Sovata

Address

Sovata 545500, România

Mare sau munte, UNDE MERGEM?! De câte ori ai întrebat așa... 😀
Dacă nu te poți hotărî, le poți avea pe amândouă, la Sovata - renumita stațiune balneoclimaterică din estul Transilvaniei. Singurul oraș al regiunii ocnelor, cea mai mare stațiune balneară din Mureș și una dintre cele mai mari din țară. Cea mai tânără așezare din Ținutul Secuiesc, ce abundă în izvoare saline, stânci de sare, depozite de nămol, faună și floră de o bogăție miraculoasă. O salbă de lacuri de dolină, dintre care unul unic  – Lacul Ursu (cel mai mare lac helioterm din lume).
Un tărâm al zânelor și nu o spunem doar în sensul metaforic; foarte multe legende își au originea aici. Ba mai mult decât atât, până și heliotermia lacului Ursu a fost explicată printr-o legendă: ...se pare că pe locul Lacului Ursu, demult, își avea palatul o zână a sării. Pe unde trecea ea, răsăreau flori de sare; și tare îi plcea să cutreiere locul în lung și-n lat. Numai că odată zări un mândru ciobănaș ce-și mâna oile cântând. Zâna s-a îndrăgostit pe loc. Și în fiecare zi pleca din palatul ei, pentru a-l admira pe fecior, fără ca el să știe. Doar că odată, fermecata îl zări pe când acesta îmbrățișa o pământeană. Așa rău s-a cătrănit zâna, încât pe cei doi, cu tot cu oi, i-a transformat în piatră și apoi și-a blestemat palatul ce s-a surpat pe dată. În locul lui, a apărut lacul Ursu. Se crede că undeva în străfunduri, încă mai pâlpaie vatra palatului, încălzind locul și amintind de zână și de dragostea ei mare.

De fapt, heliotermia lacului (se pare, cu cea mai mare concentrație salină de pe planetă) este explicată prin prezența unui strat izolator de apă dulce provenită din izvoare.

Lucruri despre Sovata ar fi multe de aflat - situată în depresiunea de sub vârful Saca (1777m), posibil de acolo să-i vină și denumirea de Sovata – sinonim pentru covată; în 1581 – 16 familii de supraveghetori (secui) de sare se aşează în zonă; în 1597 este declarat sat; ca mult mai apoi... la recensământul din 2011 numărul locuitorilor să ajungă la 10385.
Cel care a văzut potențialul transformării acestui loc într-o stațiune a fost Sófalvi Illyés Lajos, în 1901.
Dar până atunci, în 1860 Veress József, un simplu gospodar, a intuit beneficiile apei din zonă şi a construit un baraj. A acumulat apa unor izvoare sărate, în două rezervoare imense. De aici apa ajungea la bazine și căzi pe care Veress le construia din salcie. În 1876 Baia Ghera - cum a fost numită - devine autorizată. Dispunea de un bazin, separat pe din două de un perete de scândură - o parte destinată femeilor și cealaltă bărbaților. Apa era amestecată cu apă dulce, încălzită într-un cazan, apoi turnată în cadă. Locuitorii din Sovata aveau acces gratuit. În 1889, anul decesului lui József Veress, existau 28 de cabine și 11 căzi.
Regina Maria a României, mai târziu, are propria cabină cu etaj pe malul lacului Ursu.
Baia Ghera a funcționat până în 1969. În urma unei viituri puternice, în 1970 locul a fost inundat în totalitate.
În prezent mai există doar izvorul Ghera cu apă sărată, folosită și astăzi de localnici și o placă memorială ridicată de turiști în amintirea lui J. Veress.
În 1901 - S. Illyés a fondat oficial Sovata Băi.
1906 - se construiește strada principală, str. Trandafirilor; și se ridică primele 6 vile (până atunci turiștii se cazau la familiile din localitate).
1910 lungimea aleilor din stațiune depășea 7 km, tot în acest an s-a inaugurat și Izvorul Maria, mulțumită actriței Jászai Mária, care strânge fonduri pentru ca Sovata să aibă apă potabilă; în același an, venirea medicului balneolog Marius Sturza reprezintă un alt eveniment important în viața orașului. 
1941 - pe malul de est mai existau 35 de cabine din baia lui J. Veress, iar în stațiune fuseseră deja construite 140 de vile.
1990- 2000 Sovata devine faimoasă cu adevărat – un real centru turistic.

