Biserica evanghelică fortificată din Feldioara

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Feldioara (BV)


Address

Feldioara 507065, România

Despre

Construită de coloniştii saşi în anii 1280 şi închinată Sfintei Maria, Biserica evanghelică din Feldioara este menţionată documentar în 1447 într-un document în care se spune că voievodul Transilvaniei Iancu de Hundeoara donase acesteia veniturile unei mori de pe râul Homorod.
Prima construcție datează de pe vremea Cavalerilor Teutoni, din anii 1200, care au ridicat o capelă și spații de locuit. În 1225 au plecat, în urma neînțelegerilor apărute cu nobilimea maghiară. Tot ce le-a aparținut a fost preluat de călugării cistercieni de la Cârța iar în 1247 a început transformarea în lăcaș de cult, inițial catolic, apoi protestant.
De-a lungul vremurilor Biserica Fortificată a suferit numeroase distrugeri şi a fost reconstruită de multe ori. Deasupra ușii este inscripționată stema Feldioarei, alături de anul 1713, an al uneia dintre renovări.  Cutremurul de la 1838 a distrus mare parte din biserică iar renovarea a făcut o serie de modificări constructive – intrarea, localizarea orgii. În 1970-1971 a avut loc ultima mare renovare, cu ajutor din Germania.
În interiorul tipic pentru o biserică evanghelică, mai pot fi văzute câteva basoreliefuri decorative în stil cistercian. Altarul datează din 1904 iar pictura din 1908. Altarul original, din anii 1400, cu motive catolice, a fost dus la Biserica Neagră din Brașov. Orga e din 1799 și funcționează și în prezent. Există și două panouri comemorative cu erorii căzuți în cele două războaie mondiale.
Slujbe nu se mai țin din cauza numărului foarte mic de enoriași. Rar mai au loc concerte de orgă.
Nu există un program de vizitare a bisiericii dar dacă vrei totuși să o vezi poți suna la 0722506613 iar dl. Frederic Taus, cel care se ocupă de îngrijirea clădirii, o poate deschide și povești despre ea.
Donațiile sunt binevenite.

Photo Gallery

Alte sugestii

Mănăstirea Mraconia

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Dubova (MH)

Biserica Eşelniţa și Muzeul Strămutaților

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Eşelniţa (MH) / Muzeu

Biserica Ortodoxă Codlea „Înălțarea Domnului”

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Codlea (BV)

Biserica Evanghelică CA Codlea

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Codlea (BV) / Cetate

Mănăstirea Izvoru Mureşului

Biserici, Catedrale, Mănăstiri / Izvoru Mureşului (HR)