Drobeta Turnu Severin

Drobeta Turnu Severin


Address

Drobeta-Turnu Severin, România

Să facem cunoștință!
- Severin, Drobeta Turnu Severin (pe modelul Bond, James Bond!)
Odată ce auzi cuvintele, simți cum se conturează povestea. Ca și celebrul 007, orașul este legendar, misterios și atrăgător. Șarmul și cochetăria le-a dobândit de-a lungul timpului. Drobeta a fost prima cetate din piatră ridicată în Dacia, primul grad de municipiu l-a primit pe vremea împăratului Hadrian, Septimius Severus  l-a ridicat la rangul de Splendidissima Colonia, iar mai apoi cavalerii ioaniți l-au transformat în cea mai importantă redută strategică de pe Dunărea de Jos. Pe acest loc încărcat de istorie generalul Pavel Kiseleff, arhitectul Xavier Villacrosse și inginerul Morritz von Ott au ridicat primul oraș european al României de atunci.
Ce a ieșit? Un târg cosmopolit și dichisit, cu străzi pavate, cu fântâni și instituții de cultură, cu școli moderne, iluminat și cu rol principal în activitatea negoțului. Toate acestea au deschis porțile străinilor, care l-au luat cu asalt în acea perioadă: austrieci, nemți, italieni, sârbi, evrei, francezi, greci, unguri, armeni, bulgari, turci, toate națiile. Istoricii spun că, încet, dar ireversibil, aceștia s-au „severenizat” și și-au pus amprenta asupra micii urbe. Întâlnirea civilizațiilor a fost armonioasă, iar diversitatea etnică era completată de cea confesională. Astfel, pe malul stâng al Dunării, micul port adăpostea ortodocși, greco-catolici, romano-catolici, evangheliști, luterani, adventiști, baptiști și chiar mahomedani. Era o punte între Orient și Occident.

Biserici ale cultelor prezente în Drobeta Turnu Severin:

Ca turist, poți să mergi pe această punte și acum. Ai nevoie de încălțări comode, voie bună și vreme frumoasă. Cu puțină documentare și nițică răbdare traversezi pe rând toate perioadele care au format istoria orașului și poți descoperi toate detaliile care au dat și care întrețin frumusețea micului port.
Ca mai toate orașele care poartă pe umeri o istorie bogată, Severinul are și el un centru vechi. De acolo trebuie să îți începi aventura. Nu te teme că te pierzi, e atât de drept și de previzibil că te întorci de unde ai plecat fără vreun efort prea mare. Și, de altfel, chiar îți recomandăm să te pierzi un pic. Asta pentru că micul burg este încărcat de bijuterii arhitecturale. Aproape fiecare străduță îți poate oferi surpriza descoperirii unei clădiri art-nouveau, a vreunei bisericuțe pictate de Tătărescu, a vreunei sinagogi evreiești sau a unei parohii catolice la ridicarea căreia a pus umărul Carol Davila. Mai mult, Drobeta Turnu Severin este orașul în care clădirile, dacă ar putea vorbi, ți-ar dezvălui numeroase secrete. Într-una dintre ele regele Carol I a înnoptat după ce s-a reîntors în țară, într-o alta fratele marelui poet Mihai Eminescu a trăit vreo 18 ani, pe o străduță mică există una în care Theodor Costescu socotea la centimă fondurile pentru ridicarea mărețului teatru. Și tot la Drobeta Turnu Severin, Nichita Stănescu, după ce a nășit o familie de severineni, avea să fie înregistrat la o serată recitând poezii chiar cu o zi înainte de a trece în neființă.

