Dubova
Situată în golful dintre Cazanele Mari și Cazanele Mici ale Dunării, comuna Dubova a devenit grație acestui fapt, tărâmul unei frumuseți de vis și o destinație din ce în ce mai căutată.
Victimă și ea a progresului – reprezentat de construirea hidrocentralei Porțile de Fier I – Dubova a fost inundată la începutul anilor ‘70, la fel ca multe alte localități de pe malul Dunării, atât românești cât și sârbești. Terenurile agricole ale oamenilor au fost acoperite de apele crescute în înălțime (sau adâncime, cum vrei) cu aproximativ 30 de metri. Inundată în proporție de 90%, din Dubova Veche a mai rămas o singură stradă, cu câteva case. Ruinele fundației bisericii vechi încă se mai văd când scade apa în lacul de acumulare. Dubova Nouă a fost reconstruită pe deal. Casele sunt alipite, pe modelul bănățean (de origini austro-ungare), cu porți mari și curte interioară.
Comuna Dubova este alcătuită din trei sate: Baia Nouă (fostă colonie minieră aproape părăsită), Eibenthal – sat de etnici cehi, care devine încet una din atracțiile turistice foarte interesante ale comunei și Dubova – sat românesc. Mai sunt doar în jur de 800 locuitori toată comuna, care mai este comună doar pentru că se întinde pe o suprafață foarte mare.
Satele Eibenthal şi Baia-Nouă, aflate mult mai sus față de Dunăre, au făcut obiectul unei colonizări cu cehi de religie romano-catolică din Boemia, de către Imperiul Austriac, zona reprezentând graniţele acestuia. Scopurile acestei colonizări au fost prelucrarea lemnului de tisă și paza frontierelor.
Din DN 57, aproximativ la jumătatea distanţei dintre Dubova şi Sviniţa, porneşte unul dintre cele mai pitoreşti drumuri din zonă iar la capătul lui vei găsi Eibenthal - satul în care încă mai trăieşte cea mai mare comunitate de cehi din afara Cehiei!😍
Documentele spun că Dubova este cea mai veche dintre așezările din defileu, arheologic fiind atestată încă din paleoliticul mijlociu.
Însemnătatea geostrategică a zonei s-a păstrat și în Evul Mediu, când și austriecii au fortificat-o iar locuitorii au căpătat multe facilități fiscale și funciare.
Mai sunt și povești care spun că printre locuitorii vechi ai Dubovei au fost români veniți din „țara de jos”, certați cu legea, fugiți de autorități, care s-au refugiat în munții din regiune.
Din cele mai vechi timpuri activitatea agricolă era preponderentă în zonă, lunca Dunării fiind teren arabil foarte fertil, însă în prezent a scăzut dramatic, în primă fază din cauza strămutării parțiale pe terenuri neproductive. Activitatea minieră a fost sistată. Pescari mai sunt vreo patru. Populația este îmbătrânită. Tinerii care au mai rămas lucrează în construcții, la ridicarea de pensiuni. Turismul începe să devină noua activitate economică în zonă.
Versanţii abrupţi tăiați de Dunăre în zona Dubovei, constituie, pe lângă un peisaj grandios, adăpost pentru specii protejate, rare, endemice.
Printre atracțiile, deloc puține și foarte interesante ale comunei putem enumera: dealurile Eibenthalului, fosta mină de cărbune (antracit) de la Baia Nouă, stânca în care a fost sculptat chipul regelui dac Decebal, peșterile Veterani și Ponicova, munții Ciucaru Mare și Ciucaru Mic.
Printre atracțiile, deloc puține și foarte interesante ale comunei putem enumera: dealurile Eibenthalului, fosta mină de cărbune (antracit) de la Baia Nouă, stânca în care a fost sculptat chipul regelui dac Decebal, peșterile Veterani și Ponicova, munții Ciucaru Mare și Ciucaru Mic.
Peștera Veterani, sursă de asemenea dovezi istorice, a fost fortificată de romani grație importanței ei pe drumul construit de aceștia pe malul Dunării.
Peștera Ponicova, cu ieșirea în Dunăre și cu galeriile multiple și etajate, este printre cele mai spectaculoase și interesante din câte am văzut până acum.
Mânăstirea Mraconia te așteaptă și ea, cu povestea-i aproape incredibilă. Iar Ciucarul Mare și Ciucarul Mic, nu greu de urcat, îți oferă, alături de constanta curgere a Dunării, imagini de o frumusețe infinită.
Așadar... mergi cu bine!
Ce să faci şi ce să vezi în Dubova
Tururi, drumeţii, atracţii, experienţe ... află ce trebuie să ai în vedere în Dubova şi împrejurimi!
Ciucarul Mic şi Cazanele Mici
Mai mult ca sigur ai văzut sau o să vezi Cazanele Mici în turul "obligatoriu" pe care îl face cu barca oricine ajunge în Clisura Dunării însă, pe cuvânt, sunt mai spectaculoase dacă le vezi de sus, de pe Ciucarul Mic...
Ciucarul Mare şi Cazanele Mari
Din Dubova porneşte unul dintre cele mai "eficiente" trasee de drumeţie din România: la capătul unui urcuş de jumătate de oră te va aştepta o plimbare foarte agreabilă pe marginea celei mai spectaculoase porţiuni din defileul Dunării, Cazanele Mari! 🤩
UNDE DORMI în zona DUBOVA
UNDE MĂNÂNCI în zona DUBOVA