MUREŞ

Address

Județul Mureș, România
Destinaţie prezentată cu sprijinul Visit Mureş

Relief muntos de origine vulcanică, bogat în ape minerale carbogazoase. Sare. Lacuri. „Patria” gazelor naturale din România. Podgorii renumite. Un melanj de zone etno-folclorice și istorice. Pe repede înainte cam așa ar suna prezentarea, dar asta nu-i cale de a cunoaște județul Mureș. 
Trebuie să-l umbli, să-l găsești pe străduțe vechi și în sate răsfirate, să-l vezi din castel în castel și din cetate în cetate, că toate-s de poveste, inclusiv numele, care-i vine de la râul ce-l străbate de la NE la SV.

Zici Mureş, zici Transilvania. Spui peisaje „sălbatice”, rezervații naturale și patrimoniu cultural. Zici Sighişoara - cetate medievală locuită; Sovata - cu al său lac Ursu trecut deja în Cartea Recordurilor (cel mai mare lac helioterm din lume); zici palate și conace de o inimaginabilă frumusețe, unele vizitabile, altele locuibile, altele doar ruine – toate însă de văzut măcar o dată-n viață; zici defileul Toplița - Deda; ori Saschiz – minunatul tărâm ce în trecut rivaliza cu Sighișoara.
Practic ai o salbă de memorabile atracții, locuri de fotografiat, experiențe de trăit, amintiri de povestit.
 
După preferințe și posibilități, ai de unde alege; și dacă tot veni vorba de preferințe, în zonă nu ai cum să nu găsești ceva pe placul gustului, căci sfera gastronomică e una variată. Mâncarea plină de savoare și personalitate, cu influențe diverse, te invită să o deguști. Iar dacă nu-i vreme de o masă plină... măcar de o gustare e musai să-ți faci timp - langoşul e delicios!
 
De trasee, cicloturistice ori montane, nu duce lipsă și nici de vestigii arheologice, iar la final ca o încoronare, poți privi totul de sus, tocmai de pe Vf. Scaunul Domnului (1381 m) din Munții Călimani.
O fibulă-n piept de țară - asta-i Mureșul în mijloc de Podiș al Transilvaniei.
Un tărâm plin de mituri, ba despre oameni, ba despre locuri. Cu multe povești, deși zise uneori fele apa/fele viz, mereu înțelese de cei cu suflete deschise. 

* n.r. "fele apa, fele viz" - expresie locală - foarte des întâlnită în Ardeal. Înseamnă jumătate apă, jumătate... apă (în maghiară). Unii locuitori ai zonei vorbesc jumătate-n românește, jumătate-n maghiară; fără a se exprima fluent, se înțeleg totuşi în acest amalgam de graiuri.
Destinaţii din judeţul Mureş Ce merită să vezi în Mureş
Recomandări cazare în judeţul Mureş Unde mănânci bine în Mureş Activităţi şi Experienţe de neuitat în judeţul Mureş

Alte sugestii

Judeţul CONSTANȚA
Judeţul CLUJ
Județul BIHOR
Judeţul CARAŞ-SEVERIN
TULCEA