Și ce anume, dacă nu asta caută sau ar trebui să caute turiștii? Așa că, recomandăm, dacă vii la Severin, să nu uiţi de detaliile acestea și, după ce vezi Muzeul, ruinele podului lui Traian, după ce cobori în port și inspiri aer de Dunăre, ia la pas străduțele din centru. Mergi paralel cu Dunărea, pe bulevardul Carol, până la ruinele castrului, termelor și amfiteatrului, toate construite aici de romani, apoi urcă pe strada Independenței. La prima intresecție, cea cu strada Aurelian, dacă priveşti spre stânga o să-l zăreşti pe Traian, de fapt bustul marelui împărat, care privește semeț către Dunăre. Când ajungi pe strada Mare (acum strada Traian) fă stânga şi o să te plimbi pe ceea ce a fost o dată ulița negustorilor, un fel de Lipscani a Severinului. De-o parte și de alta s-au mai păstrat din clădirile care aveau la parter prăvălii, iar la etaj locuiau proprietarii. Pălărieri, cojocari, blănari, pantofari, cofetari, aici era polul comerțului de tipul celui care l-a inspirat pe Victor Ion Popa să își scrie capodopera „Take, Ianke și Cadîr”. Ani de zile străduța a fost acoperită cu piatră cubică de care însă autoritățile s-au debarasat la primele lucrări de reabilitare.

Câteva dintre clădirile vechi ale oraşului, aflate încă în picioare:

Apoi, odată ajuns în zona parcului, fă-ţi timp de odihnă, măcar doar pentru a încerca să îţi imaginezi cum mirosea strada Mare. Bea o bragă la cafeneaua Ada Kaleh și visează cu ochii deschiși la lokum (rahatul turcesc), halvița sau înghețata turcească cu stafide. După ce te-ai răcorit, trebuie făcut un plan de bătaie căci e de ales dintre mai multe variante. Poţi să te îndrepţi către port, să coteşti către Castelul de Apă și orașul nou sau poţi să mergi spre vest, spre cartierul nemțesc pentru a vedea Biserica Grecescu și Biserica romano-catolică. Dacă ai ales ultima variantă, nu te întoarce fără să fi văzut macheta gigant a unui segment al podului roman proiectat de Apolodor din Damasc acum mai bine de două mii de ani. De acolo, revenirea în centrul vechi al orașului este doar o plimbare reconfortantă făcută la umbra bătrânilor arbori ai Parcului Rozelor.
Severinul are o climă blândă, poți să îl vizitezi și pe ploaie și pe vânt, și primăvara și iarna, dar e foarte frumos vara, când înfloresc trandafirii care nu demult i-au atras denumirea de oraș al rozelor.

În ciuda acestor descrieri, trebuie să știi că orașul nu este împânzit de turiști. Cu tot trecutul său măreț și cu toate reabilitările care l-au ajutat să redobândească din cochetăria perioadei interbelice, are în prezent soarta mai tuturor actorilor care l-au întruchipat pe celebrul spion britanic al căror șarm se stinge odată cu apariția cheliei, iar mușchii sunt înlocuiți de colăcei. Este puțin cam prăfuit și stingher. Dar, exact cum celebra serie este mai tot timpul în căutarea unui nou Bond, și orașul este, de o bună bucată de vreme, în căutarea unui nou brand care să îi readucă faima, strălucirea și notorietatea. Sperăm să ajutăm şi noi! 🤩
Așa că, la fel ca și celebrul film 007, No time to die! - orașul luptă cu toate forțele să redevină fascinant și îţi recomandăm ca printre city-break-urile programate în marile capitale europene sau printre super-lăudatele (pe bună dreptate) orașe ale Transilvaniei, la următoarea întrebare Unde mergem? să iei în calcul şi răspunsul Drobeta Turnu Severin.

Vezi aici ce merită să vezi în oraşul Drobeta Turnu Severin apoi creează o Listă "De vizitat în Drobeta" şi salvează în ea atracţiile şi locurile care îţi plac - aşa, le vei avea la îndemână când ajungi aici! >> foloseşte butonul SALVEAZĂ din bara de sus a fiecărei pagini!
Atracţii care trebuie văzute în Drobeta Turnu Severin

Alte sugestii

Clisura Dunării
Eibenthal
Dubova
Eşelniţa
Sviniţa