...dar Sovata nu-i loc de povestit, e de ajuns - de simțit aerul curat, de făcut plimbări reconfortante, de admirat peisaje unice în lume; de relaxat în băi de nămol sau ape sărate și calde - de plăcere sau de nevoie. 
Se spune că apele de aici ar trata 21 de boli.
Iar în stațiunea balneară poți beneficia de trei categorii de tratamente: preventiv (10-12 zile), tratare a bolii (18-20 zile), reabilitare (3 săptămâni+).
Metodele de tratament sunt: cu apă sărată, cu nămol, toate formele de fizioterapie.
Tipuri de boli ce pot fi tratate: boli ale aparatului locomotor, afecțiuni endocrine, boli ale sistemului nervos, afecțiuni ale metabolismului, boli ginecologice.

Forme de relief neobișnuite, priveliști spectaculoase, aer rășinos curat, ușor sărat, efect terapeutic garantat.
Lacuri carstice formate în doline de sare îți taie respirația la propriu și la figurat. 
În prezent mai există 6 lacuri sărate: Ursu, Aluniș, Negru, Mierlei, Roșu, Verde și două lacuri cu apă dulce: Parascheva și Tivoli/Tineretului. Al șaptelea lac sărat, Lacul Șerpilor, cu timpul, s-a transformat în mlaștină. 

Dacă te-ai hotărât să ajungi aici, să stii că poți beneficia de timp de calitate, fie că vorbim despre tratamente, relaxare sau drumeții.
Dar să le luăm pe rând:
...cum ajungi în Sovata
În Sovata poți ajunge cu mașina sau cu trenul. Cel mai apropiat aeroport este la 60km, cel de la Târgu Mureș. Dacă vii cu mașina din Târgu Mureș mergi pe DN E60 până la Bălăușeri, iar apoi pe DJ 13A până la Sovata.
Din București sunt 340 km pe DN E60.
Dacă vii cu trenul cel mai bine e să iei bilet până la Târgu Mureş, de unde din gară circulă curse regulate de microbuz tur-retur Sovata, click aici pentru program; durata cursei e de aporx o oră jumătate.
...unde parchezi
Dacă ai venit cu mașina, odată ajuns, vei avea nevoie să parchezi. Este adevărat că în plin sezon e cam aglomerat, dar se găsesc variante. Sunt vizibile panourile de parcare cu plată și parcometrele: 5 lei pe oră; 20 lei pe zi. 

Poți plăti pe oră prin SMS sau la parcometru (monede sau bancnote), pentru plata pe zi poți plăti doar la parcometru (să ai bani cash la tine și să fie potriviți, căci aparatele nu dau rest 😀)
Mai există varianta de parcări private, mai scumpe, ce-i drept, pleacă de la 20 de lei pe zi - cu plata la paznic.
Unde mănânci
Când vine vorba despre mâncare, variante se găsesc; după buzunar și gust: restaurante, terase, fast-food-uri. Îndemnul nostru ar fi să încerci felurile tradiționale, dacă tot te afli-n zonă. Dar poţi găsi şi mâncare fusion.

