Săcele

Address

Săcele, România

Cu siguranţă cele mai apropiate municipii din România: Săcele şi Braşov sunt despărţite doar de un pasaj rutier!
Ca număr de locuitori, Săcele este al doilea oraș ca marime din județul Brașov dar ca suprafață, se află pe locul 3 în România, după... Broșteni (jud. Suceava) și Vișeu de Sus (Maramureș).

Scurt istoric
Cele mai vechi aşezări de pe aici sunt întemeiate pe vremea dacilor dar zona este menţionată pentru prima dată în anul 1366 într-un act prin care regele Ludovic I al Ungariei oferea unuia dintre bunii săi prieteni - contele Stanislav - teritoriul dintre râurile Timiş şi Tărlung. Frumos cadou 😃
Dar numele "Săcele" a fost menţionat întâia dată într-o scrisoare din anii 1490 trimisă unui conducător al Braşovului de voievodul muntean Vlad Călugărul.

Mocanii şi Ceangăii
În cele șapte sate ce compuneau pe vremuri zona Săcele trăia una din cele mai mari comunități de mocani din Transilvania, alături de o puternică comunitate a ceangăilor. Mocanii săceleni aveau ca ocupație principală creșterea oilor, în timp ce ceangăii se ocupau în special cu agricultura.
Până pe la jumătatea secolului XIX, când păstoritul a început să intre în declin, Săcele era unul din satele cele mai bogate ale Transilvaniei. Mocanii săceleni plecau an de an în transhumanță, în special în Dobrogea, unde au şi înființat foarte multe așezări (una chiar cu numele Săcele, în judeţul Constanţa).

În prezent, Săcele are în componenţă 4 sate care au devenit cartiere: Baciu, Turcheș, Cernatu și Satulung. Celelalte trei din vechea componenţă a ”Septem villae Valacheles” ("Şapte Sate Româneşti) - Tărlungeni, Purcăreni și Zizin - sunt acum localităţi distincte.

De făcut în zona Săcele

Tururi, drumeţii ... află tot ce trebuie să experimentezi atunci când eşti în zona Săcele!
Trasee de drumeţie Activităţi şi Experienţe De văzut în zona Săcele

Alte sugestii

Satul Măgura - Moieciu
Codlea
Hărman
Cristian
Viscri