Telegondola Mamaia

Telegondola Mamaia

Mamaia (CT) / Teleferice, telegondole, telescaune, teleski


Program

Închis

Address

Statie Pornire Perla, Bulevardul Mamaia, Constanța 900001, România

Despre

Spre deosebire de telegondolele de la munte care, în marea majoritate au rol utilitar, de transport între baza și vârful muntelui, telegondola de la Mamaia a fost gândită să devină o Atracție turistică de divertisment, demnă de a fi pusă în „to-do-list”-ul oricui vizitează cea mai mare stațiune de la Marea românească. Bine, dacă ești dispus să dai de câteva ori mai mult decât costă transportul tradițional (autobuz, taxi, ride-sharing) ca să ajungi din zona hotelului Perla în zona Cazino Mamaia (sau invers), nu te oprește nimeni să folosești telegondola (și) pe post de transport 😉 dar încă o dată, are un caracter de divertisment.
Recomandarea noastră e să mergi doar pe un sens cu ea iar întoarcerea în zona de plecare să o faci pe jos, într-o plimbare agreabilă pe Promenadă în care poți vedea de aproape tot ce ai văzut mai devreme de sus. 😍

Stație plecare Perla.

Telegondola este o experiență plăcută, o ocazie foarte bună pentru a admira un peisaj parcă „nealterat” de prezența umană... văzută de sus, de la câteva zeci de metri înălțime, indiferent dacă e zi sau noapte stațiunea arată extraordinar, parcă e o dioramă 😊
Asta a fost și ideea autorităților, să construiască la Mamaia o instalație panoramică întâlnită în majoritatea zonelor turistice consacrate din lume, care să ofere vizitatorilor (dar și localnicilor) ocazia de admira de la înălțime combinația de peisaje naturale și antropice pe care le oferă limanul flancat de Marea Neagră și de lacul Siutghiol. Și s-au mișcat destul de repede, având în vedere anvergura investiției (care a depășit în final 3,5 milioane de euro la acea vreme): Consiliul Local Constanța a venit cu terenul și o părticică din finanțare, ministerul turismului de la acea vreme a asigurat grosul finanțării, s-au asociat și au reușit ca în 2004 să inaugureze prima (și singura până în prezent) telegondolă din partea de Sud-Est a României. Care, după ce a depășit probleme inerente de start (și după ce a trecut și printr-o insolvență), a reușit în ultimii ani să aibă și profit. 👌 Deci se poate!

Lacul Siutghiol și insula Ovidiu, văzute din Telegondolă...

25 lei plătiți pentru o călătorie (pe un sens) ni se pare un preț corect. Cu atât mai mult cu cât instalația, deși are încasări doar 4 luni pe an, necesită cheltuieli 12 luni/an de întreținere, revizii și inspecții tehnice, personal permanent etc., fără de care siguranța și funcționarea optimă nu ar putea fi asigurate. Iar particularitățile instalației și faptul că multe dintre îmbunătățiri nu pot fi făcute decât „custom-made” o fac și mai greu de întreținut – echipa tehnică merită un big like 👍
Și apropo de instalație, pentru cei interesați, câteva date tehnice:  
 • instalație debraiabilă (asigură un confort sporit călătorilor), constructor Doppelmayr GmbH (Austria); 
 • 45 de nacele (gondole) fiecare cu 8 locuri; capacitate totală 1500 pasageri/oră;
 • lungime traseu: 2,06 km;
 • viteză maximă deplasare: 5 m/s (18 km/h);
 • durată călătorie: 8-12 minute;
 • înălțime maximă piloni: 50 m – în dreptul hotelului Victoria;
 • înclinație maximă: 19,72%;
 • interval succedare: 30 de secunde;
 • număr piloni: 10.
 
Plecare din stația Cazino.

Sugestia noastră este să îți alegi foarte bine momentele din zi în care să te plimbi cu telegondola pentru că, fiind o panoramă, lumina joacă un rol foarte important (mai ales dacă ai de gând să faci poze și să filmezi); poți merge la apus, chiar și după ce se lasă întunericul (nouă așa ni s-a părut cel mai spectaculos 😍) sau cât mai spre dimineață (ca să eviți căldura după-amiezii).
Telegondola funcționează și în condiții de vreme mai nefavorabile, astfel că ea poate fi o alternativă de divertisment când nu poți face plajă. Pentru siguranța și confortul călătorilor telegondola este închisă când viteza vântului este foarte mare și în perioade de caniculă (nacelele nu au sistem de climatizare). În situația (foarte puțin probabilă) opririi telegondolei în timp ce ești în aer, e foarte important să nu intri în panică și să aștepți liniștit repornirea ei; de obicei se întâmplă în cazul unei pene de curent iar sistemul de backup pornește imediat și repune în mișcare instalația, la o viteză vizibil mai mică decât înainte – nu îți face griji pentru asta, e normal – și te va duce la stația terminus, unde poți părăsi în siguranță nacela. Deci, dacă se întâmplă asta, nu te îngrijora ci dimpotrivă, profită de viteza mică și bucură-te de panoramă un timp mai îndelungat 😉

Vedere nocturnă din Telegondolă.

Fiind o atracție turistică, telegondola funcționează doar în sezon (click aici pentru program publicat în timp real). Se deschide în preajma zilei de 1 Mai (sau de Paște, dacă e foarte aproape înainte de 1 Mai) și până pe la jumătatea lunii iunie are program doar în weekenduri; în sezon este deschisă zilnic, între orele 12:30-22:00 (în zilele de luni începând cu ora 15); ultima gondolă pleacă cu 15 minute înainte de ora de închidere.

Peronul de îmbarcare al stației Cazino.

Biletele se cumpără de la cele două stații, zona Perla și zona Cazino (la data documentării noastre exista și opțiunea cumpărării online); copiii sub 7 ani călătoresc gratuit (este necesar să fie însoțiți de un adult); persoanele cu dizabilități (și însoțitorul, dacă este menționat în certificat) beneficiază de gratuitate. Este interzis: accesul cu obiecte sau bagaje voluminoase (genți, valize, trollere); accesul cu animale de companie; accesul persoanelor aflate în stare de ebrietate și al celor cu probleme de sănătate (rău de înălțime, boli cardiace, claustrofobie); accesul cu mâncare și/sau băuturi.
Am localizat pe hartă stația de pornire, dinspre Constanța (Perla); cealaltă stație e ușor de găsit, lângă Cazino Mamaia.

Ultima actualizare:

 • Recomandat la 25/09/2023

Pe scurt:

 • O plimbare de plăcere în care poți vedea de la înălțime Mamaia, marea și lacul Siutghiol.

Facilităţi:

 • Acces persoane cu dizabilităţi (gratuit) | Plata cu card de credit | Toaletă pentru vizitatori | Wi-Fi

Alte sugestii

Piațeta Cazino

Mamaia (CT) / Pieţe şi Zone pietonale