În funcție de timpul pe care vrei să-l petreci aici, te cazezi (în oraș sau în stațiune; pentru o experiență unică recomandăm stațiunea - aici găsești vile, hoteluri, pensiuni chiar și campinguri), ori pleci într-o plimbare de relaxare, pe lângă Lacul Ursu. Drumul Sării este un obiectiv ce nu se cade să fie ratat odată ce-ai ajuns în Sovata. Aici poți admira arboretul unic în lume și lacurile saline, Turnul Belvedere, Muntele de Sare. Pentru puțin mai multă activitate, dar într-o manieră la fel de deconectantă poți să alegi unul din traseele scurte (de aproximativ 1 oră):
Lacul Ursu - Vf. Cireșelu (mare atenţie la urşi, adică respectaţi regulile recomandate pentru drumeţii în locuri cu densitate mare de urşi!)
Lacul Ursu - Capela 14 cruci
Nu uita: ești într-o rezervație naturală de tip mixt: Lacul Ursu și arboretele de pe sărături; grijă la faună, dar mai ales la vegetație – în mare parte e ocrotită prin lege!
Dacă ești amator de trasee mai lungi, sunt variante și pe gustul tău; dar atenție! în cazul abordării unui astfel de traseu recomandăm să se anunțe în prealabil Serviciul Public Salvamont. Pe trasee sunt panouri de informare și indicatoare de direcții, iar spre seară... urși.
  • Sovata - Șașvereș – Pădurea Mare – Piatra Șiclodului - (cruce galbenă 3 ore)
  • Săcădat – Valea Isuica – Vf. Becheci – (cruce albastră 3 ore)
  • Sovata- Valea Sebeș – Vf. Saca Mare (bandă albastră 7 ore)
  • Sovata – Vf. Becheci – Culmea Reștad – Eremitu (bandă roșie 7 ore)

O plimbare de seară pe aleea centrală, pe vechea stradă a Trandafirilor, unde să-ți răsfeți privirea cu arhitectura specifică zonei e un musai în Sovata. Ai să mai vezi o structură de iluminat stradal elegantă, cu un aer rafinat de epocă bună. Câteva acorduri muzicale ce răsună în fiecare weekend de vară în parcul Petőfi, un kurtos cald și tabloul e complet. Asta dacă nu vei alege varianta de a te plimba cu barca pe lacul Tivoli, sau să călătorești în timp vreo două ceasuri cu Mocănița. 😍

Ori poate preferi o scurtă aventură cu mini-trenul - ce timp de 20 de minute călătorește pe străduțele orașului - poți admira vilele vechi din stațiune în timp ce un audio-ghid (înregistrat în trei limbi) îți prezintă istoria scurtă a stațiunii. 

Sovata te aşteaptă în fiece anotimp la fel de primitoare și de cochetă. 
... toamna la evenimente precum Parada Baloanelor cu aer cald - ce are loc între 28-30 septembrie pe Câmpul Cetății și Festivalul Dovleacului ce se desfășoară între 12 – 14 octombrie.
... iarna te asteaptă la schi, la săniuş şi chiar la o plimbare cu sania cu zurgălăi 😊. În Sovata ai să găsești singurele pârtii de schi din județul Mureș, la doar câțiva kilometri de stațiune. Aluniș - nivel mediu-avansat și Aluniș 2 - pentru începători; la pârtii se ajunge cu un telescaun.

... la sfârșitul primăverii, Sovata se îmbracă-n straie de sărbătoare, dă startul sezonului estival și sărbătorește pentru 3 zile în weekendul din preajma zilei de 27 mai. Sunt zilele Lacului Ursu - cel mai frumos și mai faimos dintre lacuri. Și ca să fie vestit până la capăt, află despre el că se cunoaște data și chiar ora lui de formare – 27 mai 1875 ora 11.
... iar vara-i doi într-unul - mare şi munte - cum îţi spuneam de la început! 😍

De văzut şi făcut în Sovata

Tururi, drumeţii, obiective turistice ... află tot ce trebuie să experimentezi şi să vezi atunci când eşti în Sovata!
Ce merită să vezi
Unde dormi Unde mănânci Activităţi şi Experienţe

Alte sugestii

Saschiz
Sighişoara
Târnăveni
Târgu Mureş