd primii soarele și ultimii dreptatea”, timpul curge altfel iar viața, deși mai grea din pricina izolării, e totodată mai frumoasă. Nu e doar părerea noastră, ci și a multora dintre oamenii locului care, deși întâmpină multe greutăți, nu ar părăsi acest loc pentru nimic în lume.

Un loc unde timpul trece altfel 🤩

Dar nu trebuie să ne crezi pe cuvânt și să iei mot-à-mot tot ce am scris mai sus, te invităm să te convingi personal 😊

Așadar, să începem cu începutul: Cum ajungi la Sulina?

Din capul locului trebuie menționat că la Sulina se poate ajunge doar pe apă. Astfel, mai întâi trebuie să poposeșți în orașul Tulcea, unde vei lăsa mașina într-una dintre parcările publice sau private, după buget și/sau preferințe.

Noi am optat pentru parcarea publică de la Casa de Cultură a Sindicatelor întrucât vis-à-vis de parcare sunt acostate bărcile rapide cu care, contra 80 lei/persoană, ajungi la Sulina în mai puțin de o oră și jumătate. Puțin mai sus, pe faleză, este și punctul de plecare pentru vapor (cunoscut și sub numele de pasager) pe care, de altfel, ți-l recomandăm cu căldură măcar pentru un prim drum către Sulina. Deși durează aproximativ 4 ore, drumul îți dezvăluie o natură spectaculoasă pe care vei avea timp să o admiri în tihnă, lângă o bere rece, pe puntea vaporului 😊 Click aici pentru informații, tarife și bilete.

Vedere de pe puntea pasagerului.

Bun… și acum că ai ajuns…

Cel mai probabil, după un drum lung, vei simți nevoia să te relaxezi, iar cel mai bun loc pentru asta e plaja cu nisip fin și marea cea mare, aici mai liniștită și mai dulce (la propriu, datorită apropierii de Dunăre), cu valuri mici și repezi și intrare lină. Poți junge la plajă cu taxiul, cu maxi-taxi (îl poți lua de pe strada 3, frecvența e în funcție de sezon) sau pe jos, într-o plimbare de aproximativ jumătate de oră.

Pe plaja din Sulina.

Prima seară e musai să se încheie cu o cină pescărească la unul dintre restaurantele de pe faleză, urmată de o plimbare pe malul Dunării sub lumina “felinarelor roșii” (convenție de navigație, brațul Sulina fiind singurul navigabil dintre cele 3 ale Dunării).

Luminile orașului Sulina 😍

Indiferent că stai la o masă sau te plimbi pe faleză, este incredibilă senzația pe care o ai când vezi vapoarele uriașe care trec alene pe Dunăre, la doar câteva zeci de metri de tine! 😍

Vapor în trecere prin Sulina. 🙂

Ce poți vizita la Sulina?

Sulina are câteva obiective turistice interesante ce îți dezvăluie o parte din istoria și farmecul ei.

Cimitirul cosmopolit, locul în care se odihnesc deopotrivă pirați și prințese, etnii și religii diverse, îndrăgostiți, este o mărturie “vie” a vremurilor de glorie în care Sulina era porto-franco (port liber, fără taxe) și aduna peste 20.000 de locuitori de aproape 30 naționalități diferite (turci, tătari, greci, francezi, englezi etc). Pentru că tot veni vorba de pirați, trebuie menționat și că, de câțiva ani, în luna mai se organizează "Parastasul Piraților Nepomeniți", un eveniment vesel, cu muzică și voie bună care dă (neoficial) startul sezonului turistic. 

Un alt obiectiv este și Farul din Sulina care oferă o priveliște panoramică asupra orașului iar în incinta sa poți vizita de asemenea o mică expoziție cu obiecte marinărești vechi. Mai multe astfel de obiecte pot fi văzute în apropiere la Expoziția Sulina Veche, o expoziție privată care adună, printre altele, fotografii, documente și hărți din Sulina de altădată. 

La intrarea pe faleză te va întâmpina impunătoare Catedrala Sf. Alexandru și Nicolae în interiorul căreia o legendă a locului zice că se regăsește scaunul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și despre care se spune că are o replică fidelă în Germania, în apropiere de locul în care izvorăște Dunărea. Nu în ultimul rând, la Sulina există și un centru de vizitare în care se regăsesc elemente ce țin de cultura, flora și fauna locale.

Alte activități și experiențe de neratat în Sulina

O vacanță la Sulina nu e completă fără o excursie la apusul soarelui, la vărsarea Dunării în Marea Neagră: vei avea ocazia să vezi întrepătrunzându-se lumile celor două ape într-unul dintre cele mai frumoase apusuri de soare 😍 Sau într-un tur de câteva ore în care, după ce vei parcurge câteva canale din jurul Sulinei, vei descoperi Epava Turgut S, Insula Păsărilor sau Golful Musura iar apoi, în timp ce te vei întoarce pe bara Sulina (o ingenioasă amenajare care facilitează navigația maritimă), vei trece pe lângă Stația Meteo, Farul Nou (construit în 1983, care asigură navigația în prezent) dar și pe lângă vestigiile farului de pe digul de nord, unul dintre „farurile gemene” care, până în anul 1922, au semnalizat pe timp de noapte navigația pe Dunăre.
Până vom documenta și vom recomanda pe cineva 🙂 pe faleză vei vedea numeroase anunțuri ale celor care „furnizează” tururi cu barca.

Nu trebuie ratate nici dansurile grecești care încing atmosfera pe faleză în serile de vară și, la fel de important, considerăm că trebuie să încerci și experiența autentică a unei mese tradiționale la localnici (sperăm să îți putem face cât mai curând niște recomandări și pentru asta 😊). Și, pentru că tot suntem la masă, îți mai spunem și că la Sulina se organizează diverse evenimente cu tematică gastronomică precum Festivalul Scrumbiei sau Festivalul Borșului Pescăresc Ucrainean.

Pe faleza din Sulina.

În încheiere, îți mai recomandăm și o tură cu caiacul și o vizită la atelierul de fotografie, acolo unde Liviu Simioncencu, singurul fotograf profesionist al Sulinei, își are expusă creația ce adună fotografii ale locului surprinse pe parcursul a peste 40 de ani de activitate în diverse ipostaze, culori, anotimpuri și momente. Dacă îți place ceva anume poți și cumpăra, prețurile sunt mai mult decât decente.

Cu caiacul, pe Dunăre, la Sulina 😍

În partea locului se spune că cine bea o dată apă din Dunăre, se va întoarce mereu aici… Am vrut doar să te avertizăm 😊

🙏 Mulțumim contributorilor Unde Mergem® Oana & Alex Mihăilă

Alte sugestii

Sarichioi