Treptele lui Gabony: Braşov - Vf. Tâmpa - Valea Cetăţii

Drumeţie şi plimbare în Braşov


Despre

Traseu marcaj "triunghi galben" | Durata aprox. 1h30min | Lungime aprox. 5 km | Grad de dificultate: mediu | Accesibil tot timpul anului

Un pic mai sus de Star Universal vei vedea semnul "triunghi galben", urcă toate treptele până la o bifurcaţie unde vei face stânga urmărind marcajul triunghi galben pe poteca ce străbate poalele Tâmpei.

Scările de pe Aleea de sub Tâmpa.

Dar traseul va începe cu adevărat de la mica platformă pe care se află o bancă din piatră.

Banca lui Alesius.

Construite în anul 1931 la iniţiativa şi pe cheltuiala unui nobil maghiar din elita Braşovului, "Treptele" sunt un traseu spre vârful Tâmpa ceva mai solicitant decât Drumul Serpentinelor pentru că vei avea de urcat 167 de trepte (e bine că sunt din piatră 🙂).

Plăcuţa cu numele "sponsorului".

Urcarea susţinută va fi întreruptă din loc în loc de luminişuri ce dezvăluie imagini superbe asupra zonei din Braşov ce se întinde spre Noua şi Săcele, Vei găsi şi bănci unde te poţi odihni, la soare sau la umbră.

View asupra cartierului Răcădau şi spre Noua.

După un popas binemeritat şi o sesiune de fotografii, urmează o porţiune de traseu mai uşoară, pe poteca ce străbate spre vârf toată creasta muntelui Tâmpa, cu popas la punct sosire Telecabină şi punct Belvedere Tâmpa.

Vegetaţie luxuriantă pe creasta Tâmpei.

Odată ajuns în vârf, vei găsi ruinele cetăţii Braşovia iar de la punctul de belvedere din piatră şi de pe platformele din lemn te vei bucura de o spectaculoasă privelişte asupra Braşovului, dinspre Şchei până spre Bod şi întreaga ţară a Bârsei!

Panoramă de pe Tâmpa. 😍

Te poţi întoarce pe unde ai venit sau poţi continua spre Valea Cetăţii, pe drumul forestier care coboară dinspre Şaua Tâmpei, apoi pe poteca ce te duce pe poala Tâmpei până în strada C-tin Dobrogeanu Gherea sau până la Aleea de Sub Tâmpa, spre magazinul Universal Star (vezi harta generată de aplicaţia noastră). Sau te poţi întoarce pe Drumul Serpentinelor, traseu "triunghi roşu" până în Aleea Tiberiu Brediceanu. 

Nu uita că traseul străbate o rezervaţie naturală şi este posibil să te întâlneşti cu un urs, mistreţ, vulpe sau chiar viperă... Dacă eşti într-un grup de câteva persoane, vorbiţi tot timpul între voi şi nu vă abateţi de la potecă, nu ar trebui să aveţi probleme - animalele sălbatice se feresc de oameni...
Recomandăm să porţi încălţăminte de drumeţie iar iarna să ai colţari pe bocanci. Nu uita să iei apă la tine, pe traseu nu vei găsi niciun izvor.

Atenţie: traseele generate de aplicaţie pot să difere de cele reale din teren. Urmăriţi întotdeauna marcajul corespunzător al traseului de pe teren!

Puncte din rută