Satul Măgura - Moieciu

Satul Măgura - Moieciu


Satul Măgura din judeţul Braşov este unul dintre puținele locuri unde mai poți să simți viața simplă și aerul puternic de munte. 
„Măgură” înseamnă deal și este un bun indicator pentru modul în care satul este răsfirat pe o întindere de văi și dealuri verzi. Așezarea este una din puținele de la noi din țară care este inclusă într-un parc național. Parcul Național Piatra Craiului, cel care are în perimetrul său și această localitate, este unul dintre cele mai cuprinzătoare parcuri din România, cunoscut pentru diversitatea reliefului și peisajele care îți taie respirația. 

Situat în comuna Moieciu, la poalele Munților Piatra Craiului și cu minunată panoramă spre Munții Bucegi, satul este ușor accesibil cu mașina dar și pe jos ,din comuna Moieciu sau din orașul Zărnești pe drumul care le leagă, DJ 112G, drum ce urmează ruta Zărnești - Măgura – Peștera – Moieciu de Jos.

Pe drumul care urcă din Moieciu de Jos.

Oamenii de aici sunt simpli, sunt liniștiți și glumeți, sunt muncitori și plini de viață. Mulți dintre cei tineri lucrează în localitățile învecinate sau și-au deschis mici afaceri locale pentru turiști, însă activitatea bătrânească și tradițională este pășunatul oilor. Astfel, să nu fii surprins dacă ajungi în zonă și pe masă ți se pune tradiționalul bulz rotund cu brânză de burduf gătit pe jar sau pe sobă! Cum satul se află într-o zonă de munte, localnicii au acces la păduri de unde culeg ciuperci și fructe de pădure iar specialitățile gastronomice din zonă sunt ghebele murate, gemurile din zmeură sau fragi și zmeurata, o băutură alcoolică tare aromată. 

Ca în orice sat care se respectă, sărbătorile creștine sunt respectate cu strictețe. De Paști toată lumea merge la biserica din sat iar de Crăciun copiii merg cu colindul. De câțiva ani o profesoară de limba română din Brașov care s-a mutat în micul sat dintre munți adună copii de toate vârstele și frumos îmbrăcați, cu elemente de costum tradițional, colindă de Sărbătorile de Iarnă ulițele satului și biserica din centru. Uneori se organizează baluri la căminul cultural din sat unde sunt aduse formații de muzică populară care cântă pentru tinerii care vin din sat dar și din localitățile din zonă pentru a se distra. 
Tradițiile se păstrează și la nunți chiar dacă timpurile s-au schimbat. O nuntă tradițională durează patru zile! În prima zi, flăcăii satului merg cu o căruță să pună brazi la poarta mirelui, a miresei și a nașilor, în a doua zi este nunta propriu-zisă care ține până în zori, în ziua trei se face „Calea Mare”, o masă cu persoanele mai apropiate unde se mânâncă și se bea ce a rămas de la nuntă, iar în ultima zi familiile celor doi miri se întâlnesc din nou pentru „Tăiatul berbecului”, o masă la care se gătește berbecuț la ceaun în cinstea proaspetei familii. Și pentru că una din activitățile principale ale sătenilor este păstoritul, se celebrează în ultima sâptămână din luna septembrie „Răvășitul oilor”, întoarcerea oilor din munți toamna și divizare turmei între săteni. În apropiere, la Bran, se face anual în ultimul weekend din septembrie un festival tradițional cu mâncare, muzică și produse făcute de țărani. 

Expoziţie de berbeci la "Răvăşitul oilor".

Situat la o altitudine medie de 1000 de metri, satul de munte beneficiază de o infrastructură turistică dezvoltată, o mulțime de pensiuni apărând în zonă în ultimii ani, astfel că poți să petreci aici mai multe zile de vis; musai de vizitat Vârful Măgura - cel mai înalt punct din sat și un minunat punct de belvedere asupra munților şi satelor din zonă. Alte activități pe care le poți practica aici sunt mountain-bikingul, drumețiile în Piatra Craiului sau spre satul Peștera, comuna Moieciu şi spre orașele Bran și Zărnești. Poți să practici escalada la stâncă pe platoul din Șaua Măgurii dacă ai echipamentul necesar iar dacă ești un practicant al salturilor cu parapanta poți să pornești într-o călătorie aeriană chiar de pe Vârful Măgura, un loc cunoscut printre practicații acestui sport pentru priveliștea de vis și locurile bune de aterizare. 

Hiking pe uliţele din Măgura.
Drumeţii prin Măgura şi împrejurimi Cu bicicleta prin Măgura şi împrejurimi

Scriitoarea britanică Arabella McInture – Brown, autoarea cărții „Din Liverpool în Carpați”, în prezent rezidentă a satului Măgura, spune despre acesta că este unul dintre puținele sate ale României care este o potrivire perfectă pentru oamenii care vor munți, păduri, sălbăticie și liniște. Suntem și noi de acord cu ea pentru că de fiecare dată când drumul șerpuit și neasfaltat ne aduce în sat ne simțim liberi și aproape de natură și de noi înșine. 

Vârful Măgura 😍

Dacă mergi în zonă ar trebui să ții cont de faptul că drumul nu e asfaltat și iarna este greu de parcurs cu o mașină care nu este 4x4. Un alt aspect de luat în considerare este faptul că nu vei găsi multe magazine alimentare în zonă iar cele care sunt deschise se închid devreme. Ar fi de preferat să te aprovizionezi cu tot ce ai nevoie din localitățile apropiate cum sunt Zărnești sau Bran. 
Și nu uita să te bucuri de priveliște, de liniște și de aerul curat! ❤️
🙏 contributor Unde Mergem®, Teodora Mathe

Alte sugestii

Codlea
Hărman
Cristian
Viscri
Fundata